1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Orimattila

Omistajapari lahjoitti Orimattilassa vanhan kotitalousopiston, oma bisnesidea hyytyi koronaan

Lahjoituksen saanut Al-Mesrah on valtakunnallinen järjestö, ja Orimattilan tilojen on tarkoitus palvella koko maan tarpeita.

Orimattila
Orimattilan entinen kotitalousopisto
Orimattilassa sijaitseva entinen kotitalousopisto on toiminut vuosien aikana monissa eri tehtävissä.Marcus Viljakainen

Orimattilassa Heinämaantien varressa entisessä kotitalousopistossa on jo muutaman viikon ajan remontoitu ahkerasti. Vanhassa isossa rakennuksessa riittää puuhaa.

– Korjauksia on aika paljon. Isoja teknisiä ongelmia ei ole, suurin työ on lämminvesijärjestelmän uusiminen, kertoo Marcus Viljakainen, Al-Mesrahin perustaja.

Al-Mesrah on vuonna 2016 perustettu monikulttuurinen järjestö, jonka ideana on lähentää kantaväestöä ja maahanmuuttajia.

Irakista kotoisin oleva Viljakainen etsii innokkasti keinoja, joilla maahanmuuttajat mahdollisimman nopeasti integroituisivat valtaväestöön.

Lahjoitus tuli yllätyksenä

Orimattilassa on tarkoitus järjestää kursseja ja koulutusta.

– Olimme etsineet tällaista tilaa jo aika pitkään, ja sitten saimme tämän lahjoituksen. Se tuli meille täytenä yllätyksenä, naureskelee Viljakainen.

Al-Mesrah toimii koko Suomen alueella, jäseniä sillä on reilut 80.

Kotitalousopisto on rakennettu 1960-luvun lopulla. Koulutuskeskus Salpaus toimi siellä vuoteen 2010, ja asuntolatoiminta alueella päättyi vuonna 2013.

Tiloissa toimi SPR:n vastaanottokeskus vuosina 2015-2016.

Korona nujersi edellisen omistajan suunnitelmat

Kesällä 2018 opiston osti helsinkiläinen kiinteistöyritys, BBI 88 – Brown Bear Investments Oy. Yrityksen takaa löytyy Vietnamista kotoisin oleva Phuong Hiltunen ja hänen isänsä Hung Nguyen.

Heidän toiveenaan oli tehdä paikalle matkailu- ja viihdekeskus, mutta ajoitus oli huono. Koronavuosi kuivatti täysin kaikki suunnitelmat.

Opistolle etsittiin ostajaa, mutta huono taloustilanne ja koronan luoma epävarmuus ei ollut hyvä hetki myydä yritystä. Omistajapari päättikin siis lahjoittaa opiston yleishyödylliseen tarkoitukseen.

Al-Masreh vakuutti ideoillaan

Opistoa tarjottiin useallekin taholle ja hakijat haastateltiin. Al-Mesrahin suunnitelmat ja ideat opiston kehittämisestä vakuuttivat Hiltusen ja Nguyenin.

Viljakaisen mukaan Al-Mesrahin etu oli vahva näkemys siitä mitä alueelle tulee.

– Kävimme pitkän keskustelun lahjoittajan kanssa, ja kerroimme mitä suunnittelemme tiloihin. Heille oli hyvin tärkeää se, että toimimme yleishyödyllisesti.

Rahoitus vielä täysin auki

Entisen kotitalousopiston tiloissa on remontti kesken, ja toiminnan on tarkoitus käynnistyä siellä pikku hiljaa.

Remontin ja ylläpidon rahoitus on vielä tässä vaiheessa järjestön itsensä ja sen vapaaehtoisten varassa, mutta tarkoitus on hakea tukea myös Orimattilan kunnalta ja muilta lähikunnilta.

– Tarkoitus on kysellä kaikilta mahdollisilta tahoilta. Me olemme kuitenkin yleishyödyllinen järjestö, joten luulisi löytyvän helpolla. Jos kuitenkaan julkista rahoitusta ei tule, maksamme järjestön jäsenien kanssa tämän, vakuuttaa Viljakainen.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Orimattilan Sanomat.

Lue seuraavaksi