Hyppää sisältöön

Kylmän sodan kaksoisagentti George Blake kuoli Moskovassa – Putin: Erityisen karaistunut ja rohkea ammattilainen

Blake oli viimeinen KGB:n kaksoisagenteista, joiden paljastuminen nöyryytti Britannian tiedustelua.

George Blake Moskovassa vuonna 1997. Kuva: Rex Features / AOP

George Blake, yksi kylmän sodan kuuluisimmista kaksoisagenteista, on kuollut 98 vuoden iässä Venäjällä.

Hänen vakoilunsa Neuvostoliiton tiedustelupalvelulle KGB:lle oli suuri nöyryytys Britannian tiedustelupalvelulle kylmän sodan ankarimpina vuosina.

– Legendaarinen tiedustelu-upseeri George Blake on menehtynyt tänään, Venäjän ulkomaantiedustelun SVR:n johtaja Sergei Ivanov sanoi uutistoimisto Tassille.

– Hän rakasti vilpittömästi maatamme ja ihaili kansamme saavutuksia toisessa maailmansodassa, Ivanov lisäsi.

Britannia sanoo Blaken paljastaneen KGB:lle satoja länsimaille työskennelleitä agentteja 1950-luvulla.

Jotkut heistä teloitettiin Blaken petoksen seurauksena.

Britannian yleisradioyhtiön BBC:n haastattelussa vuonna 1990 Blake arvioi pettäneensä yli 500 agenttia mutta kiisti väitteet että 42 heistä olisi kuollut hänen toimiensa seurauksena.

Venäjällä George Blakea muistellaan sankarina.

Presidentti Vladimir Putin, itsekin taustaltaan KGB-upseeri, lähetti surunvalittelunsa Blaken läheisille.

– Eversti Blake oli loistava ammattilainen – erityisen karaistunut ja rohkea. Vaikean ja jännitteisen työnsä vuosina hän antoi aidosti mittaamattoman panoksen strategisen pariteetin takaamiseksi, rauhan säilyttämiseksi planeetallamme, Putin kirjoitti Kremlin sivuilla julkaistussa tekstissä. (siirryt toiseen palveluun)

Operaatio Gold

Suurin operaatio, jonka Blake paljasti KGB:lle, oli Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun CIA:n ja Britannian MI6:n suuri yhteinen hanke koodinimeltään Gold, brittien puolella Stopwatch.

Läntiset tiedustelupalvelut kaivoivat 1950-luvulla jaetussa Berliinissä salaisen tunnelin, jonka avulla ne pääsivät käsiksi Puna-armeijan Berliinin päämajan viestiyhteyksiin.

Hankkeen suunnittelukokouksiin osallistuneen Blaken ansiosta KGB tiesi operaatiosta alusta alkaen.

Itäblokin viranomaiset olivat löytävinään tunnelin vuonna 1956, kun Blake oli siirretty muihin tehtäviin.

Jaettu Berliini 1950-luvulla. Tarkistuspisteellä tarkastetaan Itä-Berliinistä tulevaa liikennettä. Berliini oli 50-luvulla kiihkeä vakoilukeskus. Muurin rakentaminen vuonna 1961 vaikeutti tiedustelutoimintaa. George Blake toimi vuodesta 1955 Berliinissä brittitiedustelun virkailijana ja vuosi samaan aikaan tietoa Neuvostoliiton turvallisuuspalvelulle KGB:lle. Kuva: colaimages / Alamy / AOP

Pako yli rautaesiripun

Blake paljastettiin Neuvostoliiton vakoilijaksi vuonna 1961 ja hänelle annettiin 42 vuoden vankeustuomio.

Vuonna 1966 hän pakeni Wormwood Scrubsin vankilasta muiden vankien ja kahden rauhanaktivistin avulla.

