1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronarokote

Ensimmäisiä koronarokotteita odotetaan Kuopioon viikonloppuna – KYSin henkilökunnan rokottaminen aiotaan aloittaa maanantaina

Pohjois-Savon osalta ensimmäisen erän kaikki rokotteet annetaan KYSin henkilökunnalle.

koronarokote
Uuden sairaala Novan teho-osasto.
Ensimmäisenä rokotetaan esimerkiksi tehohoitoon osallistuvia hoitajia. Kuvituskuva.Niko Mannonen / Yle

Koronarokotteiden odotetaan saapuvan Suomeen tapaninpäivänä. Ensimmäisen erän noin 10 000 rokoteannosta jaetaan yliopistosairaaloiden kesken.

Itä-Suomessa rokotteet tulevat siis Pohjois-Savoon, Kuopion yliopistolliseen sairaalaan. Rokotukset aiotaan aloittaa maanantaina. Ensimmäisen erän kaikki rokotteet käytetään Kuopiossa.

Ensimmäisenä rokotetaan hoitohenkilökunta, joka on etulinjassa koronapotilaiden hoidossa, eli työskentelee esimerkiksi tehohoidossa ja päivystyksessä.

Jatkossa, kun rokotteita saadaan lisää, niitä jaetaan myös muualle maakuntaan. Mikäli kaikki sujuu suunnitellusti, rokotteita pitäisi tulla Suomeen lisää viikoittain. Jo seuraavasta erästä rokotetta jaettaisiin kaikkiin sairaanhoitopiireihin, kun ensimmäinen erä menee puhtaasti yliopistosairaaloihin.

Rokotusten aloittaminen sunnuntaina olisi haastavaa

Palvelukeskusjohtaja, vastaava ylilääkäri Olavi Airaksinen KYSiltä kertoo, että vaikka rokotteet saataisiin Kuopioon tapaninpäivänä, rokotusurakkaa ei vielä aiota startata sunnuntaina.

– Siinä on ihan sellaisia ongelmia, että työterveyshoitajamme eivät ole tavallisesti sunnuntaina töissä. Joten joutuisimme erikseen kutsumaan työntekijöitä rokottamaan, sekä keskeyttämään myös rokotettavien hoitajien joululoman. Sillä rokotettavatkaan eivät välttämättä ole kaikki sunnuntaina töissä.

Rokottamiseen liittyy lisäksi muutakin kuin vain piikin pistäminen. Rokotukset täytyy kirjata virallisiin tietojärjestelmiin, joten rokottamiset täytyy hoitaa oikein. Myös lääketurvallisuuden vuoksi tiedot täytyy olla rekisterissä säntillisesti, jotta esimerkiksi ongelmatapauksissa voidaan helposti selvittää, mitä ja milloin on pistetty.

– Se vie aikaa ja tarvitsee henkilöstöä. Joten ei ole kovin tarkoituksenmukaista pienen rokote-erän vuoksi hälyttää ihmisiä töihin sunnuntaina. Maltamme odottaa maanantaihin, sillä ehdimme rokottaa silloinkin. Emme näe, että yhdellä päivällä olisi tässä vaiheessa niin suurta merkitystä.

Lue seuraavaksi