1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. joulu

Vanhusten kotilomia ei jouluna suositella tai edessä on karanteeni – palvelutaloissa vietetään koronajoulua

Jyväskylän asumisyksiköissä pyritään järjestämään turvallisia mahdollisuuksia tavata läheisiä.

joulu
Summankoti -palvelutalo
Jos palvelutalon asukas viedään käymään kotona, asumisyksikköön palatessa on edessä kymmenen päivän karanteeni. Kuvituskuva.Antro Valo / Yle

Jyväskylän vanhustenhoidossa vietetään joulua erityisjärjestelyin. Koronatilanteen takia kaupunki suosittelee, että asumispalveluissa olevia vanhuksia ei vietäisi joulun aikana kotilomille.

Sen sijaan asumisyksiköissä pyritään järjestämään turvallisia mahdollisuuksia tavata läheisiä esimerkiksi ulkotiloissa, asukkaan huoneessa tai erikseen järjestetyssä tapaamistilassa. Vierailuista on sovittava aina etukäteen asumisyksikön kanssa.

Jos asukas viedään käymään kotona asumisyksikköön palatessa on edessä karanteeni.

– Meillä on ollut linjaus 10 päivä karanteeninomaisista olosuhteista. Se on tosi harmillinen tilanne, mutta niin vältetään muiden asukkaiden sairastuminen, jos on ollut altistumista, sanoo Jyväskylän ikääntyneiden palveluiden palvelujohtaja Maarit Raappana.

Joulutunnelmaan virittäydytään

Tapaamisten sijaan vanhusten joulua halutaan piristää turvallisilla keinoilla. Muun muassa yli 30 koulussa ja päiväkodissa ja nuorisoryhmässä on askarreltu joulukortteja ikäihmisille. Myös valtakunnallinen Joulupostia ikäihmisille -kampanja keräsi vanhuksille yli 3000 joulukorttia pelkästään Jyväskylässä.

Joulunalusviikoilla on myös kuultu soivia joulutervehdyksiä, kun pienet lauluryhmät ovat kiertäneet esiintymässä muun muassa palveluasuntojen pihoilla.

Palvelujohtaja Maarit Raappanan mukaan joulu tuntuu myös asumispalveluyksiköissä.

– Joulua on valmisteltu iäkkäiden kanssa, leivottu pipareita ja tehty kaikkea kivaa, että tulisi jouluinen tunnelma. Joulu on aina erityinen myös hoitajille.

Lue seuraavaksi