1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. YT-neuvottelut

Outokumpu vähentää Suomesta 250 työpaikkaa – yt-neuvotteluissa ei huomioitu henkilöstön ehdotuksia lainkaan

Yt-neuvotteluilla yhtiö tavoittelee yhteensä 1000 ihmisen henkilöstövähennystä, joka toteutuu vuoden 2021 mennessä.

YT-neuvottelut
Teräsyhtiö Outokummun logo yhtiön pääkonttorilla Salmisaaressa Helsingissä.
Yt-neuvotteluilla yhtiö tavoittelee yhteensä 1000 ihmisen henkilöstövähennystä, joka toteutuu vuoden 2021 loppuun mennessä. Kuvituskuva.Jussi Nukari / Lehtikuva

Teräsyhtiö Outokummun marraskuussa alkaneet yt-neuvottelut ovat päättyneet. Neuvotteluiden tuloksena yhtiö vähentää Suomessa noin 250 työpaikkaa.

Tornion tehtaiden ensimmäinen varapääluottamusmies Tommi Sauvolainen kertoo, että lähes kaikki vähennykset kohdistuvat Tornion tehtaisiin ja Kemin kaivokseen. Henkilöstö on erittäin pettynyt käytyihin yt-neuvotteluihin.

– Olemme hyvin tyrmistyneitä työnantajan tavasta toimia ja hakea pientä väliaikaista tulosparannusta irtisanomalla ja ulkoistamalla työntekijöitä. Työnantaja ei ole huomioinut millään tavalla mitään tekemiämme vaihtoehtoisia esityksiä, Sauvolainen sanoo.

Vähennykset alkavat tammikuussa

Sauvolainen kertoo, että henkilöstö esitti esimerkiksi töiden uudelleen järjestämistä ja rekrytointikierron jatkamista.

– Mitään näitä vaihtoehtoja työnantaja ei ottanut kuuleviin korviinsa, Sauvolainen sanoo.

Outokummun Tornion tehtaan varapääluottamusmies Tommi Sauvolainen tehtaan portilla
Outokummun Tornion tehtaiden varapääluottamusmies Tommi Sauvolainen on pettynyt yt-neuvotteluiden lopputulokseen.Risto Koskinen / Yle

Henkilökunta on kuitenkin vahvasti siinä uskossa, että osalle irtisanottavista löytyy töitä ulkoistuksista. Sauvolaisen mukaan vähennykset toteutetaan tammi- ja kesäkuun välisenä aikana.

– Kyllä moni perheellinen on huolissaan omasta ja perheensä toimeentulosta.

Eläköitymisiä ja määräaikaisuuksia pyritään hyödyntämään

Outokummun ferrokromiliiketoiminnan johtaja Martti Sassi vakuuttaa, että yhtiö pyrkii minimoimaan kovien irtisanomisten määrän.

– Pyrimme hoitamaan väen vähentämisen määräaikaisten työsopimusten ja eläköitymisten kautta ja tätä myöten saavuttamaan tilanteen, jossa kovien irtisanomisten tilanne minimoituu, Sassi sanoo.

Sassin mukaan vähennystarve koskettaa kaikkia henkilöstöryhmiä ja Kemi-Tornio alueella on noin 230 työtehtävää. Sassi luonnehtii henkilöstön vähennystä vaikeaksi asiaksi.

– Mutta meidän pitää keskittyä hyvin tiukasti siihen, että voimme parantaa kustannuskilpailukykyämme, hän sanoo.

Jouluaaton aattona kerrottu päätös mustaa monen joulun.

– Valitettavasti ajankohta on nyt juuri ennen joulua, mutta yhtiönä meillä on näihin todella tarve, Sassi vakuuttaa.

Martti Sassi Aineen taidemuseolla.
Outokummun ferrokromiliiketoiminnan johtaja Martti Sassi kertoo, että tavoitteena on minimoida kovat irtisanomiset.Antti Ullakko / Yle

Kaikkiaan yhtiö vähentää tuhat työpaikkaa

Neuvotteluita käytiin myös Saksassa ja Ruotsissa. Saksassa vähennetään 230 ja Ruotsissa 170 työntekijää. Lisäksi henkilöstöä vähennetään myös yhtiön muissa Euroopan ja Amerikan toiminnoissa. 250 työntekijän vähennys on jo käynnissä, yhtiö kertoo tiedotteessa.

Yhteensä tuhannen ihmisen henkilöstövähennys toteutuu vuoden 2021 loppuun mennessä. Outokumpu suunnittelee myös laskevansa henkilöstömääränsä alle 9000 työntekijään vuoden 2022 aikana.

Perusteena korona ja Eurooppaan kohdistuva tuontipaine

Koronapandemian aiheuttaman vaikean markkinatilanteen ja Eurooppaan kohdistuvan tuontipaineen vuoksi yhtiö pyrkii laskemaan kiinteitä kustannuksia, joista henkilöstökulut ovat merkittävä osa, tiedotteessa todetaan.

Outokumpu tavoittelee käyttökatteensa parantamista 200 miljoonalla eurolla sekä nettovelan ja käyttökatteen suhteen pienentämistä alle kolmen. Henkilöstövähennykset ovat osa tavoitteisiin pyrkimistä.

Yhtiö arvioi henkilöstövähennysten tuovan noin 70 miljoonan euron vuotuiset säästöt, joista noin 60 miljoonaa euroa on suoria henkilöstökustannuksia.

Lue myös:

Henkilöstö ei hyväksy Outokummun yt-neuvotteluiden perusteita – pääluottamusmies: "Halutaan parantaa tuloksentekokykyä ja se otetaan henkilöstön selkänahasta

Pääluottamusmies: "Ei ole, mistä ottaa" – Outokumpulaiset marssivat ulos vastalauseena sadoille irtisanomisille Torniossa ja Kemissä

Hallitukselta vaaditaan tukitoimia Outokummun yt-ilmoituksen takia

Lue seuraavaksi