1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronarokote

Koronarokotteita aletaan pistää viimeistään ensi viikolla – rokotusmäärät ovat alkuun pieniä

Suomen eri sairaanhoitopiireissä odotetaan rokotteita, joiden määrät lasketaan sadoissa.

koronarokote
Koronavirusrokotepakkauksia.
Koronarokotukset alkavat Kymenlaaksossa ensi viikon tiistaina. Kuvituskuvassa on Pfizer-BioNTechin koronavirusrokotteita Yhdysvalloissa viime viikolla.Patrick T. Fallon / AFP

Koronarokotukset alkavat viimeistään ensi viikolla eri puolilla Suomea.

Kymenlaaksossa ensimmäisessä erässä noin 100 annosta

Kymenlaaksossa sote-kuntayhtymä Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa kertoo, että ensimmäiset rokotteet on tarkoitus antaa Kymenlaakson keskussairaalassa Kotkassa ensi viikon tiistaina. Seuraavana päivänä keskiviikkona rokotuksia annetaan Pohjois-Kymen sairaalassa Kouvolassa.

Ensimmäisenä rokotuslistalla ovat päivystyksen ja koronapotilaita hoitavan henkilöstön edustajat.

– Rokotemäärä on varsin pieni. Todennäköisesti ensimmäisessä erässä on yhteensä noin 100 annosta, Marja-Liisa Mäntymaa sanoo.

Mäntymaan mukaan Kymsote on varautunut antamaan rokotteita ensi vuoden alusta eteenpäin noin tuhat annosta viikossa.

Eilen myyntiluvan saanut rokote vaatii kaksi annosta, joista toinen tulee antaa kolmen viikon kuluttua ensimmäisestä rokotteesta.

– On mahdollista, että muunkintyyppisiä rokotteita tulee. Aika monta kuukautta kuitenkin menee, ennen kuin koko Kymenlaakso on käyty läpi, Mäntymaa arvioi.

Pirkanmaalle 500 rokotetta

Pirkanmaalla koronaepidemia on rasittanut etenkin Rauhaniemen sairaalaa, jossa jo kuusi vanhusta on kuollut koronaviruksen seurauksena. 52 potilasta ja 30 henkilökunnan jäsentä on saanut tartunnan.

Pirkanmaalla on ollut tarkoitus aloittaa koronarokotteiden pistäminen heti joulun jälkeen. Pirkanmaan oletetaan saavan arviolta kymmenen prosenttia rokotteista. Eli 10 000 Suomen saamasta rokotteesta riittäisi ensimmäisessä erässä Pirkanmaalle 500 henkilölle, koska jokainen saa kaksi rokotetta.

Ensimmäisenä rokotuksen saavat koronapotilaita hoitavat ja tehohoidossa töissä olevat. Rokotukset alkavat viimeistään joulun jälkeen maanantaina.

Rauhaniemen sairaalan henkilöstö saa koronarokotteen Tampereella ensimmäisenä rokotettavien joukossa, kaupunki on luvannut.

Pohjois-Pohjanmaa alkaa rokottaa heti joulun jälkeen

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä puolestaan valmistellaan koronarokotusten aloittamista joulun ja uudenvuoden välillä. Vielä ei ole tarkkaa tietoa siitä, montako rokotetta maakuntaan saadaan.

Oulun yliopistollisen sairaalan johtajaylilääkäri Juha Korpelaisen mukaan huomenna keskiviikkona kerrotaan tarkemmin, miten alueella rokotuksissa edetään, mutta tavoitteena on antaa ensimmäiset rokotteet välipäivinä.

Itä-Suomessa ensimmäiset erät rokotteesta yliopistosairaaloihin

Itä-Suomessa rokotteet tulevat ensin Pohjois-Savoon, Kuopion yliopistolliseen sairaalaan. Rokotukset aiotaan aloittaa maanantaina.

Ensimmäisenä rokotetaan hoitohenkilökuntaa, joka on etulinjassa koronapotilaiden hoidossa, eli esimerkiksi tehohoidossa ja päivystyksessä työskentelevät.

Jatkossa, kun rokotteita saadaan lisää, niitä jaetaan myös muualle maakuntaan.

Pohjanmaan sairaanhoitopiireissä ei vielä varmuutta aloituspäivästä

Etelä-Pohjanmaan ja Vaasan sairaanhoitopiireissä ei vielä ole varmuutta koska rokotetta saadaan. Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin johtaja Jaakko Pihlamäki uskoo, että ensimmäiset rokotteet saadaan kuitenkin ennen vuoden vaihdetta.

Vaasassa ollaan toiveikkaita, että rokottamaan päästään ensi vuoden puolella. Rokotusjärjestys määräytyy THL:n suositusten mukaan.

- Luulen, että saamme välipäivinä jonkin annoksen, jolloin rokotukset voitaisiin aloittaa vuodenvaihteen jälkeen. Kaikki on vielä vähän epävarmaa, toteaa johtajaylilääkäri Peter Nieminen Vaasan sairaanhoitopiiristä.

Rokotukset annetaan THL:n suositusten mukaan.

– Eturintamassa ovat he, jotka ottavat potilaita vastaan. Laajennetaan sen mukaan, kun rokotteita saadaan, sanoo Peter Nieminen.

Keski-Pohjanmaalla Soiten johtajaylilääkäri Pirjo Dabnell arvioi, että koska maakunnan koronatartuntatilanne on tällä hetkellä rauhallinen, ei ensimmäisistä rokotuksista olisi ehkä epidemian hallinnallisesti sellaista hyötyä kuin joillain muilla alueilla.

