Hyppää sisältöön

Kysely: Energian hinta nousi suomalaisten mielissä tärkeämmäksi asiaksi kuin päästövähennykset ja ilmastonmuutoksen hillintä

Suomalaisten asenteita selvitettiin energia-alan etujärjestön kyselyssä.

Sähköntuotannossa suomalaisten suosikkimuotoja ovat nyt aurinko-, tuuli- ja vesivoima. Kuva: Jani Aarnio / Yle

Kinkku on pihissyt sähköuuneissa tänäkin jouluna ja niellyt samalla melkoisesti kilowattitunteja, siis euroja. Energian hinta (siirto+kulutus) on muutenkin alkanut kiinnostaa suomalaisia aiempaa enemmän, ylittänyt jopa ilmastohuolen, ainakin hetkellisesti.

Etujärjestö Energiateollisuuden tuoreen kyselyn mukaan suomalaiset nimeävät kohtuullisen energian hinnan tärkeämmäksi tavoitteeksi kuin päästövähennykset ja ilmastonmuutoksen hillinnän, kun vastaajia pyydettiin nimeämään kolme tärkeintä tavoitetta poliittiseen päätöksentekoon.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Kohtuullisen energian hinnan tärkeys on noussut nyt kaksi peräkkäistä vuotta. Vielä toissa vuonna ilmastohuoli oli selvä ykkönen ja vain jatkoa kansalaisten vuosia kasvaneelle näkemykselle ilmastonmuutoksen vakavuudesta. Energian hinta mietitytti silloin vähemmän.

– Mielipidekyselyt heijastavat viimeisiä uutisia aina. Vastikään oli Ylen tutkimus, joka osoitti poliitikkojen tehneen löperöitä päätöksiä, mikä on mahdollistanut korkeiden sähkönsiirtohintojen perimisen. Se ärsyttää ihmisiä ja näkyy kyselyn tuloksissa, tähdentää Suomen ilmastopaneelin puheenjohtaja Markku Ollikainen.

– Kannattaa huomata, että ilmastonmuutos on säilynyt viimeisten 6-7 vuoden ajan aina kärkisijoilla. Suomalaisten huoli ilmastonmuutoksesta on ilmeinen, Ollikainen huomauttaa.

Markku Ollikainen antaa hyvän arvosanan suomalaisten energia-asenteille. Kuva: Yle / Mattias Simonsen

Energiateollisuuden toimitusjohtaja Jukka Leskelä sanoo, että parin viime vuoden aikana talousasiat ovat mediassa olleet paljon enemmän esillä kuin ilmastokysymykset.

– Myös energiakeskustelussa energian hintaan on kiinnitetty enemmän huomiota, mikä varmasti heijastuu näissä vastauksissa, Leskelä sanoo.

Leskelän mukaan vastausten perusteella näyttää siltä, että ihmiset mielessään asettavat ilmastonmuutoksen torjuntaa ja energian hintaa vastakkain.

– Ilmastonmuutoksen torjuntaa tärkeänä pitävät eivät niin paljon ole kiinnostuneet hinnasta ja päinvastoin. Minusta se on huolestuttava ja ikävä trendi, koska mielestäni näitä asioita ei pitäisi laittaa vastakkain.

Jukka Leskelän mukaan suomalaisten mielissä korostuvat nyt kustannukset selvästi suhteessa ympäristökysymyksiin. Kuva: YLE

Leskelä kiinnittää kyselyn tuloksissa huomion myös puoluejakaumiin.

– Näyttää siltä, että hallituspuolueiden kannattajat ovat tällä hetkellä eniten kiinnostuneita ilmastonmuutoksen torjunnasta ja pitävät sitä tärkeimpänä. Oppositiopuolueiden kannattajat korostavat muita asioita enemmän.

Kyselyn mukaan selvästi vähemmän tärkeänä asiana suomalaiset näkevät energian toimitusvarmuuden lisäämisen. Juuri tähän sähköyhtiöt ovat viime vuosina panostaneet miljardeja euroja, kun sähkökatkoille myrskyalttiita ilmajohtoja on korvattu maakaapeleilla ja muilla säävarmuustoimilla.

Ei haittalisiä

Ihmisten valmius maksaa energiasta korkeampaa hintaa ympäristöhaittojen vähentämiseksi on kyselyn mukaan laskenut niin 2019 kuin 2020 ja on pudonnut nyt reiluun kolmannekseen vastaajista.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

– Ihmisten mielissä kustannukset korostuvat nyt selvästi suhteessa ympäristökysymyksiin, Leskelä arvioi.

