1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ruokahävikki

Yli puolet heittää jouluruokaa roskiin – yleisin syy on, että sitä on liikaa

Eniten hävikkiä aiheutui kinkusta ja juureslaatikoista.

Ruokahävikki
Joulukinkkua,sienisalaattia, rosollia ja muita jouluisia lisukkeita lautasella.
Ikäryhmistä 55-64-vuotiaat kuluttavat eniten rahaa ruokaan.Kyoko Uchida / AOP

Yli puolet suomalaisista heittää jouluruokaa roskiin joulupyhien jälkeen, ilmenee kyselytutkimuksesta. Yleisin syy on se, että ruokaa on ollut tarjolla liian paljon.

Toiseksi yleisin syy jouluruoan haaskaamiseen on nopea kyllästyminen ruokaan. Kolmanneksi yleisin syy hävikkiin oli se, että ruoka on liian täyttävää. Vajaa viidennes oli puolestaan sitä mieltä, että ruoan pakkauskoot ovat liian isoja.

Eniten hävikkiä aiheutui kinkusta (18 %), juureslaatikoista (17 %) sekä rosollista (12 %).

Jouluruokaan suomalaiset käyttävät tyypillisesti 101-150 euroa vuosittain. Korkeammissa tuloluokissa jouluruokaan kulutetaan pääosin 201-300 euroa.

Ikäryhmistä 55-64-vuotiaat kuluttavat eniten rahaa ruokaan.

Kyselyn teetti Lejos ja tutkimuksen tiedonkeruu toteutettiin online-kyselynä Bilendin ylläpitämässä M3 Panelissa lokakuussa. Kyselyyn vastasi kokonaisuudessaan 1 055 henkilöä.

Lue myös:

Tältä näytti Rautatientorilla, missä vietettiin poikkeuksellista Hurstin joulujuhlaa: tunnissa jaettiin 2 000 ruokakassia

Lautanen tyhjäksi tai sakkoja – Kiina kaavailee ruokahävikin vastaista lakia