1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Välimeri

Välimerellä hukkui 20 afrikkalaista siirtolaista matkalla Italiaan – kateissa voi olla jopa yhtä suuri määrä

Välimerellä on tänä vuonna kuollut tai kadonnut yli 1 100 siirtolaista.

Välimeri
Kuvassa on vene täynnä siirtolaisia Välimerellä.
Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön mukaan yli 1 100 siirtolaista on kuollut tai kadonnut Välimerellä tänä vuonna. Arkistokuvassa siirtolaisia Libyan rannikolla elokuussa 2019. Hannah Wallace Bowman / EPA

Pohjoisafrikkalaisen Tunisian viranomaiset kertovat, että 20 siirtolaista on kuollut Välimerellä heitä kuljettaneen veneen upottua. Viisi ihmistä pelastettiin, ja Tunisian laivasto etsii kateissa olevia.

Tunisian rannikkovartiosto ja paikalliset kalastajat löysivät ruumiit mereltä Sfaxin rannikkokaupungin edustalla, Tunisian puolustusministeriön edustaja Mohamed Ben Zekri kertoi uutistoimisto AP:lle. Kolmetoista uhreista oli naisia.

Henkiinjääneiden mukaan siirtolaisia salakuljettaneessa veneessä oli 40–50 ihmistä matkalla Italiaan, Ben Zekri sanoi.

Tunisialaiset kalastajat kertoivat viranomaisille, että veneessä oli myös lapsia ja he ovat yhä kateissa.

Siirtolaiset olivat tulossa Saharan eteläpuolisesta Afrikasta. Huonossa kunnossa ollut ja ylitäytetty vene joutui torstaina kovaan tuuleen, mikä saattoi johtaa sen uppoamiseen.

Liikenne on kasvanut tänä vuonna

Tunisian viranomaiset kertovat pysäyttäneensä useita siirtolaisia salakuljettavia veneitä viime aikoina, mutta yritysten määrä on kasvanut, erityisesti Sfaxin alueen ja italialaisen Lampedusan saaren välillä.

Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön IOM:n mukaan yli 1 100 siirtolaista on kuollut tai kadonnut Välimerellä tänä vuonna.

Monet salakuljetusveneet lähtevät Tunisian tai naapurimaan Libyan rannikolta. Monet Eurooppaan pyrkivistä tulevat Saharan eteläpuolelta, mutta Tunisian talousvaikeudet ajavat yhä enemmän paikallisia liikkeelle.

Suuri osa Italiaan tänä vuonna saapuneista siirtolaisista on tunisialaisia. Italia on käynyt Tunisian kanssa neuvotteluja Välimeren ylitysten pysäyttämiseksi.

Italiaan tänä vuonna saapuneista noin 34 000 siirtolaisesta 38 prosenttia eli alle 13 000 oli tunisialaisia.

Tunisiasta pyrki eniten väkeä Eurooppaan vuonna 2011. Tuolloin maan talous oli sekasortoisessa tilassa presidentti Zine el-Abidine Ben Alin syrjäyttäneen vallankumouksen jäljiltä.

Sittemmin Välimeren ylitykset Tunisiasta ovat vähentyneet, mutta tänä vuonna niiden määrä on kasvanut voimakkaasti.

Lähteet: AFP, AP, Reuters

Lue seuraavaksi