Milloin kaikki suomalaiset on rokotettu, onko pistos turvallinen ja joko päästään maskeista eroon? Lue vastaukset tärkeisiin kysymyksiin

Ensimmäiset suomalaiset on nyt rokotettu. Milloin on muiden vuoro?

Optimistisimman arvion mukaan Suomen aikuisväestö voitaisiin rokottaa kattavasti kesään mennessä. Kuva: Stephane de Sakutin / AFP

Ensimmäiset koronarokotukset annettiin tänään sunnuntaina Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä. HUSin mukaan ensimmäisenä rokotteen saavat sairaanhoitopiirin henkilökunnasta ne, jotka osallistuvat koronapotilaiden hoitamiseen ja koronanäytteiden ottamiseen.

Suomen ensimmäinen koronarokote-erä saapui pääkaupunkiseudulle lauantaina. Mitä tässä vaiheessa tiedetään koronarokotusten aikataulusta tai rokotteiden tehosta ja turvallisuudesta? Etsimme vastaukset keskeisiin kysymyksiin. Jutussa on käytetty lähteenä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n verkkosivuja sekä asiantuntijoiden aiemmin antamia arvioita.

1. Millä aikataululla kaikki halukkaat suomalaiset on rokotettu?

Koronarokotukset aloitettiin tänään HUSissa. Muissa sairaanhoitopiireissä rokotukset aloitetaan maanantaina, arvioi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erityisasiantuntija Mia Kontio.

Osassa pienemmissä sairaanhoitopiireissä rokotukset aloitettaneen myöhemmin. Oman alueen rokotusaikataulusta voit katsoa lisää tästä jutusta.

Kontio arvioi, että helmikuun jälkeen päästäisiin rokottamaan iäkkäitä. THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek puolestaan arvioi sunnuntaina Ylen tv-uutisissa, että jos kaikki menee hyvin, maaliskuussa päästään rokottamaan muitakin kuin terveydenhuollon henkilöstöä ja riskiryhmiä. Näin ollen Suomeen saataisiin kattava immuniteetti kesään mennessä.

Myös jo aiemmin esitetyn optimistisimman skenaarion mukaan Suomen aikuisväestö voitaisiin rokottaa kattavasti kesään mennessä.

2. Missä järjestyksessä suomalaiset rokotetaan?

Ensimmäisenä rokotteen saavat koronapotilaita hoitava hoitohenkilökunta sekä sosiaalihuollon iäkkäille henkilöille tarkoitetun asumispalvelun ja laitoshoidon toimintayksikön henkilöstö ja asukkaat.

Toisena tulevat yli 70-vuotiaat suomalaiset ja kolmanneksi ihmiset, joilla on vakavalle taudille altistavia sairauksia. Näiden erikoisryhmien jälkeen rokotetta aletaan jakaa myös muille suomalaisille.

Hallitus teki asiasta päätöksen tiistaina. Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila kertoi tiistaina, että Suomella on osto-oikeus seitsemään eri rokotteeseen. Niistä ensimmäisenä myyntiluvan sai Pfizerin ja BionTechin rokote, jota annettiin ensimmäisille suomalaisille sunnuntaina.

3. Onko koronarokote turvallinen?

THL kertoo sivuillaan (siirryt toiseen palveluun), että koronavirusrokotteita arvioidaan samojen kriteereiden mukaisesti kuin muitakin lääkkeitä. Myyntiluvan saa rokote, jolla on tutkimuksissa osoitettua näyttöä turvallisuudesta ja tehosta.

THL:n mukaan kaikilla rokotteilla voi olla haittavaikutuksia. Useimmat niistä ovat lieviä ja ohimeneviä. Rokotteen haittavaikutuksista suurin osa on Fimean mukaan lieviä ja ohimeneviä, esimerkiksi rokotuskohdan reaktioita, kuten punotusta ja turvotusta, sekä kuumeen nousua, päänsärkyä, lihas- ja nivelsärkyä.

Vielä ei tiedetä, estääkö rokote viruksen tarttumisen ihmisestä toiseen. Kuva: Ronny Hartmann / AFP

Myös harvinaiset vakavat allergiset reaktiot ovat mahdollisia. Ensimmäisenä käyttöön otettavan rokotteen on kerrottu aiheuttaneen muutamia tällaisia reaktioita, mutta vielä ei tiedetä, mikä rokotteen ainesosa sen aiheutti.

THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek kertoi aiemmin (19.12.) Ylelle, että jos ihminen on allerginen jollekin mRNA-rokotteen ainesosalle, häntä ei rokoteta. Jos on saanut anafylaktisen reaktion lääkkeistä tai rokotteista, asia pitää harkita erikseen, Nohynek sanoi.

4. Suojaako koronavirusrokote itse tartunnalta?

THL:n mukaan koronavirusrokote antaa suojaa tautia ja erityisesti sen vakavia muotoja vastaan. Vielä ei tiedetä, estääkö rokote viruksen tarttumisen ihmisestä toiseen.

5. Miten ja missä suomalaiset rokotetaan?

Kunnat vastaavat suomalaisten rokottamisesta, kertoo THL verkkosivuillaan.

6. Kannattaako koronarokote ottaa, jos on jo sairastanut taudin?

Tutkimusten mukaan (siirryt toiseen palveluun) sairastettu koronavirustauti antaa ainakin kuuden kuukauden ajaksi suojan suurelle osalle sairastuneista.

THL:n mukaan aiemmin sairastettu tauti ei ole esteenä rokotteen antamiselle. Rokotteen teho taudin aiemmin sairastaneilla on todettu hyväksi. Rokotteesta ei myöskään tiedetä olevan haittaa, vaikka ihmisellä olisi rokotteen antamishetkellä itämisvaiheessa oleva koronavirustauti tai oireeton infektio.

7. Täytyykö käyttää kasvomaskia myös sen jälkeen, kun on saanut rokotteen?

THL:n mukaan rokotusten jälkeenkin on tärkeää pitää maskia, huolehtia hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta sekä turvaväleistä. Rokotusten jälkeen kestää kuukausia ennen kuin väestötason immuniteettisuoja on saavutettu.