1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronarokote

Kuopion ensimmäinen koronarokote aiotaan pistää maanantaina puoliltapäivin – rokoteliuos valmistetaan kuiva-aineesta paikan päällä

Rokoteannosten sulattaminen ja liuosten valmistaminen aloitetaan maanantaiaamuna.

koronarokote
Sairaalahenkilökunta harjoittelee suojapukujen pukemista.
KYSissä valmistaudutaan siihen, että Kuopion ensimmäinen koronarokote pistetään maanantaina kenties puolenpäivän aikaan. Arkistokuva.Sami Takkinen / Yle

Ensimmäinen koronarokote pistetään Kuopion yliopistollisessa sairaalassa maanantaina kenties puolen päivän aikaan. Näin arvioi alustavasti johtajaylilääkärin ja sairaalanjohtajan sijainen Olavi Airaksinen.

Rokoteannokset säilytetään ja kuljetetaan -70 asteen lämpötilassa kuiva-aineena. Ennen rokoteliuoksen valmistamista kuiva-aine täytyy sulattaa jääkaapissa. Sulatus kestää kolme tuntia, jonka jälkeen kuiva-aine voidaan sekoittaa liuottimen kanssa.

– Aloitamme sulattamisen varmasti vasta maanantaina, sillä sunnuntaina henkilökuntaa on vielä lomalla.

Rokotteet valmistetaan viiden kappaleen satseissa. Airaksisen mukaan rokotteet valmistetaan sekoittamalla kuiva-aine keittosuolaliuokseen.

Kuiva-aine säilyy sulatettuna jääkaapissa viisi päivää. Kun rokote on sekoitettu, valmis rokote säilyy kuitenkin vain kuusi tuntia. Eli valmiit rokotteet on pistettävä melko pian sekoituksen jälkeen.

Edelleenkään ei ole varmuutta siitä, montako rokoteannosta KYSiin saadaan. Ensimmäisessä Suomeen tulevassa erässä on noin 10 000 annosta, ja satsi jaetaan yliopistosairaaloihin.

– Mutta tuskin sitä ihan tasan jaetaan. Voi olla, että määrä suhteutetaan sairaanhoitopiirin koon tai tautitilanteen mukaan, Airaksinen spekuloi.

Apteekkihenkilökunta valmiudessa vastaanottamaan rokoteannokset

Rokoteannosten säilyttäminen ei tule olemaan ongelma KYSissä, sillä sekä syväpakkas- että jääkaappitilaa on riittävästi. Sairaala-apteekin henkilökunta on Airaksisen mukaan valmiudessa vastaanottamaan rokotesatsin viikonloppuna.

Tarkkaa saapumisaikaa ei kuitenkaan vielä tiedetä.

KYSin henkilökunnan rokottamisen hoitaa työterveys. Airaksinen arvelee, että rokotteet valmistetaan maanantaina apteekin farmaseuttien ja työterveyshoitajien yhteistyönä.

Ensimmäisenä KYSissä rokotetaan hoitohenkilökunta, joka on etulinjassa koronapotilaiden hoidossa. Rokote on vapaaehtoinen.

Lue seuraavaksi