George Blake pakeni Wormwood Scrubsin vankilasta vuonna 1966. Kuva: Clifford Ling / ANL / Shutterstock / Rex Features / All Over Press

Hänet salakuljetettiin Britanniasta asuntovaunussa. Blake matkusti halki Länsi-Euroopan ja ylitti rautaesiripun Itä-Berliiniin.

Loppuelämänsä hän vietti Neuvostoliitossa ja sittemmin Venäjällä, jossa häntä juhlittiin sankarina.

Vastarintamiehestä agentiksi

George Blake, alkuperäiseltä nimeltään George Behar, syntyi Rotterdamissa Hollannissa 11. marraskuuta 1922.

Hänen äitinsä oli hollantilainen ja isänsä Espanjan juutalainen, joka oli sotinut Britannian armeijassa ensimmäisessä maailmansodassa ja saanut Britannian kansalaisuuden.

Toisen maailmansodan aikana Blake toimi kuriirina Hollannin vastarintaliikkeessä.

Hän pakeni Britanniaan tammikuussa 1943. Siellä hän liittyi Britannian laivastoon. Vuonna 1944 alkoi työskennellä Britannian salaiselle palvelulle SIS:lle, joka tunnetaan nimellä MI6.

Sodan jälkeen Blake palveli lyhyesti Hampurissa Saksassa ja opiskeli sittemmin venäjää Cambridgen yliopistossa.

Pohjois-Korean vankeudesta palautettu George Blake äitinsä kanssa vuonna 1953. Blaken kääntymisen Neuvostoliiton puolelle kerrotaan tapahtuneen vankeusaikana Pohjois-Koreassa. Neuvostoliiton turvallisuuspalvelu, tuolloin lyhenteeltään vielä MGB, värväsi Blaken. Kuva: Rex Features / AOP

Kääntymys Pohjois-Koreassa

Vuonna 1948 Blake lähetettiin tiedustelutehtäviin Etelä-Korean pääkaupunkiin Souliin, jossa hänen kohteinaan olivat kommunistinen Pohjois-Korea, Kiina ja Neuvostoliiton Kaukoitä.

Kun Pohjois-Korean joukot valtasivat Soulin Korean sodassa vuonna 1950, Blake jäi vangiksi.

Pohjoiskorealaisessa vankilassa Blake kääntyi kommunistiksi. Hän tutustui Karl Marxin teoksiin ja tunsi raivoa Yhdysvaltain tekemistä siviiliväestöön kohdistuneista pommituksista Pohjois-Koreassa.

Korean sodan aikana Yhdysvaltain pommikoneet pudottivat Korean niemimaalle (siirryt toiseen palveluun) enemmän pommeja ja napalmia kuin koko Tyynenmeren kampanjassa Japania vastaan toisessa maailmansodassa: 635 000 tonnia pommeja ja 32 557 tonnia napalmia.

Ilmavoimien kenraali Curtis LeMay arvioi sittemmin, että 20 prosenttia Pohjois-Korean väestöstä kuoli sodassa.

George Blake ja muita Korean sodassa vangiksi otettuja brittejä palautettiin Britanniaan vuonna 1953. Kuva: Rex Features / AOP

Kun Blake vapautui vuonna 1953, hän palasi Britanniaan. Vuonna 1955 MI6 lähetti hänet Berliiniin keräämään tietoja neuvostovakoojista. Hän toimitti Moskovaan salaisia tietoja brittien ja yhdysvaltalaisten operaatioista.

– Tapasin neuvostotoverin kerran kuussa, Blake kertoi vuoden 2012 haastattelussa Venäjän valtiolliselle Rossiiskaja Gazeta -lehdelle.

Tapaamisiin Blake matkusti Neuvostoliiton kontrolloimalle sektorille Berliinissä. Hänen kontaktinsa odotti autossa ja he menivät turvataloon.

– Annoin filmit ja me juttelimme. Joskus joimme lasillisen Tsimljansk-samppanjaa.

