1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Britannia

Passipakko, tulliselvitys ja jopa eväiden kanssa on oltava tarkkana – muista nämä, jos matkustat Britanniaan tai tilaat sieltä tavaraa

Monista EU:n tuomista käytännöistä on tullut jo itsestäänselvyyksiä, mutta vuodenvaihteessa arkinen asiointi Britannian kanssa muuttuu.

Britannia
Ihmiset tarkistuttavat passejaan rivissä seisovilla automaateilla
Passintarkastusautomaatteja Heathrow'n lentokentällä Lontoossa heinäkuussa 2018.AOP

Britannia ja EU pääsivät jouluaattona sopuun tulevasta suhteestaan. Sopimus takaa muun muassa kaupankäynnin ilman tulleja tai kiintiöitä ja hälvensi kaikkein pahimmat talouspelot molemmilla puolin kanaalia.

Britannia on kuitenkin 1. tammikuuta alkaen niin sanottu kolmas maa eli lähtökohtaisesti EU:hun samassa suhteessa kuin mikä tahansa maailman sadoista valtioista. Siksi käytännössä lähes kaikki muuttuu, kun Britannian EU-eron siirtymäaika päättyy.

Miten pääsen rajan yli?

Britannia ei ole kuulunut Suomen tavoin Schengen-alueeseen, joten rajatarkastuksia on tehty muualta EU:sta saapuville tähänkin asti. Jatkossa Britanniaan saapuvan EU-maan – Irlantia lukuun ottamatta – kansalaisen täytyy kuitenkin esittää passi. Eurooppalainen henkilökortti kelpaa brittiviranomaisille vain syyskuun 2021 loppuun asti.

Viisumia Britanniaan ei edelleenkään EU-komission mukaan tarvita, jos oleskelu kestää alle 90 päivää puolen vuoden aikana. EU:sta Britanniaan ja takaisin matkustavat lemmikit voivat matkustaa EU:n lemmikkieläinpassilla.

Saarelle asti pääseminenkään ei välttämättä ole yhtä helppoa, koska ilmailusäännötkin muuttuvat. Ja jos ongelmia tulee brittiläisen lentoyhtiön kanssa, on hyvä muistaa, että EU:ssa sovitut matkustajan oikeudet eivät sido niitä enää.

Mitä jos sairastun perillä?

Eurooppalaisella sairaanhoitokortilla (EHIC) saa julkista terveydenhoitoa EU-maissa, joten Britanniassa se ei enää kelpaa siirtymäajan päättyessä. Ulkoministeriön Finland Abroad -sivustolla (siirryt toiseen palveluun) kehotetaan huolehtimaan kattavasta matkavakuutuksesta.

Täytyy varmaan kysyä kännykällä neuvoa kotimaasta?

Se voi olla kalliimpaa kuin ennen. EU-alueella on sovittu, ettei niin sanotusta roamingista eli vierailusta toisen maan matkapuhelinverkosta peritä erillisiä maksuja. Hinta on siis sama toisessa EU-maassa kuin kotimaassa.

Ainakaan tämä sopimus ei enää sido Britanniaa. Brittiviranomaiset kehottavat (siirryt toiseen palveluun) selvittämään hintoja oman teleoperaattorin kanssa.

Voiko Britanniaan muuttaa asumaan?

Toki tietyin ehdoin. Yksi Britannian tavoitteista EU-erossa oli vähentää maahanmuuttoa myös muista EU-maista. Siksi maa on entistä tarkempi siinä, kenelle oleskelulupia myönnetään. Esimerkiksi työviisumia hakevat pisteytetään kykyjen mukaan.

Ehkä pisteeni eivät riitä? Poistun maasta.

Kannattaa sitten olla tarkkana eväiden kanssa. Periaatteessa juustopalaakaan ei saisi noin vain tuoda mukanaan. Useimpien eläinperäisten elintarvikkeiden yksityistuonti EU:n ulkopuolelta on nimittäin kiellettyä.

Brittiviranomaiset ovat erikseen varoittaneet rekkakuskeja ottamasta evääksi esimerkiksi kinkkusämpylöitä.

Varmaan sitten parempi vain pysyä kotona ja tilailla netistä talo täyteen brittikamaa?

Voi olla, mutta sekin lienee entistä hankalampaa ja kalliimpaa. Britannian ja EU:n sopimuksen ansiosta tullimaksuja ei tule, mutta vapaasti ei liiku enää tavarakaan. Tulliselvitys on tehtävä, ja yli 22 euron tilauksista täytyy maksaa arvonlisävero.

Uudet säännöt merkitsevät brittiyrityksille lisätyötä ja -kuluja ja siten todennäköisesti EU-asiakkaille korkeampia hintoja. (Tullin ohjeistusta brexitin varalta löydät täältä (siirryt toiseen palveluun).)

Eikö mikään pysy ennallaan?

Yksi eurooppalainen kortti kelpaa tiettävästi jatkossakin Britanniassa: ajokortti. Mutta muistathan sitten ajaa vasemmalla puolella tietä!

Lähteet: EU-komissio, Finland Abroad, DR (siirryt toiseen palveluun), SVT (siirryt toiseen palveluun), France Télévisions (siirryt toiseen palveluun), STT

Korjattu 26.12. tieto matkustamisesta EU:n lemmikkieläinpasseilla.

Lue myös:

Britannia irtautuu lopullisesti EU:sta vain viikon päästä – lue tästä, mitä joulun sopimuspaketista paljastuu

Analyysi: Joulun ihme? EU:n ja Britannian kauppasopu on helpotus – mutta sopimus on laihempi kuin Boris Johnson hehkuttaa

Eurooppaministeri Tuppurainen: Britannian ja EU:n sopimus eduskuntaan jo ennen vuodenvaihdetta

EU ja Britannia pääsivät viime hetken sopuun kauppaneuvotteluissaan – Britannian pääministeri Boris Johnson: "Tämä on hyvä sopimus koko Euroopalle"

Lue seuraavaksi