1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Lappi

Jouluna Lappiin saadaan lunta ja koviakin pakkasia – vuosi vaihtuu lauhassa ja lumisessa säässä

Vaikka lumesta on Suomessa saatu nauttia melko niukasti, on koko Lappiin luvassa valkoinen joulu.

Lappi
Lumisade maaseudulla mökin pihalla.
Jouluna Lapissa saadaan nauttia niin lumesta kuin pakkasesta.Nella Nuora / Yle

Jouluna Lapissa saadaan nauttia niin lumesta kuin pakkasesta. Ilmatieteen laitoksen mukaan lumisateet leviävät pian etelästä ja niistä saadaan nauttia Lapissa laajastikin aatonaaton ja aaton aikana.

– Jouluaaton jälkeen lumisateet heikkenevät ja koillisen suunnalta leviää huomattavasti kylmempää ilmaa Lappiin. Tapaninpäivänä pakkanen kiristyy monin paikoin kovaksi, jopa -30 asteeseen. Jonkinlainen pakkasvaroituskin on laitettu joulun viimeisille päiville, meteorologi Ari Mustala kertoo.

Vaikka lumesta on Suomessa saatu nauttia melko niukasti, on koko Lapissa luvassa valkoinen joulu.

– Lapissa on ihan reilusti lunta koko maakunnan alueella ja vähän lisääkin on tulossa, Mustala vahvistaa.

Sään puolesta takana on poikkeuksellinen talvi. Lappiin on saatu jonkin verran lunta, vaikkakin keskimääräistä vähemmän. Merkittävintä kuluneessa joulukuussa on kuitenkin se, että lämpötilat vatn olleet pitkäaikaisen keskiarvon yläpuolella ja että lämpötilat ovat olleet jopa plussan puolella.

– Nyt joulukuussa ei ole nähty Lapille tyypillistä joulun ajan säätä. Sää on muistuttanut enemmänkin eteläisen suomen olosuhteita, Mustala pohtii ja kertoo, että jossain määrin kyseessä on tuleva suunta.

Uusi vuosi vaihtuu lauhemmassa säässä, kun pakkaset lauhtuvat loppuviikkoa kohden. Sunnuntaista alkaen Lappiin saadaan jälleen lumisateita.

Lue seuraavaksi