Blake paljastui, kun puolalainen tiedustelu-upseeri Michael Goleniewski loikkasi Britanniaan ja paljasti "myyrän" Britannian tiedustelussa. Blake tuotiin Britanniaan ja tuomittiin 42 vuoden vankeuteen.

Paetessaan vuonna 1966 hän jätti Britanniaan vaimonsa Gillianin ja heidän kolme lastaan. Saatuaan eron vaimostaan hän meni uusiin naimisiin Neuvostoliitossa ja sai pojan uuden vaimonsa Idan kanssa.

Venäjällä hän käytti nimeä Georgi Ivanovitš. Hän sai tunnustukseksi palveluksistaan everstin arvon ja useita arvomerkkejä: muun muassa Leninin ja Punalipun kunniamerkit.

Ennen eläkkeelle jäämistään hän työskenteli ulkopoliittisessa instituutissa. Eläkevuotensa hän asui datšalla Moskovan lähistöllä.

Martineja Kim Philbyn kanssa

Blake oli viimeinen tunnetuista kaksoisagenteista, joiden paljastuminen järisytti brittiläistä tiedustelua ja yhteiskuntaa.

Tunnetumpi oli vain Cambridgen viisikon tapaus. Neuvostotiedustelu värväsi joukon Cambridgessa 1930-luvulla opiskelleita nuoria miehiä ja nämä nousivat merkittäviin asemiin brittiyhteiskunnassa.

Blake toimi erillään viisikosta, mutta eläkevuosinaan Moskovassa hän tutustui kahteen heistä, Donald Macleaniin ja Kim Philbyyn.

Kim Philby ja George Blake, kaksi kuuluisaa kaksoisagenttia Moskovassa vuonna 1975. Kim Philby kuului niin sanottuun Cambridgen viisikkoon ja häntä pidetään yhtenä menestyksekkäimmistä KGB:n "myyristä" Britannian tiedustelupalvelussa. Kuva: Rex Features / ANL / Shutterstock / AOP

Erityisesti korkeassa asemissa MI6:ssa toimineen Philbyn tapaus oli traumaattinen Britannian tiedustelupalvelulle.

Philbyn petos innoitti myös vakoilukirjailijoita. Äskettäin edesmenneen vakoilukirjallisuuden mestarin, itsekin Britannian tiedustelupalvelussa toimineen John le Carrén teoksissa Pappi, lukkari, talonpoika ja vakooja ja Täydellinen vakooja on kaikuja Philbyn tapauksesta.

Blake muisteli sittemmin, kuinka hän tapasi juoda Philbyn kanssa martineja – kuvitteellisen agentin James Bondin lempi-cocktaileja. Hän sanoi olleensa hengessä lähempänä Macleania.

Maclean kuoli Neuvostoliitossa vuonna 1983 ja Philby vuonna 1988. Muista Cambridgen viisikon jäsenistä Guy Burgess kuoli Neuvostoliitossa vuonna 1963 ja Anthony Blunt Lontoossa vuonna 1983.

Viimeisenä ryhmän jäsenistä paljastettiin John Cairncross. Hän kuoli Britanniassa vuonna 1995.

Vannoutunut kommunisti loppuun asti

Blake muisteli elämäänsä uutistoimisto Reutersin haastattelussa Moskovassa vuonna 1991, jolloin Neuvostoliitto romahti.

Hän kertoi uskoneensa, että maailma oli kommunismin voiton partaalla.

– Se oli ihanne, joka olisi ollut, jos se olisi saavutettu, täysin sen arvoista, Blake sanoi.

– Minä ajattelin, että se voisi olla, ja tein mitä tein auttaakseni sitä, rakentaakseni sellaista yhteiskuntaa. Se ei osoittautunut mahdolliseksi. Mutta ajattelen, että se on jalo idea, ja uskon, että ihmiskunta palaa siihen.

Aiheesta muualla:

.
.