1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Brexit

Eurooppaministeri Tuppurainen: Britannian ja EU:n sopimus eduskuntaan jo ennen vuodenvaihdetta

Yritykset ovat huojentuneita sovusta, sillä ilman sitä edessä olisi ollut muun muassa korkeita tullimaksuja.

Brexit
Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen
Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen. Arkistokuva.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.) ottaa Twitterissä kantaa Britannian ja EU:n kauppasopuun. Hänen mukaansa sopimus tuodaan eduskunnan käsittelyyn mahdollisimman pian ennen vuodenvaihdetta.

– Teemme kaikkemme, että sopimus on väliaikaisesti sovellettavissa heti ensi vuoden alusta, Tuppurainen kirjoittaa.

Tuppurainen lisää, että vaikka sopimus saatiin, uusi suhde jää nykytilaa etäisemmäksi eikä tilanne vastaa sisämarkkinoilla olemista. Erityisesti yritysten on hänen mukaansa oltava valmiita heikennykseen.

Puuttuuko sisältö?

Ylen artikkeleiden yhteydessä voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkistamalla evästeasetuksesi alta olevasta linkistä voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Tuppurainen kirjoittaa, että sopimusteksti on käytävä kansallisesti läpi ja työ alkaa välittömästi.

Ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari (sd.) iloitsee sopimuksesta, mutta ennakoi myös muutoksia yrityksille.

– Selvää on, että sopimus ei korvaa sisämarkkinoita, eli muutoksia yrityksille on luvassa. Sopimus tarkoittaa mm., että tavaroita voi tuoda ja viedä ilman tulleja ja kiintiöitä, kunhan riittävä osuus tuotteesta on valmistettu EU:ssa tai Britanniassa, Skinnari kirjoittaa.

Puuttuuko sisältö?

Ylen artikkeleiden yhteydessä voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkistamalla evästeasetuksesi alta olevasta linkistä voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Tutkija: EU sai puolustettua omia intressejään

Kumpikin sopimuksen osapuoli esiintyi tiedotustilaisuudessa voittajana. Yliopistotutkija Timo Miettinen Helsingin yliopistosta on sitä mieltä, että niin Britannia kuin EU pystyivät pitämään kiinni keskeisimmistä tavoitteistaan.

– Suvereniteetin eli itsemäärämisoikeuden palauttaminen oli Britannialle onnistuminen. EU taas sai aika hyvin puolustettua omia intressejään. Sopimus näyttää siltä, että EU-sääntely on edelleen normi tavanomaisessa hyödykkeiden ja tavaroiden säätelyssä, Miettinen sanoo Ylelle.

Hänen arvionsa mukaan EU ei joutunut kovin paljoa antamaan periksi missään keskeisessä kysymyksessä

– Kalastuksesta tiedettiin jo etukäteen, että se tulee olemaan kompromissi, Miettinen kertoo.

Hänen mukaansa on vielä liian aikaista sanoa, miten sopimusta tulkitaan EU-maissa ja innostuvatko muut maat irtautumaan unionista.

– Ylipäätään tämä prosessi on vahvistanut EU:ta kohtaan koettua luottamusta. Britannian EU-eroon liittyvät vaikeudet ovat olleet niin merkittäviä, ettei uutta exit-aaltoa ole ollut näkyvissä kolmen neljän viime vuoden aikana. Mutta tulevaisuus näyttää, miten sopimusta tulkitaan, Miettinen toteaa.

EK: Sopu voitto myös Suomelle

EK kommentoi tiedotteessaan, että laihakin sopu voitto Suomelle, EU:lle ja Britannialle. Samalla se myöntää suoraan, että sopimus on heikennys entiseen.

– Se on historiallinen kauppasopimus sen takia, että sen seurauksena kaupan esteitä tulee lisää eikä vähemmän, sanoo EK:n johtava asiantuntija Janica Ylikarjula Ylelle.

Hänen mukaansa kaupan esteiden lisäksi ensi vuoden alusta tulee kaupankäynnin kustannuksia lisää. Moni muukin asia hankaloituu.

– Vapaa liikkuvuus päättyy, ja varsinkin työperäinen maahanmuutto tulee selkeästi hankalammaksi. Ja yksi nuoria koskevia konkreettinen asia on, että Britannia ei enää halua olla EU:n Erasmus-vaihto-ohjelemassa, Ylikarjula harmittelee.

Toisaalta sopimus tuo vakautta kansainvälisiin suhteisiin. EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies sanoo tiedotteessa, että kumppanuuden merkitys korostuu entisestään, kun geopoliittiset jännitteet maailmalla lisääntyvät.

Keskuskauppakamarin johtaja Timo Vuori: Onneksi järki voitti

Keskuskauppakamarin johtaja Timo Vuori on huojentunut siitä, että sopimus syntyi.

– Onneksi järki voitti ja saatiin sopimus sekä kaupasta että kalastuksesta. Yrityselämä sekä Euroopassa, Suomessa että Britanniassa on koko ajan toivonut sitä, että kauppasopu syntyisi ja britit jättäisivät EU:n sisämarkkinat sopimuksen kera eivätkä ilman sopimusta, Vuori sanoo Ylelle.

Vuoren mukaan ilman sopimusta uhkana olisivat olleet muun muassa korkeat tullit joillekin Suomen puuteollisuuden tuotteille.

– Uskon, että tämä asia on nyt saatu kuntoon. Tuontipuolella taas olisi esimerkiksi lääkkeissä ja elintarvikkeissa olleet pelkona tullit, Vuori jatkaa.

Virkkunen ei anna tyylipisteitä prosessille

Europarlamentaarikko Henna Virkkunen (kok.) kertoo tiedotteessaan olevansa tyytyväinen siihen, että sopu syntyi. Hän on kuitenkin huolissaan aikatauluista.

– Sopimuksen tarkkaa tekstiä ei jaettu EU-komission neuvottelutiimin ulkopuolelle kesken neuvotteluiden. Nyt sopimus tulee niin myöhään, että sen todellinen läpikäynti ja käsittely Euroopan parlamentissa on käytännössä mahdotonta. Prosessi ei näiltä osin ansaitse tyylipisteitä, mutta mielestäni on tärkeää, että sopuun on nyt vihdoin päästy, Virkkunen sanoo.

SDP:n euroedustaja Eero Heinäluoma kirjoittaa Twitterissä, että kyseessä on paras joululahja Iso-Britannialle ja EU:lle. Perussuomalaisten meppi Laura Huhtasaari (ps.) puolestaan toteaa Twitterissä, että on parempi olla köyhä ja vapaa kuin varakas ja vanki.

Lue seuraavaksi