Ollikaisen miestä on aina hyvä asia, ettei haluta maksaa ylimääräistä.

– Taloudenpidon pitää aina olla tarkkaa. Ja jos meillä on puhtaita energian tuotantomuotoja, ei ole mitään syytä maksaa ylimääräistä. Ihmisten energiamaksuthan ovat tosi suuria tällä hetkellä, Ollikainen huomauttaa.

Uusiutuvia suositaan

Kyselyn mukaan suomalaiset haluavat kehittää sähköntuotantoa erityisesti uusiutuvien suuntaan. Tätä liputtavat etenkin naiset ja nuoret.

– Suomalaiset haluavat lämmittää kotinsa joko maalämmöllä tai uusiutuvalla energialla tuotetulla kaukolämmöllä. Sähköntuotannossa suosikkimuotoja ovat aurinko, tuuli ja vesivoima.

Voimaloita pystyttävät yritykset ovat samoilla linjoilla. Leskelän mukaan etenkin tuulivoimaan investoidaan nyt todella paljon.

– Tuulivoiman osuus on tällä hetkellä noin kymmenen prosenttia meidän sähköntuotannostamme ja se voi lähimmän kymmenen vuoden aikana nousta jopa 30 prosenttiiin Suomen sähköntuotannosta, Leskelä povaa.

Aurinkosähkö taas soveltuu etenkin kiinteistöjen omaan sähköntuotantoon. Myös sen suosio on ollut kasvussa.

– Aurinkosähkön tuotanto lähes kaksinkertaistuu joka vuosi, mutta on vieläkin pientä, alle prosentin meidän sähkönkulutuksesta, Leskelä ynnää.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Kyselyn vastausten perusteella kansalaiset vieroksuvat nykyisin kivihiiltä ja öljyä eikä turvekaan enää innosta.

– Kansalaiset korostavat vahvasti päästöttömiä energiamuotoja ja toisaalta taas turpeen, kivihiilen, maakaasun kannatus vähenee. Ihmiset tajuavat hyvin lähiympäristön ja ilmastonmuutoksen yhteyden energiantuotantomuotoihin, Ollikainen kehuu.

Ollikaista kummastuttaa lähinnä vain ihmisten kova halu lisätä puun ja muun bioenergian käyttöä.

– Maailmanmitassa katsottuna suomalaisilla on aika kova usko bioenergiaan. Minun silmiini se on hitusen turhan suuri osuus muuten tyylikkäässä listassa.

Silti Ollikainen antaa kansalaisten energia-asenteille kouluarvosanaksi 8,5-9.

– Se on kovaa luokkaa. Varsinkin muutos on ollut todella positiivinen, kun katsoo aikasarjaa.

Ydinvoima ei kuumenna

Vanhan kiistakapulan ydinvoiman kannatus on vakiintunut ja muutokset ovat jääneet pieniksi viime vuosina.

– Ydinvoima ei tunnu enää olevan niin kiinnostava asia kansalaisten mielestä. Sen kannatus on pysynyt hyvin vakaana ja ihmiset näyttävät suhtautuvan siihen siten, että se on tärkeä osa suomalaista sähköjärjestelmää ja energiantuotantoa, Leskelä summaa.

Selvästi suurempi osa vastaajista haluaisi sähköntuotantoon mieluummin lisää ydinvoimaa kuin esimerkiksi maakaasu- tai turvevoimaa. Miehet suhtautuvat ydinvoimaan selvästi myönteisemmin kuin naiset. Pienintä ydinvoiman lisärakentamisen kannatus on Vasemmistoliiton riveissä ja suurinta kokoomuksen kannattajissa.

Tutkimus toteutettiin IROResearchin internetpaneelissa 13.10.-22.10.2020. Tuhannen vastaajan otos muodostettiin täysi-ikäistä väestöä edustavaksi sukupuolen, iän, asuinalueen ja puoluekannan mukaan. Tutkimuksen virhemarginaali on + 3,2 prosenttiyksikköä. Tutkimukseen voi perusteellisemmin tutustua täällä (siirryt toiseen palveluun).

Kello 11.19. Lisätty energian hinnan tarkoittavan kokonaishintaa (siirto+kulutus).

Lue lisää:

.
.