1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Israel

Israelin parlamentti on hajotettu, maahan neljännet vaalit kahden vuoden sisään

Parlamentti ei saanut keskiyöhön mennessä käsiteltyä tämän vuoden budjettia.

Israel
Sininen ja valkoinen -puolueen johtaja Benny Gantz (vas.) ja virkaa tekevä pääministeri ja Likud-puolueen johtaja Benjamin Netanjahu Knessetissä lokakuussa.
Puolustusministeri Benny Gantz (vas.) ja pääministeri Benjamin Netanjahu eivät saaneet johtamaansa koalitiotaan hyväksymään kriittistä budjettia.Abir Sultan / EPA

Israelin parlamentti on hajotettu ja maassa järjestetään neljännet parlamenttivaalit kahden vuoden sisään.

Pääministeri Benjamin Netanjahun ja hänen kilpakumppaninsa, puolustusministeri Benny Gantzin johtama koalitio ei onnistunut käsittelemään vuoden 2020 budjettia laissa määrättyyn määräaikaan eli tiistain ja keskiviikon väliseen keskiyöhön mennessä.

Maanantaina parlamentti eli knesset oli hylännyt lakialoitteen, joka olisi lykännyt kriittisen budjettipäätöksen takarajaa. Aloite olisi antanut lisäaikaa kuluvan vuoden 2020 budjetin hyväksymiselle joulukuun loppuun asti. Tämän jälkeen takaraja seuraavan vuoden budjetin hyväksymiselle olisi ollut tammikuun 5. päivänä.

Vasta sunnuntaina Gantzin Sininen ja valkoinen -liittouma kertoi päässeensä Netanjahun oikeistopuolue Likudin kanssa sopuun budjettipäätöksen takarajan lykkäämisestä. Vielä maanantainakin aloitteen läpimeno vaikutti olevan selvä, sillä kannatusta kerrottiin löytyvän niin Gantzin liittouman kuin Netanjahun Likudinkin riveistä.

Seuraavia vaaleja varjostavat korruptiosyytteet ja korona

Parlamentti oli ollut matkalla kohti hajoamista jo viikkoja. Koalition yhteistyötä ovat heikentäneet epäluottamus ja katkeruus.

Tiistai-iltana tunteja ennen määräaikaa Netanjahu sanoi, ettei haluaisi päätyä uusiin vaaleihin, mutta lisäsi, että hänen puolueensa voittaisi tulevat vaalit, kirjoittaa israelilaislehti Haaretz (siirryt toiseen palveluun).

Aiemmissa kolmissa vaaleissa Netanjahun vaalikamppailua ovat varjostaneet korruptiosyytteet. Syytteiden käsittelyn lisäksi uudelleenvalintaa varjostaa koronaviruspandemia.

Haaretzin mukaan seuraavat vaalit järjestetään 23. maaliskuuta. Nykyinen hallitus muuttuu siirtymähallitukseksi.

Horjuva koalitio päätti pitkän kriisin

Hallituksen muodostamiseen liittyvät ongelmat johtivat aiemmin vaalien uusimiseen kerta toisensa jälkeen. Kompromissi saavutettiin keväällä, kun vaaleissa mittaa toisistaan ottaneet maan pitkäaikainen pääministeri Netanjahu ja Gantz sopivat koalitiohallituksesta, jossa he jakavat pääministerivastuun.

Netanjahun on ollut määrä olla pääministerinä ensimmäiset 18 kuukautta. Tuona aikana Gantz taas toimii eräänlaisena varamiehenä. Tämän jälkeen heidän on ollut tarkoitus vaihtaa rooleja päikseen puolivälissä kolmevuotista hallituskautta.

Netanjahun ja Gantzin koalitiohallitus sopi keväällä, että hallitus pyrkisi tarjoamaan Israelille paljon kaivattua tasapainoa maan poliittisen lähihistorian pisimmän kriisin jälkeen ja koronapandemian kiihtyessä myös Israelissa.

Sopimukseen leivottiin useita ehtoja, jotka voisivat johtaa automaattisesti koalition hajottamiseen. Näihin lukeutui myös epäonnistuminen budjetin hyväksymisessä.

Netanjahun kriitikot syyttävät tämän käyttävän budjettia poliittiseen taktikointiin. Heidän mukaansa Netanjahu ei hyväksy budjettia, jotta hän ei joutuisi antamaan pääministerivastuuta sovitusti Gantzille hallituskauden puolivälissä.

Lue myös:

Israel lipuu lähemmäs uusia vaaleja – päättäjät hylkäsivät aloitteen, joka olisi lykännyt budjettipäätöksen takarajaa

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi