1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kainuu

Joulunajan tartuntasaldo: 12 matkailijatartuntaa Katinkullan alueella joulua viettäneillä, henkilöt ovat jo kotikunnissaan

Kainuulaiset ovat säilyneet ilman koronatartuntoja.

Kainuu
Holiday Club Katinkullan majoitustiloja Vuokatissa.
Matkailijoiden koronatapaukset liittyvät pääosin toisiinsa, ja näiden yhdistävänä tekijänä voidaan pitää Katinkullan matkailualuetta. Arkistokuva.Pasi Peiponen / Yle

Joulunpyhien aikaan Vuokatissa Katinkullassa ilmeni useita koronatartuntoja. Tämän hetkisten tietojen mukaan koronatartuntoja on ollut kahdellatoista Katinkullassa jouluviikolla olleella, henkilöt ovat matkustaneet jo kotiinsa. Osa tartunnoista on todettu näiden henkilöiden kotipaikkakunnilla. Tartuntoja on kolmessa eri seurueessa.

Tapaukset liittyvät pääosin toisiinsa, ja näiden yhdistävänä tekijänä voidaan pitää Katinkullan matkailualuetta.

Alueella olleen ihmismäärän vuoksi on tartunnanjäljitys ollut vaikeaa. Ihmisiä kehotetaan menemään testeihin, jos oireita ilmenee.

Kainuulaisilla tartuntoja ei ole ilmennyt.

– Seuraavan viikon aikana selviää onko tartuntoja paikallisilla, Kainuun soten pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari summaa.

Sotkamon kunnanjohtaja Mika Kilpeläinen kertoo kunnan olleen yhteyksissä Katinkultaan. Tilannekuvan kautta kunnassa on yhdessä tarkastettu, että Katinkullan järjestelyt ovat mahdollisimman turvallisia. Kilpeläinen arvioi koronatilanteen olevan herkkä hankaloitumaan vielä koko tulevan kevään ajan.

– Talvi ja hiihtolomakausi mennään tietyllä riskillä ja rajoitusten kanssa eteenpäin.

Matkailijoiden tulee välttää kontakteja

Kainuun sote muistuttaa, että varotoimista tulee huolehtia kaikissa tilanteissa. Lähikontaktit tulee rajoittaa vain välttämättömiin, eikä sukulaisvierailuja tai vastaavia tapaamisia tule nyt tehdä. Kasvomaskia tulee käyttää kaikissa tilanteissa, joissa ei voi noudattaa turvavälejä.

Alueella matkailevien tulee toimia vastuullisesti ja noudattaa ohjeita ja määräyksiä. Matkailuyritysten, ravintoloiden ja muiden palvelutuottajien on myös edellytettävä asiakkailta korostetusti näiden noudattamista.

Paikallista väestöä puolestaan kehotetaan välttämään matkailukohteissa asiointia sesongin kiireisempään aikaan, jotta viruksen leviämistä alueelle voidaan hidastaa.

Koronavilkku-sovelluksen käyttämistä suositellaan vahvasti, samoin kuin asiakaskäyntien seuraamiseen tarkoitettujen menetelmien käyttämistä ravintoloissa ja vastaavissa palveluissa. Ravintoloissa on voimassa kiihtymisvaiheen mukaiset tiukennetut rajoitukset.

Lue seuraavaksi