1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kuopion yliopistollinen sairaala

KYSin uudisrakennuksen toisen osan rakentaminen vauhdissa – Uusi Sydän -hankkeessa kiivasta rakentamista vielä kaksi vuotta

Uudisrakennuksen ensimmäinen osa otettiin käyttöön helmikuussa. Toisen osan on tarkoitus olla valmis kahden vuoden kuluttua.

Kuopion yliopistollinen sairaala
Kuopion yliopistollisen sairaalan rakennustyömaa, jossa työmiehet ja joulupukki vilkuttavat lapsille, jotka katsovat sairaalan ikkunoista.
KYSin rakennustyömaan väki sekä joulupukki tervehtivät sairaalassa olleita lapsia joulun alla.KYS

KYSin Uusi Sydän -uudistamishanke etenee täydellä vauhdilla. Tällä hetkellä käynnissä ovat 10-kerroksisen uudisrakennuksen toisen vaiheen rakennustyöt. Yhteensä uudisrakennuksella on kokoa huimat 40 000 neliötä.

Uusi Sydän -hanke on jaettu neljään vaiheeseen. Ykkösvaihe valmistui tämän vuoden alussa, kun uudisrakennuksen ensimmäinen osa otettiin käyttöön helmikuussa. Ensimmäisen osan laajuus on 12 000 neliötä.

Parhaillaan käynnissä olevassa toisessa vaiheessa uudisrakennusta kasvatetaan vielä 28 000 neliöllä. Toisen osan on tarkoitus valmistua kahden vuoden päästä, eli olla käyttövalmiina vuoden 2023 alussa.

– Seuraavat kaksi vuotta ovat siis vielä kiivasta rakentamisen aikaa. Tällä hetkellä rakennustyöt ovat menossa uudisrakennuksen kolmannessa kerroksessa, hankejohtaja Kirsi Leivonen kertoo.

Hankkeen kolmannessa ja neljännessä vaiheessa ei enää juuri rakenneta uutta, vaan ne koostuvat vanhojen rakennusten peruskorjauksista ja purkamisesta. Kokonaisuudessaan valmista tulisi olla vuonna 2025.

Vuodeosastot uudistuvat täysin

Uudistamisohjelmassa peruskorjataan sairaalan vanhimmat rakennusosat. Vanhan vuodeosastotornin yhteyteen rakennetaan 10-kerroksinen uudisrakennus, johon sijoittuu poliklinikkatiloja ja seitsemään kerrokseen vuodeosastoja.

– Uusi Sydän -projekti tarkoittaa nimenomaan vuodeosastotoimintojen uudistamista ja vanhan sairaalan peruskorjaamista.

Vuodeosastoille tulee noin 400 sairaansijaa, joista valtaosa on yhden hengen huoneita. Entisissä tiloissa sairaansijoja on ollut 600, joten paikkamäärä vähenee uudistuksen myötä.

– On kansallinen trendi, että avohoito lisääntyy ja vuodeosastohoidon tarve on vähentynyt. Vuodeosastohoito on myös sitä kalleinta hoitoa, Leivonen sanoo.

Odotettu uudistus on, että jatkossa myös potilaiden omaisten on miellyttävämpi viettää aikaa potilaiden seurana, kun jokaisella on oma huoneensa.

– Omaiset voivat myös yöpyä huoneessa. Se on erittäin iso ja ihana asia.

Uudet tilat mahdollistavat myös merkittävän toiminnallisen muutoksen, jonka tavoitteena on, että jatkossa henkilökunnalla on enemmän aikaa potilaille.

Tilasuunnittelu tukee tavoitetta esimerkiksi niin, että kaikki tarvittava välineistö löytyy läheltä potilaita. Näin henkilökunnalla ei mene niin paljon aikaa tilojen välillä liikkumiseen.

– Myös hoitotietojen kirjaaminen on jatkossa mahdollista potilashuoneessa, jolloin henkilökunta voi jutustella potilaalle samalla kun kirjaa tietoja.

Toisena hankkeena edistyy psykiatriatalo

Toisena merkittävänä rakennushankkeena Puijon sairaalan alueella on suunnitteluvaiheessa oleva psykiatriatalo. Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin nuoriso- ja aikuispsykiatrian toiminnot halutaan keskittää KYSin yhteyteen.

– Rakentaminen on tavoitteena aloittaa syyskuussa vuonna 2021 ja valmista olisi vuoden 2023 lopussa. Psykiatriatalo on kiireellinen ja tärkeä projekti, ja toivomme sen etenevän pikimmiten.

Hankkeen taustalla ovat muun muassa Julkulan sairaalan vakavat sisäilmaongelmat. Itä-Suomen aluehallintovirasto on jo asettanut osan tiloista käyttökieltoon.

Lue seuraavaksi