1. yle.fi
  2. Uutiset

Herätys: Koronarokotukset laajenevat koko maahan, kesätyönäkymät edelleen synkät, psyykenlääkkeiden myynti kasvussa

Aamukooste
Lääkäri Benny Hellqvist saa koronarokotuksen sunnnuntaina 27.12.
Koronarokotukset aloitettiin eilen sunnuntaina Helsingin yliopistollisesta keskussairaalasta.Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Koronarokotuksia nyt kaikissa maan yliopistosairaaloissa

Koronarokotukset laajenevat tänään koko maahan. Ensimmäiset rokotukset annettiin eilen sunnuntaina Helsingin yliopistollisessa keskussairaalassa, ja nyt vuorossa ovat muut yliopistosairaalat. Rokotteita annetaan näin aluksi koronapotilaita hoitavalle henkilökunnalle.

Nuorten kesätyönäkymät ovat synkät toista vuotta peräkkäin – korona luo epävarmuutta

Nuoret yrittäjät Pirkko ja Emma kitkevät asiakkaan kukkapenkkiä.
Kesätyötilanne on tällä hetkellä heikko, mutta koronarokote saattaa vielä muuttaa tilannetta.Jarkko Heikkinen / Yle

Opiskeljat hakevat kesätöitä, mutta koronatilanne luo yhä epävarmuutta työn saantiin. Erityisesti koronan takia kärsineiden alojen yritykset ovat varovaisia palkkaamaan kesätyöntekijöitä. EK:ssa uskotaan, että tulossa oleva rokote kuitenkin parantaa kesätyönäkymiä.

Psyykenlääkkeiden myynti kasvussa – terapian puute voi olla yksi syy nousuun

Masennuslääkkeet kädessä.
Mielialalääkkeitä käytetään entistä enemmän.Jorge Gonzalez / Yle

Mielialalääkkeiden euromääräinen myynti on kasvanut Suomessa noin yhdeksän prosenttia viime vuodesta. Myös Kelan tilastot osoittavat, että psyykenlääkkeitä on määrätty yhä useammalle. Suomen mielenterveys ry:n psykiatrin Kristian Wahlbeckin mukaan siitä ei kuitenkaan ole näyttöä, että korona-aika olisi lisännyt varsinaisia mielenterveyden häiriöitä. Keskusteluavun puute voi olla yksi syy, miksi lääkärit ovat joutuneet turvautumaan lääkehoitoon.

Ruotsin puolustusministeri toivoo Suomen, Ruotsin, Norjan ja Baltian maiden pitävän yhtä

Puolustusministeri Peter Hultqvist.
– Yhteistyömme Yhdysvaltojen kanssa on mennyt jatkuvasti eteenpäin viime vuosina. Minusta se on erittäin hyvä asia, sanoo puolustusministeri Peter Hultqvist. Daniel Ivarsson

Puolustusministeri Peter Hultqvist arvioi Ylen haastattelussa, että Ruotsin liittyminen sotilasliitto Natoon aiheuttaisi Suomelle valtavan turvallisuuspoliittisen paineen. Hänen mukaansa Suomen, Ruotsin, Norjan ja Baltian maiden pitää auttaa toisiaan mahdollisessa kriisissä.

Helsinki tutkii, löytyykö hyisen meren syvänteistä vähäpäästöistä lämpöä

Vene purjehtii kohti nousevaa aurinkoa.
Meren syvyyksistä etsitään vähintään kaksiasteista vettä.Petteri Juuti / Yle

Helsingin energiayhtiöllä Helenillä on kysymys: voisiko merivedestä saada vähäpäästöistä lämpöä ympäri vuoden? Yle oli mukana hakemassa vastausta ja laskemassa mittareita Suomenlahden syvänteisiin. Lämpöpumppulaitosta varten niistä etsitään vähintään kaksiasteista vettä.

Etelätuuli saa sään tuntumaan kylmältä

Maanantain sääkartta.
Ilmatieteen laitos

Maanantaina päivällä lunta sataa vielä Lapissa. Etelässä on poutaista ja aurinkokin voin pilkistellä pilvien lomasta. Kireimmät pakkaset heikkenevät Lapissakin. Etelätuuli voimistuu koko maassa, mikä saa sään tuntumaan kylmältä.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.

Lue seuraavaksi