1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Karttula, Kuopio

Karttulasta kotoisin oleville opiskelijoille myönnettiin huima määrä stipendejä, jopa 70 000 euron edestä – nyt stipendirahasto loppuu

Aino ja Aleksander Lapveteläisen stipendirahastosta on jaettu sen toiminta-aikana stipendejä yhteensä yli 220 000 euron arvosta.

Karttula, Kuopio
Ruusu ja kuohuviinimaljoja
Aino ja Aleksander Lapveteläisen stipendirahastosta on jaettu yhteensä 212 stipendiä. Kuvituskuva.Yle

Karttulasta kotoisin olevien nuorten koulutuksen tukemiseksi perustettu stipendirahasto on jälleen tänä vuonna auttanut lukuisia opiskelijoita.

Aino ja Aleksander Lapveteläisen stipendirahasto jakoi stipendejä tänä vuonna lähes 70 000 euron arvosta. Stipendin sai 53 Karttulasta kotoisin olevaa opiskelijaa.

Nyt stipendirahaston toiminta päättyy, kun kaikki sille testamentatut varat on jaettu.

Stipendirahasto perustettiin Karttulassa asuneiden maanviljelijöiden Aino ja Aleksander Lapveteläisen vuonna 1986 tekemän testamentin perusteella. Rahaston tarkoituksena on Karttulasta lähtöisin olevien vähävaraisten opiskelijoiden ammatti- tai korkeakouluopintojen tukeminen.

Stipendirahastosta on jaettu sen toiminta-aikana yhteensä 212 stipendiä, joiden yhteenlaskettu summa on yli 220 000 euroa. Tämänkertainen stipendijako on rahaston viimeinen kaikkien varojen tultua jaetuksi.

Stipendeistä ja niiden myöntämisestä päätti testamenttimääräyksen perusteella Pohjois-Savon Osuuspankin hallitus, joka myös hallinnoi rahastoa. Vuoden 2020 stipendien saajat valittiin 16. joulukuuta pidetyssä hallituksen kokouksessa.

– Karttulasta kotoisin olevat opiskelijat ovat saaneet hyvin harvinaislaatuisen ja mittavan tuen, mistä on vielä näin vuosikymmentenkin jälkeen paikallaan kiittää Aino ja Aleksander Lapveteläistä, sanoo OP Pohjois-Savon toimitusjohtaja Seppo Pääkkö tiedotteessa.

Pääkön mukaan rahaston hallinnointi on ollut pankillekin ainutlaatuinen tehtävä.

Ennätysmäärä hakemuksia

Tänä vuonna rahasto sai ennätysmäärän hakemuksia, lähes 80 kappaletta. Hakijoiden suuren määrän vuoksi stipendit päätettiin kohdentaa heille, jotka hakivat sitä ensimmäistä kertaa. Näin mahdollistettiin, että mahdollisimman moni sai rahastosta tukea opintoihinsa.

– Vuosien aikana rahastosta tuettiin laajasti erilaisia tutkintoja, joista muutamaa suoritettiin ulkomaisessa oppilaitoksessa, OP Pohjois-Savon varatoimitusjohtaja Mikko Vepsäläinen kertoo.

Suurin osa tutkinnoista oli Kuopiossa suoritettavia, ja varsin moni stipendin saaja asui Karttulassa.

– Rahastolla on siten ollut myönteinen vaikutuksensa Karttulaan, muualle Pohjois-Savoon ja kauemmaskin.

Lue seuraavaksi