1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pekka Haavisto

Iltalehti: Puolet haluaa ulkoministeri Pekka Haaviston eroavan

Kysely tehtiin joulukuussa sen jälkeen kun eduskunnan perustuslakivaliokunta totesi Haaviston toimineen lainvastaisesti.

Pekka Haavisto
Ulkoministeri Pekka Haavisto poistui hetkeksi eduskunnan täysistunnosta Helsingissä.
Ulkoministeri Pekka Haavisto poistui hetkeksi eduskunnan täysistunnosta Helsingissä 11. joulukuuta.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Iltalehden kyselyn (siirryt toiseen palveluun) mukaan puolet suomalaisista on sitä mieltä, että ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) pitäisi erota tehtävästään.

Kyselyyn vastanneista tätä mieltä oli tasan 50 prosenttia. Reilu kolmannes eli 35 prosenttia katsoi, että Haavistolla ei ole syytä erota. Loput 15 prosenttia vastaajista ei osannut sanoa kantaansa.

Kysely tehtiin joulukuussa sen jälkeen kun eduskunnan perustuslakivaliokunta totesi Haaviston toimineen lainvastaisesti, kun hän yritti siirtää ulkoministeriön konsulipäällikön pois tehtävästään. Valiokunta kuitenkin katsoi, ettei ministerin syytekynnys ylittynyt.

Jyrkimmän kannan ottivat perussuomalaisten kannattajat, joista 92 prosenttia halusi Haaviston eroavan.

Hallituspuolueiden joukossa keskustan kannattajat olivat kriittisimpiä. Heistä 75 prosenttia halusi Haaviston lähtevän. Vihreiden kannattajista 76 prosenttia katsoi Haaviston voivan jatkaa.

Miehet ottivat tiukemman kannan Haaviston toimiin. Miehistä 62 prosenttia halusi Haaviston eroavan, naisista 39 prosenttia.

Vastaukset kerättiin Taloustutkimuksen internetpaneelissa, jossa otos edustaa Suomen äänestysikäistä väestöä. Vastaajia oli 1 134, ja virhemarginaali on noin 2,7 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Eduskunta äänesti Haaviston luottamuksesta viime viikolla. Hän sai luottamuksen äänin 101–68.

Lue lisää aiheesta:

Analyysi: Keskusta pysyttelee hallituksessa mutta näyttää taas haluavan erottaa toisen puolueen ministerin

Keskustan Kurvinen vaatii vihreitä "siivoamaan nurkkansa" – Pääministeri Marin: Haavisto voi jatkaa ulkoministerinä

Pekka Haavisto sai eduskunnan luottamuksen äänin 101–68 – Näin suuri sali äänesti

Tutkintapöytäkirjat paljastavat, mistä riita al-Holista repesi – Haavisto: "Konsulipäällikkö totesi, että orpolapsilla on nyt hyvä olla siellä"

Oikeusoppineet eri linjoilla tapaus Haavistosta – Näin rajusti näkemykset erosivat

Analyysi: Pekka Haavisto sai tahran takkiinsa – äänestäjät punnitsevat nuhteiden merkityksen

Pääministeri Marin: Haavistolla on hallituspuolueiden puheenjohtajien tuki jatkaa ministerinä – perustuslakivaliokunta ei näe edellytyksiä syytteen nostamiselle al-Hol-asiassa