1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yhdysvallat

Yhdysvaltain seuraava presidentti Joe Biden: Tuon uuden ison pelastuspaketin koronan torjumiseksi heti kauteni alussa

Bidenin lupasi myös seurauksia valtavasta kyberhyökkäyksestä. Yhdysvaltain viranomaisten mukaan hyökkäyksen takana on Venäjä.

Yhdysvallat
Yhdysvaltain tuleva presidentti Joe Biden kommentoi ajankohtaisia asioita ennen juhlapyhiä
Yhdysvaltain tuleva presidentti Joe Biden kommentoi ajankohtaisia asioita ennen juhlapyhiä

Yhdysvaltain tuleva presidentti Joe Biden kertoi, että hän haluaa kongressin hyväksyvän uuden suuren pelastuspaketin korona- ja talouskriisin takia. Biden kertoi asiasta joulunaluspuheessaan Wilmingtonissa, Delawaren osavaltiossa tiistaina.

Kongressi hyväksyi tällä viikolla 900 miljardin dollarin tukipaketin. Sopimukseen lukeutuu esimerkiksi tukea pienyrityksille ja työttömille sekä tehostusta koronavirusrokotteiden jakeluun. Tukipaketti odottaa vielä istuvan presidentin Donald Trumpin hyväksyntää.

Biden mukaan tämänviikkoinen paketti on vasta alkua. Uuden paketin pitäisi hänen mielestään taata rahat koronarokotuksille, tuoda helpotusta talousvaikeuksissa oleville yhdysvaltalaisille, varmistaa terveydenhuollon suojavälineet sekä auttaa talous jälleen kasvuun.

Biden: kyberhyökkäyksestä seurauksia

Biden puhui myös reilu viikko sitten paljastuneesta kyberhyökkäyksestä, jonka takana on Yhdysvaltain viranomaisten mukaan Venäjä. Myös Bidenin mukaan todisteet näyttävät viittaavan Venäjään. Hän sanoi varmistavansa, että iskusta on seurauksia.

Hän syytti presidentti Donald Trumpin hallintoa siitä, ettei se ole ottanut hyökkäystä vakavasti.

– Vaikka hän ei ota sitä vakavasti, minä otan, Biden sanoi.

Biden vaati myös Trumpin hallintoa tekemään täyttä yhteistyötä hänen tiiminsä kanssa.

Biden valoi uskoa kuuntelijoihinsa, että synkät ajat selätetään yhteistyöllä.

– Tuskan ja menetyksen vuoden jälkeen on aika pitää yhtä, parantua ja rakentaa uudelleen, Biden sanoi.

Maskisuositus heti kauden alussa

Biden otti puheessaan esiin myös koronatilanteen, joka on Yhdysvalloissa edelleen erittäin paha. Sairaalahoidossa on Covid-19-taudin johdosta tällä hetkellä 115 351 ihmistä (siirryt toiseen palveluun), ja tartuntoja on todettu jo yli 18 miljoonalla kansalaisella.

Koronan seurauksena on Yhdysvalloissa kuollut 319 762 ihmistä. (siirryt toiseen palveluun)

Bidenin mukaan kamppailu koronavirusta vastaan on vielä pitkälti edessä, ja se vaatii sisukkuutta ja tahtoa. Biden sanoi antavansa presidenttikautensa alussa maskisuosituksen ja muita torjuntakeinoja koronaa vastaan.

Hän myös muistutti, että koronarokotteen jakelu on valtava urakka, joka on vasta aivan alussa.

Yhdysvalloissa aloitettiin rokotukset Pfizerin ja Biontechin kehittämällä koronarokotteella viikko sitten. Sen jälkeen maan lääkeviranomaiset hyväksyivät käyttöön myös toisen, lääkeyhtiö Modernan kehittämän koronarokotteen.

Lue myös:

Venäläiset hakkerit murtautuivat Yhdysvaltojen valtiollisiin järjestelmiin mittavassa operaatiossa – CIA:n entinen johtaja: “Ehkä vahingollisin isku koko Yhdysvaltain kyberhistoriassa”

Kirjeenvaihtajalta: Biden perii luurangot Trumpin kaapista – Kymmeniä miljoonia yhdysvaltalaisia uhkaa konkurssi

Kirjeenvaihtajan analyysi: Joe Bidenin ulkopoliittisten tavoitteiden suurin haaste löytyy kotikentiltä

Lähteet: STT, AP

Lue seuraavaksi