Hyppää sisältöön

Uusi kustannustuki tavoittaa aikaisempaa enemmän myös lappilaisia yrityksiä – mutta väliinputoajiakin löytyy

Tuki ei välttämättä tavoita koneyrittäjiä ja hyvän kesän kokeneita matkailuyrityksiä.

Suomalaiset löysivät viime kesänä Lapin kesämatkailun, mikä kompensoi ulkomaalaisten matkailun vähenemistä. Kuva: Jenni Leukumaavaara / Yle

Yrityksille on tullut maanantaina haettavaksi kustannustuen toinen kierros. Koronakriisistä kärsineille yrityksille tarkoitettua tukea ei tarvitse maksaa takaisin.

Kaikkiaan jaossa on 550 miljoonaa euroa ja tuen saamisen ehtoja on lievennetty aiemmasta, mikä on otettu myönteisesti vastaan myös Lapissa.

– Olemme tyytyväisiä että haku on avattu. Myönteistä on, että nyt tuki kohdistuu myös toiminimi- ja yksinyrittäjiin. Myös Lapissa aiempaa useampi yrittäjä pääsee tuen piiriin, kommentoi Lapin Yrittäjien toimitusjohtaja Pirkka Salo.

Ihan kaikkiin tuki ei osu

Uutta tukea voivat hakea esimerkiksi yritykset, joiden liikevaihto on pudonnut 30 prosenttia vuodentakaisesta. Pirkka Salon mukaan on kuitenkin yrityksiä, joiden kannattavuus ei ole niin paljoa kiinni liikevaihdosta.

– Pääomavaltaiset yritykset kuten koneyrittäjät voivat jäädä tuen ulkopuolelle. Lisäksi jos on tukikautena aloittanut uutta liiketoimintaa, niin liikevaihto on kasvanut, vaikka kannattavuus on laskenut, Salo sanoo.

Tukikausi on kesäkuun alusta lokakuun loppuun, mikä voi heikentää matkailuyritysten mahdollisuuksia saada tukea.

– Tukijako jättää ulkopuolelle niitä yrityksiä, joilla kesä meni hyvin, Salo toteaa.

Salo pitää kuitenkin matkailun tulevaisuuden kannalta erittäin tärkeänä, että tekeillä oleva yritysten kolmas tukipaketti toteutuu.