Hyppää sisältöön

Hyydetulviin varaudutaan Ähtävänjoella sään kylmetessä: juoksutusta vähennetään, hyydeköysiä asennettu

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen mukaan hyydetulvat voivat olla mahdollisia joulun aikaan.

Jos koskipaikat täyttyvät alijäätyneestä jääsohjosta, voi kosken yläpuoliselle alueelle syntyä tulva. (Kuvituskuva) Kuva: Karoliina Kemppainen / Yle

Ähtävänjoella varaudutaan hyydetulvien syntymiseen. Sääennusteiden mukaan sää kylmenee ja jos joen virtaama on suuri sään kylmetessä, saattavat koskipaikat täyttyä alijäätyneestä jääsohjosta, joka voi aiheuttaa tulvaa kosken yläpuolisella alueella.

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus kertoo, että hyydetulviin varaudutaan vähentämällä veden juoksutusta, jotta jokeen saataisiin pakkasten tullessa mahdollisimman nopeasti jääkansi.

Ähtävänjoen vesistön yläosalla sijaitsevasta Lappajärvestä pienennetään juoksutusta kahdestakymmenestäviidestä kahteenkymmeneen kuutiometriin sekunnissa. Lappajärven ja Evijärven juoksutuksia Ähtävänjokeen pienennetään pakkasen kiristyessä ja hyydetulvariskin kasvaessa lähipäivinä.

ELY-keskus kertoo myös, että Ähtävänjoelle on tällä viikolla asennettu hyydeköysiä viiteen eri paikkaan helpottamaan jääkannen muodostumista.

Lähes vuosittaisia

Ähtävänjoella hyydetulvat ovat tavallisia. Niitä esiintyy lähes vuosittain koskipaikoilla Evijärven alapuolella Ähtävän, Lappforsin ja Kolpin taajamien läheisyydessä sekä ajoittain myös Evijärven yläpuolella Välijoessa.

Hyydepatojen riski on suurin alkutalven pakkasilla, kun joen virtaama on suuri eikä jääkansi ole vielä muodostunut. Kun pysyvä jääkansi on syntynyt, voidaan juoksutuksia jälleen lisätä.

ELY-keskuksen mukaan hyydeongelmia on ollut toisinaan myös muissa pohjalaisjoissa, esimerkiksi Lestijoella, Lapuanjoella ja Lapväärtin-Isojoella.