1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Britannia

Doverin satama Britanniassa on jälleen avautunut rahtiliikenteelle – negatiivinen testitulos on kuljettajien "pääsylippu" salmen yli

Doverin satamassa puhkesi kahakoita. Kuljettajien mielestä tilanne on epäinhimillinen.

Rekka-autoja parkissa Doverin satamassa lauantaina 19. joulukuuta. Kuva: Andy Rain / EPA

Britanniassa Doverin satama on jälleen avautunut Ranskaan lähtevälle liikenteelle.

Satama tiedotti paikallista aikaa myöhään tiistai-iltana, että se aukeaa keskiyöllä "asiakkaille, joilla on negatiivinen koronatestitulos".

BBC:n mukaan r (siirryt toiseen palveluun)ekankuljettajille tehdään koronapikatesti, joka antaa tuloksen 30 minuutissa. Kuljettajat saavat tiedon tuloksesta tekstiviestitse, ja viesti on heidän "pääsylippunsa" Doverinsalmen yli.

Vielä aamuyöllä oli kuitenkin epäselvää, milloin valtavat rekkajonot pääsevät jälleen liikkeelle. Ainakin 2 800 rekkaa on odottanut pääsyä Doverin satamaan, mistä on yhteys Englannin kanaalin yli Ranskaan.

Aamuyöllä satamassa puhkesi kahakoita rekkakuskien ja satamaa vartioivien poliisien välillä. Kuljettajien mukaan he eivät saa ruokaa tau juomaa, eivätkä pääse sataman saniteettitiloihin. Tilanne on heidän mukaansa epäinhimillinen.

Kuljettajien turhautumista lisää tieto siitä, että he eivät todennäköisesti ehdi kotiin jouluksi, vaan joutuvat viettämään joulun sataman rekkajonossa. Yöllä rekkakuskit vilkuttivat valojaan ja soittivat rekkojen torvia protestiksi.

Koronatesti ehtona laivaan pääsylle

Ranska ilmoitti virallisesti myöhään tiistaina, että se sallii jälleen liikennettä Britanniasta maahan. BBC:n mukaan Ranska päästäisi liikennettä maahan tuntien sisällä ilmoituksesta, mutta vaatimuksena on tuore negatiivinen koronatestitulos.

Britannian viranomaiset tarjoavat testausta rekkakuskeille, jotta he saavat tulokset nopeasti ja voivat jatkaa matkaansa Ranskaan. Jos tulos on positiivinen, kuljettajat jäävät 10 päivän karanteeniin Britanniaan. Brittiviranomaiset tarjoavat karanteenimajoituksen.

Lento-, laiva- ja junayhteydet Britanniasta Ranskaan alkavat kulkea jälleen keskiviikkoaamuna, BBC kertoo (siirryt toiseen palveluun).

Ranska ja Britannia pääsivät sopimukseen rajaliikenteen osittaisesta avaamisesta tiistai-iltana. Ranska sallii taas tästä päivästä alkaen Ranskan ja muiden EU-maiden asukkaiden paluun Britanniasta, jos he esittävät 72 tunnin sisällä saadun negatiivisen koronatestituloksen. Brittituristit eivät kuitenkaan voi matkustaa Ranskaan.

Ranska sulki rajansa Britannian suunnasta tulevalta henkilö- ja tavaraliikenteeltä sunnuntaina, kun Britannia oli kertonut julkisuuteen maassa ärhäkästi leviävästä koronaviruksen muunnoksesta. Alun perin sulku määrättiin 48 tunniksi.

Noin 40 maata on asettanut Britanniasta saapuvalle liikenteelle matkustuskieltoja.

Lue myös:

Britannia ja Ranska sopivat rajan osittaisesta avaamisesta: EU-maiden asukkaat saavat palata Britanniasta, jos heillä on negatiivinen koronatulos

Boris Johnson tiedotustilaisuudessa: Britannian rajat saatava auki nopeasti, ymmärrän muiden maiden huolen uuden virusmuunnoksen takia