1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. maatalouslomittajat

Maatalouslomituksen järjestämistä keskitetään – Sysmän kunta nappasi vastuun eteläisen Suomen lomituspalveluista

Nykyisin alueen lomituspalveluja hallinnoidaan Sysmän lisäksi Kouvolassa, Hämeenlinnassa ja Loviisassa.

maatalouslomittajat
lehmiä navetassa
Maatalousyrittäjien määrä laskee, ja lomituspalveluja sopeutetaan muutokseen keskittämällä hallinnointia. Arkistokuva.Marko Väänänen / Yle

Eteläisen Suomen lomituspalvelut keskitetään vuoden päästä Sysmään. Alueella on nyt neljä lomituksen paikallisyksikköä, jotka yhdistetään yhdeksi suuremmaksi yksiköksi vuoden 2022 alusta. Sysmän lisäksi nykyiset paikallisyksiköt ovat Loviisassa, Kouvolassa ja Hämeenlinnassa.

Maatalousyrittäjien eläkelaitos Mela kysyi kunnilta, olisiko jokin niistä valmis hallinnoimaan maatalousyrittäjien ja turkistuottajien lomituspalveluja. Toimeksiantosopimuksen sai Sysmä, ja se lähetettiin joulun alla kuntaan allekirjoitettavaksi.

Lomituspalvelujen kysyntä laskee, koska kotieläintuottajien määrä vähenee.

– 10 vuoden aikana lomituspäivien lukumäärä on puolittunut, havainnollistaa Melan lomitus- ja työkykypalveluista vastaava johtaja Päivi Wallin.

Lomituspalveluyksikön keskittämisellä pyritään sopeutumaan tähän muutokseen sekä turvaamaan lomitustoimintaa ja hallinnon toimintakykyä. Wallinin mukaan lomituspalvelujen tiivistäminen ei tarkoita sitä, että lomittajia alettaisiin ajattaa kohtuuttoman pitkiä matkoja.

– Mutta koska tilat tulevaisuudessa harvemmassa, ei matkojen pidentymistä pystytä täysin välttämään, hän toteaa.

Eteläisen Suomen lomituspalvelujen keskittäminen koskee kaikkiaan noin 250 työntekijää. Lomitusalueeseen kuuluvat Uusimaa, Kymenlaakso, Kanta-Häme ja Päijät-Häme.

Lue seuraavaksi