Hyppää sisältöön

Paavi Franciscus kehotti kansakuntia solidaarisuuteen koronarokotteiden jakamisessa

Paavi toivoi maailman johtajille yhteistyön henkeä, jotta hoito ja rokotteet voitaisiin taata kaikille tarvitseville.

Paavi Franciscus luki Urbi et orbi -siunauksensa ja jouluviestinsä sisätiloissa Pietarinkirkon parvekkeen sijaan. Kuva: Vatican media / EPA

Katolisen kirkon johtaja, paavi Franciscus kehotti jouluviestissään kansakuntia jakamaan rokotteet tasapuolisesti ja varoitti, että nationalismi ei pysäytä pandemiaa.

Koronatilanteen takia paavi esitti perinteisen Urbi et orbi eli Kaupungille ja koko maanpiirille -siunauksensa korokkeelta Vatikaanin sisätiloista tavanomaisen Pietarikirkon parvekkeen sijaan.

Tavallisesti kymmenet tuhannet ihmiset olisivat kokoontuneet aukiolle kuulemaan paavin tervehdystä, mutta koronarajoitusten oloissa se ei ollut mahdollista.

Pandemia ja sen sosiaaliset ja taloudelliset vaikutukset olivat paavin jouluviestin keskiössä.

– Tällä historian hetkellä, jota leimaavat ekologinen kriisi ja pandemian vain pahentamat sosiaaliset ja taloudelliset epätasapainoisuudet, on entistäkin tärkeämpää tunnustaa toisemme veljiksi ja siskoiksi, paavi sanoi.

Veljeys ja myötätunto koskee kaikkia ihmisiä, vaikka nämä eivät kuuluisi samaan sukuun, etniseen ryhmään tai uskontokuntaan, paavi korosti.

Paavi: Me olemme samassa veneessä

Paavi kehotti solidaarisuuteen erityisesti kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevia ihmisiä kohtaan.

Hän mainitsi muun muassa sairaat ja ihmiset, jotka ovat menettäneet työnsä tai ovat suurissa vaikeuksissa pandemian taloudellisten seurausten takia, sekä naiset, jotka ovat joutuneet kotiväkivallan kohteeksi koronasta johtuvan eristäytymisen aikana.

– Uudistakoon Jumalan Poika poliitikoissa ja hallitusten johtajissa kansainvälisen yhteistyön hengen alkaen terveydenhuollosta, jotta kaikille taataan rokotteet ja hoito. Kohdatessamme haasteen, joka ei tunne rajoja, emme voi rakentaa muureja. Kaikki me olemme samassa veneessä, paavi sanoi.

– Rokotteet ovat kaikille, erityisesti kaikkein haavoittuvammille ja hädänalaisimmille, paavi sanoi.

– Emme voi sallia, että sulkeutuneet nationalismit estävät meitä elämästä todellisena ihmisten perheenä, joka me olemme.

Paavin puheen saattoi lukea kritiikkinä ”rokotenationalismia” vastaan: rikkaat valtiot turvaavat rokotteet itselleen ja köyhät saavat rokotteet viimeisenä. YK:n edustajat ovat varoittaneet, että tämä voi pahentaa pandemian seurauksia.

Paavi muisti sotia ja lapsia niiden keskellä

Puheessaan paavi toivoi rauhaa ja sovintoa Syyriaan, Jemeniin, Libyaan, Vuoristo-Karabahiin, Etelä-Sudaniin, Nigeriaan ja Kameruniin sekä Irakiin, jossa hänen on määrä vierailla maaliskuun alussa.

Paavi kiinnitti huomiota erityisesti lasten kärsimyksiin sotien keskellä.

– Tänä päivänä, kun Jumalan sana tuli lapseksi, kääntäkäämme katseemme niihin moniin, aivan liian moniin lapsiin kautta maailman – erityisesti Syyriassa, Irakissa ja Jemenissä – jotka yhä maksavat kovan hinnan sodasta, paavi sanoi.

Paavi toivoi myös apua humanitaarisista kriiseistä ja luonnonkatastrofeista kärsiville Burkina Fasoon, Maliin, Nigeriin, Filippiineille ja Vietnamiin.