1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronarokote

Koronarokotteet saapuvat eri puolille Eurooppaa – Lehti: Ruotsiin tuli kymmenen "pitsalaatikkoa" tapaninaamuna, Unkari, Saksa ja Slovakia aloittivat jo rokotukset

Koronarokotteita toimitettiin tapaninpäivänä ympäri Eurooppaa.

koronarokote
Kaksi ihmistä nostaa laatikkoa isommasta laatikosta
Henkilökunta purki koronarokotelähetystä Leuvenin yliopistosairaalassa Belgiassa tapaninpäivän aamuna.Nicolas Maeterlinck / EPA

Ensimmäiset koronavirusrokotteet ovat saapuneet joulunpyhinä myös EU-maihin. Suomen lisäksi ensimmäiset rokotelastit tulivat tapaninpäivän aamuna myös muun muassa Ruotsiin ja Tanskaan.

Esimerkiksi Romaniaan ja Kreikkaan rokotteet pääsivät perille jo joulupäivän iltana. Rokotukset Pfizerin ja Biontechin kehittämällä rokotteella on tarkoitus aloittaa samaan aikaan sunnuntaina koko EU-alueella.

Ruotsalaislehti Dagens Nyheterin (maksumuurin takana) (siirryt toiseen palveluun) mukaan rokotteet olivat perillä länsinaapurissa hieman ennen kello kymmentä Suomen aikaa. Tanskaan ja Norjaan paketit saapuivat hetkeä aiemmin.

DN kertoo, että Ruotsiin tulleet rokotteet olivat lähteneet Pfizerin tehtaalta Belgiasta kuorma-autolla jouluaattoiltana. Aamun aikana ne pakataan salaisessa paikassa uudelleen jaettaviksi eri puolille maata tapaninpäivän aikana.

DN:n mukaan rokotteet toimitettiin muuttolaatikon kokoisissa pakkauksissa, joissa molemmissa oli noin 5 000 annosta viiteen litteään pitsalaatikkomaiseen pakkaukseen jaettuina. Niissä puolestaan on jokaisessa 195 rokotepulloa, kussakin viisi annosta.

Tanskassa jännitetään jakelun onnistumista

Tanskan radio DR puolestaan kertoo, että rokotteet saapuivat aamulla poliisisaattueessa maan terveysviranomaisen SSI:n tiloihin Kööpenhaminaan. Tanskaankin ensimmäisessä toimituksessa saapui 9 750 rokoteannosta.

Kööpenhaminan alueen logistiikkapäällikkö kertoo DR:lle, että rokotteiden jakelu eri puolille Tanskaa alkaa varhain sunnuntaiaamuna.

– Tottakai jännittää. Pahinta olisi, jos joku autoista hajoaisi. Meillä on onneksi kuitenkin vara-autoja, Thomas Mark Bøgeskov sanoo.

Pfizerin ja Biontechin rokotteen kuljetus on tavallista hankalampaa, sillä ne on säilytettävä yli 70 pakkasasteessa.

Norjaan rokotteet tulivat aamutuimaan, ja ne toimitettiin ensi alkuun Ullevålin yliopistosairaalaan Oslossa.

Norjan yleisradion NRK:n mukaan paikalla oli runsaasti mediaa. Rokotteiden jatkoreittiä ei kuitenkaan paljastettu, vaan ne varastoidaan turvallisuussyistä Norjassakin salaiseen paikkaan.

Ensimmäiset rokotukset Unkarissa, Saksassa ja Slovakiassa

Unkarin hallituksen tiedottaja kertoi Suomen aikaa puolenpäivän jälkeen, että rokotukset on aloitettu. Ensimmäisessä rokote-erässä on 9 750 annosta, mikä riittää 4 875 ihmisen rokottamiseen. Ensimmäisenä rokotteita saavat terveydenhuollon työntekijät.

Rokotteet saapuivat ilmeisesti aamuseitsemältä Suomen aikaa Itävallan puolelta, ja ne kuljetettiin Budapestiin. Rokotuksia on tehty ainakin pääkaupungissa Del-Pestin keskussairaalassa.

Hallituksen mukaan ensimmäisen erän rokotteita jaetaan myös kahdessa muussa sairaalassa Budapestissä ja kahdessa sairaalassa itäisissä Debrecenin ja Nyíregyházan kaupungeissa.

Saksassa rokotukset alkoivat lauantaina vanhainkodissa Halberstadtissa Saksi-Anhaltin osavaltiossa. Ensimmäisenä rokotteen sai 101-vuotias Edith Kwoizolla.

– Jokainen päivä, jonka odotamme, on päivä liikaa, vanhainkodin johtaja Tobias Krüger sanoi.

Krüger kertoi Saksan yleisradioyhtiö ARD:n mukaan (siirryt toiseen palveluun), että rokotteen saivat vanhainkodin 40 asukasta ja 11 työntekijää. Samaisessa Harzin maakunnassa rokotteita jaetttiin jo kolmeen sairaalaan. Virallisesti liittovaltion laajuiset rokotukset alkavat sunnuntaina.

Myös Slovakia on aloittanut koronarokotukset lauantaina. Ensimmäisenä rokotettiin maan pandemiakomitean johtaja Vladimír Krčméry.

Espanja ja Ranskakin saaneet lähetyksensä

Espanjaan saapui lauantaina Pfizerin ja Biontechin rokotetta Belgian Puursista kuljettanut rekka. Asiasta kertoi maan terveysministeriö, jonka mukaan rokotekuljetus toimitettiin Guadalajarassa maan keskiosassa sijaitsevalle Pfizerin varastolle, josta rokotteet on määrä toimittaa eteenpäin ympäri maata.

Tulevien 12 viikon aikana Espanjan on määrä saada Pfizerin ja Biontechin rokotetta yhteensä 4,5 miljoonan annoksen verran, kertoo maan terveysministeriö. Hallitus odottaa, että maan 47 miljoonasta asukkaasta noin 15-20 miljoonaa olisi rokotettuna virusta vastaan kesäkuuhun mennessä.

Uutistoimisto AFP:n toimittajan mukaan Pfizerin ja Biontechin rokotetta saapui aikaisin lauantaiaamuna myös Ranskan pääkaupungin Pariisin sairaalajärjestelmän keskusapteekkiin kaupungin ulkopuolelle.

Rokotusten on määrä alkaa Ranskassa sunnuntaina kahdessa eri vanhainkodissa. Rokotuksia on tarkoitus aloittaa samana päivänä myös muualla EU:n alueella.

Pariisin sairaanhoidosta vastaava APHP kertoi rekan tuoneen noin 19 500 annosta Pfizerin tehtaalta.

Rokotteet pakataan uudelleen Pariisissa ja tämän jälkeen niitä toimitetaan Pariisin ulkopuolella Sevranissa sijaitsevaan pitkäaikaisen hoidon yksikköön ja Itä-Ranskassa Dijonissa sijaitsevaan vanhusten palvelutaloon.

AFP:n mukaan ensimmäiset annokset ovat saapuneet myös Italiaan.

– Saamme vapautemme takaisin, voimme jälleen syleillä, Italian ulkoministeri Luigi di Maio sanoi ja kehotti maanmiehiään ottamaan rokotetta.

Mielipidekyselyjen mukaan vain 57 prosenttia italialaisista aikoo ottaa rokotteen.

Lue myös:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta

Koronarokotteet ovat saapuneet Suomeen ja seuraavaksi ne liikkuvat keskussairaaloihin – "Tästä on annettu ihan Interpolin tasolla varoitus"

Lähteet: AFP, Reuters, AP, STT

Lue seuraavaksi