Dabnell arvioi, että Keski-Pohjanmaalla päästään rokottamaan ensimmäiset koronarokotteet tammikuun puolella.

Etelä-Karjalassa lisätietoja keskiviikkona

Etelä-Karjalassa koronarokotukset alkavat näillä näkymin ensi viikolla.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirissä sovitaan rokotusten aloittamisesta tarkemmin keskiviikkoaamuna.

Aluksi rokotteita tulee hyvin pieni määrä.

Eksoten ylilääkäri Sami Raasakka kertoi aiemmin Ylelle toivovansa, että tammikuun aikana päästäisiin jo rokottamaan suuria määriä ihmisiä.

Päijät-Hämeen rokotukset alkavat välipäivinä

Ensimmäiset koronarokotteet annetaan Päijät-Hämeessä jo kuluvan vuoden puolella. Päijät-Soten terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialajohtaja Tuomo Nieminen kertoo, että rokottaminen aloitetaan joulun välipäivinä hyvin todennäköisesti.

– Ensimmäinen rokote-erä on hyvin pieni, ja se annetaan ihmisille, jotka hoitavat koronapotilaita etulinjassa, hän toteaa.

Uudenvuoden jälkeen aletaan rokottaa muita sote-työntekijöitä, jotka voivat altistua koronavirustartunnalle ja vanhuspalveluiden henkilökuntaa. Heidän jälkeensä vuorossa ovat riskiryhmät.

– Kevään mittaan rokottaminen leviää varmasti myös muuhun alueen väestöön, Nieminen sanoo.

Aiemmin arvioitiin, että koronarokotteet saadaan Päijät-Hämeeseen tammikuun alussa.

Kanta-Hämeessä rokotukset alkavat heti tiistaina tai keskiviikkona

Koronarokotukset päästään aloittamaan Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirissä heti joulun jälkeen.

Ensimmäiset rokotukset annetaan THL:n suositusten mukaisesti heille, jotka työskentelevät koronapotilaiden tai -epäilyjen kanssa tai käsittelevät koronanäytteitä sekä erikoissairaanhoidossa että perusterveydenhuollossa. Henkilökuntaa rokotetaan kolmessa osassa, jolloin varmistetaan myös vahvisterokotusten saanti.

Ensimmäisen viikon aikana koronarokotuksia saa 300-500 työntekijää.

Johtajaylilääkäri Sally Järvelä arvioi, että riskiryhmien rokotuksiin päästään tammi-helmikuun aikana ja laajemmin väestön rokotuksiin myöhemmin kevään aikana.

Varsinais-Suomessa aloitetaan maanantaina

Ensimmäiset koronapotilaiden kanssa työskentelevät rokotetaan maanantaina aamupäivällä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä.

Käytännössä ensimmäisessä vaiheessa Tyksissä rokotetaan teho-osastojen, koronapotilaita hoitavien vuode- ja päivystysosastojen ja ensihoidon henkilökuntaa sekä koronapotilaita hoitavien infektiovastaanottojen, koronanäytteenottojen ja koronavirusdiagnostiikkaa tekevän laboratorion henkilökuntaa.

– Aloitamme kaikkien kovasti odottaman koronarokotteen antamisen niin pian kuin saamme rokotteita käyttöömme. Koronarokotetta on odotettu kovasti, olemme valmistautuneet poikkeuksellisen nopealla aikataululla ja teknisesti olemme nyt valmiita, kertoo sairaalaylihoitaja Tuija Lehtikunnas.

Myös Turun kaupunki on valmistautunut koronarokotusten aloittamiseen heti, kun rokotetta on saatavilla.

Rokotusoperaatiosta Turussa vastaava hyvinvointitoimialan talous- ja hallintojohtaja Laura Saurama toteaa kaupungilla olevan hyvä valmius rokotusten aloittamiseen, mutta aikataulu selviää vasta, kun tiedot rokotteen saatavuudesta täsmentyvät.

Pääkaupunkiseudulla rokotukset aloitetaan maanantaina

Helsingin sosiaali- ja terveyspalvelujen ammattilaisten rokotukset alkavat maanantaina. Ensimmäisenä päivänä rokotuksen saa reilu 200 henkilöä ja rokotukset jatkuvat koko viikon. Siitä eteenpäin rokotteita annetaan sitä mukaan kun niitä saadaan.

Myös Espoo ja Vantaa valmistautuvat parhaillaan koronarokotuksien aloittamiseen.

Espoon mukaan rokotusten tarkat aikataulut ovat vielä avoinna, mutta tavoitteena on aloittaa henkilöstön rokotuksilla viimeistään 11. tammikuuta. Aikataulu riippuu esimerkiksi rokotteiden toimituksista ja saatavuudesta.

Vantaa on kertonut aloittavansa rokotukset viikolla kaksi, jolloin rokotetaan sekä kaupungin että yksityisen sektorin palveluksessa työskentelevää sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöä.

Lue lisää aiheesta:

Koronarokotukset alkavat Varsinais-Suomessa joulun välipäivinä koronahoitajista – Turku valmistautuu aloittamaan heti, kun rokotetta on saatavilla

5 000 suomalaista saanee koronarokotteen heti joulun jälkeen – "Kyseessä symbolinen ele", arvioi STM:n Tuija Kumpulainen

Uusimmat tiedot koronaviruksesta

Lue seuraavaksi