1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. joulu

Suomen Turku julisti joulurauhan – yli 700 vuotta lähes katkeamattomana jatkunut perinne sai jatkoa

Turun Vanhalla Suurtorilla ei ollut paikalla yleisöä. Yleisradio välitti tunnelmat perinteiseen tapaan.

joulu
Suomen Turku julistaa Joulurauhan
Suomen Turku julistaa Joulurauhan

Joulurauhan julistuksen välittäminen kaikkiin koteihin on Yleisradion vanhimpia perinteitä. Joulurauha radioitiin suorana ensimmäistä kertaa vuonna 1935. Kuvaavaa tuolle ajalle oli se, että ennen joulurauhan julistusta ei radiossa ollut muuta ohjelmaa, ja sen jälkeenkin pidettiin taukoa kello 17 saakka.

Televisio tuli mukaan joulurauhan julistuksen välittämiseen vuonna 1983. Kolme vuotta myöhemmin lähetyksiä pystyi katsomaan Suomen lisäksi myös Ruotsissa. Nykyään joulurauhan julistusta voi seurata internetin välityksellä suorana lähetyksenä joka puolella maailmaa.

Joulurauhan julistus Turun raatihuoneella 1986.
Joulurauhan julistus kerää vuosittain tuhansia katselijoita Turun Vanhalle Suurtorille. Arkistokuva on vuodelta 1986. Koronavuonna 2020 tilaisuus järjestetään ilman yleisöä.Yle

Vuonna 2020 joulurauhan julistus järjestettiin poikkeusjärjestelyin koronapandemian johdosta. Yleisöä Vanhalle Suurtorille ei päästetty. Alue oli aidattu ja ihmiset voivat seurata julistusta kotisohviltaan.

Vanhalla Suurtorilla esiintyivät tuttuun tapaan Laivaston soittokunta sekä mieskuoro Naskalit ja Mieskuoro Laulun ystävät, mutta turvallisuusjärjestelyin. Tilaisuutta ei välitetty alueella kovaäänisin. Paikalla oli myös viittomakielinen tulkkaus.

Jo kahdeksannen kerran joulurauhan julistuksen luki Turun kaupungin protokollapäällikkö Mika Akkanen.

– Tämä vuosi jää historiankirjoihin omalla tavallaan. Joulurauha on jätetty kokonaan julistamatta viimeksi vuonna 1939 talvisodan aikaan. Nyt se julistetaan, mutta tyhjälle Suurtorille. On hienoa sitten vuosikymmenten päästä nähdä, mitä historiankirjoittajat tästä joulusta kirjoittavat.

Lue lisää:

Joulurauha julistetaan tyhjälle Vanhalle Suurtorille – protokollapäällikkö: "Vuoden kuluttua, jos rokote suo, kaikki on taas mahdollisimman ennallaan"

Joulurauha julistetaan ilman yleisöä – kaupunginjohtaja Arve: "Perinne ei katkea, mutta Turku järjestää tilaisuuden vastuullisesti"

Katso: Suomen Turku julisti joulurauhan – perinne on jatkunut lähes katkeamattomana yli 700 vuotta

Lue seuraavaksi