Hyppää sisältöön

Poliisin joulu on ollut Keski-Suomessa tapaninpäivään saakka jopa poikkeuksellisen rauhallinen

Korona-aika on lisännyt poliisin kotihälytystehtäviä, mutta joulunpyhät ovat Keski-Suomessa sujuneet odotettua paremmin.

Tapaninpäivänä poliisilla oli Jyväskylässä aikaa verkkaiseen partiointiin kaupungin keskustassa. Kuva: Esa Huuhko / Yle

Poliisille korona-ajan joulu on ollut tapaninpäivään saakka Keski-Suomessa tavallista rauhallisempi.

Sisä-Suomen poliisilaitokseen kuuluvalla Jyväskylän poliisiasemalla tunnelma oli verkkainen ainakin vielä tapaninpäivänä puolilta päivin.

Yli 20 vuotta poliisina työskennellyt ylikonstaapeli Esa-Pekka Pöllänen on ollut työvuorossa yli kymmenenä jouluna. Hänen mukaansa korona-ajan joulu on osoittautunut odotettua hiljaisemmaksi sekä liikenteessä että kodeissa.

– Ehkä ihmiset ovat ajatelleet korona-ajan joulun sillä tavalla, että nyt pysytään kotona eikä lähdetä liikkumaan. Näyttäisi siltä, että siellä kotonakin on nyt onnistuttu viettämään pääpiirteittäin sopuisasti joulua, Pöllänen arvioi.

Koronaepidemia on Pölläsen mukaan kuitenkin aiemmin vuoden varrella lisännyt kotihälytysten määrää ja vähentänyt julkisilla paikoilla tapahtuvaa häiriköintiä. Pöllänen toteaa, että korona on lisännyt myös mielenterveysongelmiin liittyviä poliisitehtäviä.

Viina villitsee myös jouluna

Jouluaatosta tapaninpäivään poliisilla on Suomessa viime vuosien tilastojen mukaan yleensä noin 6500 tehtävää. Keski-Suomessa tehtäviä on joulunpyhinä yleensä noin 300.

Ylivoimaisesti eniten poliisia joulunpyhinä työllistävät liikenne sekä erilaiset ihmisen suojaamiseen liittyvät tehtävät. Niistä suurimpana tehtäväryhmänä erottuvat kotihälytykset.

Kun tilanne kodissa kärjistyy siihen pisteeseen, että erotuomariksi tarvitaan poliisia, tilanteeseen liittyy useimmiten yksi yhteinen tekijä.

– Alkoholi, sen liiallinen käyttö. Ja ehkä myös se, että jouluun yleensä ladataan aika isoja odotuksia ja sitten, kun ne odotukset eivät täyty, se voi johtaa konflikteihin perheessä, Pöllänen toteaa.

Osa tilanteista päättyy niin onnellisesti kuin se on mahdollista – mutta usein joku riidan osapuolista lähtee jatkamaan jouluaan poliisin pahnoille. Tänä vuonna tapaninpäivään mennessä Jyväskylän putkatiloissa on kuitenkin ollut melko tyhjää.

Riidan sopiminen palkitsee jouluna

Rikosylikonstaapeli Pasi Lönn toteaa, että poliisille on palkitsevaa saada perheriidalle niin sopuisa loppu, että juhlaa voidaan jatkaa yhdessä.

– Ja ennen kaikkea onnistuminen jouluna antaa isomman kiitoksen siitä, Lönn sanoo.

Pasi Lönn tunnetaan myös kirjailijana. Millainen romaani syntyisi poliisin joulusta?

Lönn sanoo pitävänsä virkatyönsä erillään luovasta kirjoittamisesta, mutta jos hän kirjoittaisi poliisin joulusta, tarina kertoisi juuri tilanteesta, jossa vaikea riita saadaan päättymään sopuun ja rauhaan.

Pasi Lönn muistuttaa, että vaikka tietyt hälytystehtävät toistuvat joulunpyhien aikaan, poliisille jokainen päivä on erilainen, eikä joulunakaan voi tietää, mitä työvuoro tuo tullessaan.

Rikospoliisille rauhallisempi jouluntienoo tietää kaivattua aikaa keskeneräisten töiden parissa. Lekotteluun ei ole aikaa, vaikka hälytystehtäviin ei joutuisikaan.

Rikosylikonstaapeli Pasi Lönn (vas.) ja ylikonstaapeli Esa-Pekka Pöllänen ehtivät tapaninpäivänä vaihtaa kuulumisia Jyväskylän poliisiaseman kahvihuoneessa. Kuva: Esa Huuhko / Yle

Entä miten poliisi pääsee työvuorossaan joulutunnelmaan?

Aika lailla samoin tavoin kuin kotonaan joulua viettävät ihmiset.

– Syödään jouluruokaa, juodaan kahvia, otetaan vähän suklaata ja sen jälkeen lähdetäänkin tehtäville. Hetkittäin pääsee joulutunnelmaan, ylikonstaapeli Esa-Pekka Pöllänen toteaa.

.
.