Hyppää sisältöön

Viikonloppuisin palveleva pieneläinsairaala säästää lappilaisten lemmikinomistajien matkoja maakunnan ulkopuolelle

Tähän asti pieneläinklinikan palveluja on voinut joutua hakemaan esimerkiksi Oulusta saakka.

Näin sujuu koirapotilaan hammaslääkärikäynti
Näin sujuu koirapotilaan hammaslääkärikäynti

Rovaniemellä avataan vuodenvaihteen jälkeen seitsemänä päivänä avoinna oleva pieneläinsairaala. Evidensian verkostoon kuuluva eläinlääkärikeskus Kieppi uudistaa ja laajentaa toimintaansa lemmikkien päiväsairaalaksi ensimmäisenä Lapissa.

Parhaillaan eläinlääkärikeskus Kiepissä tehdään remonttia ja paikkoja pyritään laittamaan kuntoon normaalin toiminnan keskellä. Uusia toimenpidehuoneita on laitettu kuntoon ja tiloja järjestellään kovaa vauhtia yhä.

Muutokselle on selkeä tarve, kertoo Kiepissä nykyisin klinikkamanagerina toimiva Nina Rissanen.

– Me ollaan jo koko syksy tehty tätä toimintaa pikkuhiljaa. Henkilökuntaa on valmisteltu tähän, elikkä me ollaan jo otettu ja saatu akuutteja tapauksia pitkin Lappia ja kyllä se näyttää siltä, että tarvetta on, Rissanen sanoo.

Kuva: Antti Mikkola / Yle

Laajeneva lemmikkien leikkaustoiminta ja viikonloppujen aukiolo säästää lappilaisilta lemmikkien omistajilta käynnit Oulussa asti.

– Luulen, että tarvetta on. Matkat lyhenevät, kun ihan pohjoisestakin löytyy koiria ja eläimiä. Ihan varmasti on käyttöä, kommentoi Pasi Väisänen joka oli Kiepissä käymässä espanjanvesikoira Tiitun kanssa.

Pasi Väisänen koiransa Tiitun kanssa odottavat hoitoon pääsyä. Kuva: Antti Mikkola / Yle

Tilamuutosten myötä toimintaa lisää

Kieppiin on saatu uusia tutkimus- ja hoitohuoneita sekä leikkaamista varten paremmat valmiudet. Kiepin eläinlääkärin ja klinikan johtaja Jutta Kasvin mukaan myös henkilökuntaa ollaan hakemassa lisää.

– Totta kai kaikki peruskirurgia tehdään. Sitten meillä tehdään vaativampaakin ortopediaa ja pehmytkudoskirurgiaa. Tähystysleikkauksia ei vielä tehdä, mutta me tykätään kovasti tehdä myös pienten eläinten leikkauksia elikkä marsujen, kanien ja hamstereiden leikkauksia täällä myöskin.

Eläinlääkärikeskus Kiepin eläinlääkäri ja klinikan johtaja Jutta Kasvi. Kuva: Antti Mikkola / Yle

Koska Kiepissä ei ole yöpäivystystä ovat Lapin kunnalliset eläinlääkärit edelleen tärkein lenkki eläinten öisessä akuuttihoidossa. Uudistunut Kieppi on kuitenkin ensimmäinen, joka palvelee laajasti joka päivä.

– Suurin muutos tietenkin on se, ollaan jokaisena viikon päivänä ja vuoden jokaisena päivänä auki. Täällä on mahdollisuus kaikkina päivinä niitä sairaalahoitoa vaativia potilaita hoitaa, joten sellaisena tämä lienee ensimmäinen Lapissa, sanoo Jutta Kasvi.

Muutoksesta huolimatta Eläinlääkärikeskus Kieppiin tullaan tulevaisuudessakin lemmikin kanssa entiseen tapaan.

– Mielellään soitetaan klinikalle ja tehdään ensin ajanvaraus ja katsotaan mikä on se sopiva aika tulla, niin ei tarvitse sitten täällä odotella mahdollisesti tuntikausia, ohjeistaa Nina Rissanen.

Leikkaushuoneiden toiminnallisuutta on paranneltu ja parannetaan joiltakin osin vielä vuoden vaihtuessa. Kuva: Antti Mikkola / Yle