1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Alaikäiset rikolliset

16-vuotiaalle vankeustuomio tapon yrityksestä ja törkeästä ryöstöstä Kirkkonummella – kolmelle muullekin nuorelle tuomiot, yhden syytteet hylättiin

Viittä nuorta syytettiin tapon yrityksestä ja törkeästä ryöstöstä Kirkkonummen Tolsassa lokakuun alussa. Syytetyistä kolme on ollut teon aikaan alaikäisiä.

Alaikäiset rikolliset
En modern byggnad på en solig dag. I framgrunden en bil.
Syyttäjän mukaan nuoret olivat yhdessä suunnitelleet uhrin väkivaltaisen ryöstön. Kuvituskuva.Yle/ Lukas Rusk

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus on tuominnut 16-vuotiaalle nuorukaiselle viisi vuotta vankeutta nuorena henkilönä tehdyistä kahdesta tapon yrityksestä sekä törkeästä ryöstöstä Kirkkonummella. Molemmat väkivallan uhriksi joutuneet miehet saivat puukotuksessa vakavia vammoja.

Käräjäoikeus tuomitsi toiselle nuorelle vankeutta kaksi vuotta ja kymmenen kuukautta Kirkkonummen Tolsassa tehdystä törkeästä ryöstöstä. Lisäksi oikeus tuomisti kahdelle muulle nuorelle ehdollista vankeutta samasta ryöstöstä. Käräjäoikeus hylkäsi muiden osalta syytteet tapon yrityksestä ja yhden nuoren syytteet kokonaan.

Toinen ehdollisen vankeuden saanut sai kuusi kuukautta nuorena henkilönä tehdyistä törkeästä ryöstöstä, toinen yhdeksän kuukautta ryöstöstä. Molempien koeaika päättyy kesäkuun lopussa 2022.

Lisäksi nuorille määrättiin korvausvelvollisuuksia muun muassa kivusta, särystä ja henkisistä kärsimyksistä.

Oikeus hylkäsi viisikon ainoan tytön syytteet nuorena henkilönä tehdystä törkeästä ryöstöstä ja tapon yrityksestä.

Tuomiot eivät ole vielä lainvoimaisia, sillä niistä voi valittaa määräajassa. Oikeus määräsi vankeustuomion saaneet Vantaan vankilaan.

Viittä nuorta syytettiin tapon yrityksestä ja törkeästä ryöstöstä Kirkkonummen Tolsassa lokakuun alussa. Syytetyistä kolme on ollut teon aikaan alaikäisiä. Poliisin aiemmin antaman tiedon mukaan nuorin syytetyistä oli teon aikaan 15-vuotias. Syytetyistä neljä on poikia ja yksi tyttö.

Yhtä teon aikaan 16-vuotiasta poikaa syytettiin lisäksi toisesta tapon yrityksestä Kirkkonummen keskustassa syyskuun lopussa. Syyttäjä vaati kaikille syytetyille yli kahden vuoden vankeusrangaistuksia.

Syyttäjän mukaan nuoret olivat yhdessä suunnitelleet uhrin väkivaltaisen ryöstön. Kaksi syytettyä olivat viestisovelluksessa sopineet ryöstävänsä uhrin. Syytetyn nuoren miehen kirjallisesta vastauksesta ilmenee, että nämä kaksi syytettyä ovat veljeksiä.

Tyttö houkutteli uhrin paikalle

Syyttäjän mukaan tyttö oli houkutellut uhrin mukaansa poikien kanssa ennalta sovittuun paikkaan sovittuna aikana. Ryöstöä suunnitelleet veljekset olivat pyytäneet paikalle myös kaksi muuta poikaa ryöstöä tekemään.

Uhria oli ennalta sovitun mukaisesti uhattu ensin teräaseella ja vaadittu häneltä rahaa. Sen jälkeen uhria oli pahoinpidelty syyttäjän mukaan erityisen raa'alla ja julmalla tavalla teräasetta käyttäen.

Syyttäjän mukaan väkivalta oli potentiaalisesti hengenvaarallista ja aiheutti uhrille vakavia vammoja. Siksi kaikkia viittä syytettiin törkeän ryöstön lisäksi tapon yrityksestä. