Hyppää sisältöön

"Vaasassa luistellaan tekojäällä jo vuonna 2022" – vuosia puheissa ollut tekojäähanke elää edelleen

Kaupunginvaltuutettu, kulttuuri- ja liikuntalautakunnan varapuheenjohtaja Tommi Mäki haluaa viedä tekojäähanketta eteenpäin.

Vaasassa tekojäähanke on ollut kytköksissä Hietalahden pesäpallostadionin siirtoon. Kuva: Anssi Leppänen/Yle

Vaasassa on jälleen noussut keskusteluun tekojääradan hankinta. Hietalahden pesäpallostadionin siirto ja tekojääradan suunnittelu ovat kytköksissä ainakin vielä toisiinsa.

Alun perin oli tarkoitus, että kun pesäpallostadion siirretään keskussairaalan pysäköintialueen tieltä toiseen paikkaan, katsotaan samalla mahdollisuutta tehdä stadionille tekojää. Stadionin siirrosta ei tällä hetkellä ole kuitenkaan vielä päätöstä.

Kokoomuksen valtuutettu, yrittäjä Tommi Mäki tarkentaa, että pesäpallostadionille tulevan uuden pukukoppi- ja huoltorakennuksen hankintaan on kohdennettu 65 000 euroa. Kopit ovat siirrettäviä ja niitä voidaan käyttää muuallakin. Vanhat kopit tullaan purkamaan.

Mäki on nostanut nyt esiin vaihtoehdon, jossa stadion ja tekojää eivät olisikaan toisistaan riippuvaisia.

Kiinteä vai siirrettävä tekojää?

Käytännössä tekojääkenttä tai -rata voisi olla aivan muualla kuin pesäpallostadionilla. Mäki visioi moduulivaihtoehtoa. Siinä tekojää olisi siirrettävää mallia.

– Meillä on Vaasassa monia hyviä kenttiä eri puolilla kaupunkia. Torillekin sen voisi laittaa, Elisa-stadionille ja tänne pesäpallostadionillekin. Paikkaa voitaisiin vaihtaa, kertoo Mäki.

Tommi Mäki uskoo tekojäähankkeeseen. Kuva: Anssi Leppänen/Yle

Mäki sanoo saaneensa tekojäästä useita yhteydenottoja. Viime vuosien huonot jäätalvet ovat kaikkien tiedossa.

– Nytkin on jo joulukuun loppu eikä meillä ole yhtään jäätä. Meri on auki, eikä kenttiä ole voitu jäädyttää, sanoo Mäki.

"Jyväskylässäkin on kolme"

Sosiaalisessa mediassa tekojään puolesta on puhunut Vaasan Sportin riveissä kiekkoileva Jonne Virtanen. Hänen kotikaupungissaan Turussa tekojäillä on luisteltu kauan. Kupittaan luistelumato ja Parkin kenttä ovat kovassa käytössä.

– Mielestöni on ihan käsittämätöntä, ettei täällä ole sellaista. Jyväskylässä näitä on kolme ja jopa Äänekoskellakin on yksi tekojää. Vaasassa, missä on kuitenkin panostettu kaikennäköiseen liikkumiseen ja on hyvät fasiliteetit liikkua muuten, ei saada yhtä tekojäärataa rakennettua,ihmettelee Virtanen.

Keski-Suomea lähempääkin tekojäitä löytyy. Kovassa käytössä tänäkin talvena on ollut Seinäjoen Joupiskan tekojääalue. Väkeä riittää lomaviikon aikana aamusta iltaan , ja normiviikoilla iltaisin on paljon luistelijoita. Evijärvellä puolestaan tekojää on nyt toista talvea käytössä.

Seinäjoen tekojääradalla on riittänyt vilinää. Kuva: Anssi Leppänen/Yle

Virtanen liputtaa tekojään puolesta siksi, että hän on matalan kynnyksen liikunnan kannalla.

– Jos katsot ihan sitä kuinka paljon nykynuoret liikkuu siihen verrattuna, paljonko ne pelaa pleikkaria. Nykynuoria ei voi heittää vaan ulos ja sanoo, että tehkää jotain. He tarvitsevat jotakin tekemistä. Esimerkiksi Turussa tekojäät ovat koko ajan täynnä.

Investointikustannukset yli miljoona euroa

Tommi Mäen visioima siirrettävä tekojää olisi kustannuksiltaan yhdestä kahteen miljoonaa euroa. Tähän päälle tulevat vielä ylläpitokustannukset.

Mäki on sitä mieltä, että hankkeeseen voisi lähteä myös yksityisiä tahoja mukaan, ja avustusta olisi saatavissa niin opetus- ja kulttuuriministeriöltä kuin ely-keskukseltakin.

Seinäjoen tekojäälle mahtuvat niin kuntoilijat kuin pikkukiekkoilijatkin. Kuva: Anssi Leppänen/Yle

Mutta tällä hetkellä ei ole rahoitusta eikä päätöstä tekojäästä. Mäen mukaan ilmapiiri on suotuisa hankkeelle.

– Kyllä minä pidän mahdollisena, että Vaasassa luistellaan tekojäällä jo vuonna 2022.

Kello 11:10 Korjattu suunnittelurahan kohdentaminen pukukoppi- ja huoltorakennukseen.