Hyppää sisältöön

Koronajoulu on joulupukeille katastrofi, mutta vantaalaiskaksoset tekivät hitin – pukin tervehdystä katsotaan Qatarissa asti

Pukkien videotervehdykset saattavat tulevaisuudessa yltää jopa uudeksi vientituotteeksi.

Vantaalaisten joulupukkikaksosten videotervehdys ilahduttaa tänä joluna ulkosuomalaisia eri puolilla maailmaa. Kuva: Kaisa Sirén / Iloiset kaksoset Ay

Moni joulupukki, -muori ja tonttu on tänä jouluna työtön.

Liikkeellä olevilla joulupukeilla on vakiovarustuksena maski tai visiiri, ja suurin osa kotikäynneistä tapahtuu ulkona pihamaalla.

Joulupukin kaverina kodeissa vierailevan Serafia Soisalon keikat jäävät tänä aattona muutamaan.

– Ihmiset ovat olleet varovaisia, eikä sisälle koteihin ulkopuolisia haluta. Teemme vain muutaman kotikäynnin, jätämme lahjat rappusille ja vilkuttelemme ikkunan takaa lapsille, Soisalo kertoo.

Lahtelainen Serafia Soisalo on tehnyt keikkoja koteihin joulupukin kanssa aattopäivinä. Tänä vuonna ne jäävät vähiin. Kuva: Tuija Veirto / Yle

Räätälöidyille videtotervehdyksille kova kysyntä

Iso osa pukkibisneksestä tehdään ennen aattoa tavarataloissa, pikkujouluissa ja muissa yritystapahtumissa.

Kun tilauksissa kävi kato, tilalle pyrittiin kehittämään uusia etäajan tuotteita. Moni pukki lähettää nyt personoidun videotervehdyksen tai soittaa livepuhelun.

Erityisen suosituiksi ovat osoittautuneet perheille räätälöidyt joulupukin videoterveiset.

Ohjelmatoimisto Joulu Suomen tuottajan Tapani Viikkilän mukaan kalenterit jäivät tyhjiksi, kun koronarajoitukset astuivat voimaan.

Hänellä on kokemusta joulupukkien välityksestä yli kymmenen vuoden ajalta.

– Yritysvierailuissa vähennys on ollut 80–90 prosenttia ja kotikäynneissä noin 80 prosentin luokkaa, Viikkilä arvio tilannetta.

Yritys on pystynyt korvaamaan jonkin verran menetyksiä joulupukin kirjeillä ja videoterveisillä, joita ohjelmatomisto teki viitisenkymmentä.

Kysyntä kasvoi Viikkilän mukaan sitä mukaa, kun joulu läheni ja videot myytiin loppuun.

– Lähdimme liikkeelle pienimuotoisesti. Missään nimessä en arvannut, että kiinnostusta olisi siinä määrin kuin viimeiset tilauspäivät osoittivat.

Tapani Viikkilä kertoo huomanneensa, että sekä yksityiset että yritykset tarjoavat joulupukkivideoita nyt todella paljon ja tasokin on kirjava.

Joulupukki, poro ja Lapin maisema

Kaikkia ei koronajoulu kurita yhtä kipeästi.

Kun yritykset ja kauppakeskukset peruivat tilaukset, vantaalaiset kaksosveljekset Jouni ja Ilkka Räisänen keksivät hyödyntää Lapissa alkuvuodesta promotarkoituksiin kuvatun materiaalin myös muuhun käyttöön.

Neljännesvuosisadan joulupukkeina työskennelleet, muutama vuosi sitten avoimen yhtiön perustaneet kaksosveljekset päättivät alkuvuodesta investoida isosti muun muassa asuihin ja markkinointiin.

– Kävimme tekemässä kuvauksia ammattilaisten kanssa Lapissa tammikuussa, kun koronasta ei ollut vielä tietoakaan. Niistä aineksista kehitimme sitten joulupukin videotervehdyksen, Ilkka Räisänen kertoo.

Jouni ja Ilkka Räisäsen kuvausmatka lumiseen Lappiin tehtiin vuoden alussa ennen kuin koronarajoitukset iskivät. Materiaalia he hyödynsivät syksyn aikana monella tavalla. Kuva: Kaisa Sirén / Iloiset kaksoset Ay

Kysyntä ylitti kaikki odotukset. Tilausvideoita tehtiin niin paljon kuin varapukkien pajassa ennätettiin, yhteensä parisataa.

Räisänen arvioi, että yhtiön tulot yltävät samaan tai paranevat aiemmista vuosista.

– Kysyntä on ylittänyt kaikki odotukset. Tilauksia tuli kotimaan ohella ulkosuomalaisilta muun muassa Kanadasta, Saksasta, Espanjasta, Ruotsista ja Qatarista.

Ilkka Räisänen uskoo, että suomalaisen joulupukin tilausvideot voisivat yltää laajemminkin vientituotteeksi.

– Jos homman tekee hyvin, niin aivan varmasti ulkomailla on markkinoita. Aika paljon videolla voi ottaa samoja asioita esiin kuin kotikäynneillä.

Pukkipula edessä?

Joulupukkikaksoset eivät kuitenkaan aio jättäytyä vain videoiden varaan etäpukkeilemaan.

– Saattaa olla, että jotkut perheet ovat kokeneet sen niin kivaksi jutuksi, että haluvat jatkaa samalla linjalla. Mutta aivan varmasti joulupukin fyysiset kotikäynnit kiinnostavat edelleen.

Joulu Suomen Tapani Viikkilän mukaan ensi jouluna edessä saattaa olla pukkipula. Hän epäilee, että tänä jouluna ei ensikertalaisia ole liikkeellä.

– Uusia tekijöitä ei nyt tule ja moni konkari on saattanut pettyä niin, ettei jatka. Tämä saattaa nostaa hintoja. Toista koronajoulua ei ala ainakaan kestäisi, hän arvioi.