Hyppää sisältöön

Prosessioikeuden professori Mikko Vuorenpää pitää Aarnion tuomiota täysin poikkeuksellisena

Ennakkotapauksena epävarsinainen laiminlyöntirikos murhan yhteydessä on professorin mielestä mielenkiintoinen.

Aarnio tuomittiin Helsingin käräjäoikeudessa 22. joulukuuta elinkautiseen vankeusrangaistukseen. Arkistokuva oikeudenkäynnistä syyskuun alusta. Kuva: Silja Viitala / Yle

Lapin yliopiston prosessioikeuden professori Mikko Vuorenpää pitää Helsingin huumepoliisin ex-päällikön Jari Aarnion elinkautista vankeustuomiota hyvin yllättävänä.

– Epävarsinaisen laiminlyöntirikoksen syy-yhteyhteyden täyttyminen murhaan asti, mikä nyt Aarnion kohdalla on kyseessä, on erinomaisen harvinainen tilanne, hän sanoo.

Vuorenpään mukaan epävarsinainen laiminlyöntirikos tarkoittaa kansankielellä sitä, että henkilö on syyllistynyt rikokseen tekemättä yhtään mitään, mutta että henkilöllä on vastuuasema, minkä perusteella tämän olisi pitänyt estää rikoksen tapahtuminen.

– Yleensä epävarsinaiset laiminlyöntirikokset ovat olleet lievempiä vammantuottamusrikoksia, eli nyt kun ollaan kaikkein vakavimmassa rikostyypissä, se on äärimmäisen poikkeuksellista.

Aarnion puolustusasianajaja Riitta Leppiniemi sanoi aiemmin, että käräjäoikeuden tuomiosta aiotaan valitetaan hovioikeuteen.

Vuorenpää uskoo, että tuomion uudelleen käsittely saattaa mennä korkeimpaan oikeuteen asti.

– Kyseessä on pelkästään ennakkotapauksena mielenkiintoinen tapaus sen suhteen, kun epävarsinaisen laiminlyöntirikoksen katsotaan täyttyneen lainsäädäntömme tunteman kaikista vakavimman rikoksen eli murhan kohdalla, Vuorenpää toteaa.

Aiheesta aiemmin:

Jari Aarnio on syyllinen murhaan – käräjäoikeus tuomitsi ex-poliisipomon elinkautiseen ja vapautti rikollispomon 17 vuoden takaisesta teosta

Aarnion alaisena työskennellyt poliisi ei millään olisi halunnut vastata tiettyihin kysymyksiin Vuosaaren palkkamurhasta – Oikeuden puheenjohtaja: "Te olette velvollinen kertomaan totuuden"

Yle seurasi palkkamurhakäräjiä: Ex-poliisijohtaja Jari Aarnio ja ex-jengipomo Keijo Vilhunen täysin eri linjoilla – Aarnio kiistää saaneensa tietoja murha-aikeista vasikkana toimineelta Vilhuselta