1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kuopion yliopistollinen sairaala

Päivystysapu neuvoo pohjoissavolaisia myös joulun pyhinä, jos lääkärille tulee tarvetta

Neuvontapuhelin ei kuitenkaan ole tarkoitettu korona-asioihin, eli sieltä ei saa esimerkiksi varattua koronatestiaikaa.

Kuopion yliopistollinen sairaala
Kuopion yliopistollinen sairaala
Mikäli jouluna tulee asiaa KYSin päivystykseen, ennen sairaalalle hakeutumista tulisi soittaa ilmaiseen päivystysavun neuvontanumeroon. Arkistokuva.Yle

Kuopion yliopistollisesta sairaalasta muistutetaan, että mikäli jouluna tulee asiaa päivystykseen, ennen sairaalalle hakeutumista tulisi soittaa ilmaiseen päivystysavun 116117-neuvontanumeroon. Päivystysapunumero palvelee vuoden jokaisena päivänä, myös pyhinä, ympäri vuorokauden.

KYSistä vinkataan, että linjalla kannattaa odottaa puheluun vastaamista, vaikka takaisinsoittopyynnön jättäminenkin on mahdollista. Puheluun pyritään vastaamaan kahden minuutin sisällä ja odottaminen on ilmaista. Yhteyden ammattilaiseen saa nopeammin, jos malttaa odottaa linjalla puheluun vastaamista.

Päivystysavussa puheluun vastaa terveydenhuollon ammattilainen, joka ohjaa soittajan oikeaan hoitopaikkaan tai antaa ohjeita itsehoitoon. Neuvontaa saa myös lasten asioissa.

Maksuttomasta päivystysavusta saa neuvoja kiireellisiin, ei-hätätilanteisiin, kun soittajan oma terveysasema on suljettu.

Jos kyseessä on henkeä uhkaava tilanne, soitetaan kuitenkin aina hätänumeroon 112.

Kiireellisessä tilanteessa KYSin päivystykseen voi hakeutua myös suoraan, jos yhteyttä 116117-numeroon ei saa kohtuullisessa ajassa.

Koronatestiaikaa ei saa päivystysavusta

Päivystysapunumero ei kuitenkaan ole tarkoitettu korona-asioihin, eli sieltä ei saa esimerkiksi varattua koronatestiaikaa.

Päivystysavusta ei voi myöskään tiedustella sairaalassa olevan omaisen vointia, kysyä laboratoriovastauksia, varata tai peruuttaa aikoja tai hoitaa muita kiireettömiä asioita, joissa tulee ottaa yhteyttä arkipäivisin omalle terveysasemalle.

Lue seuraavaksi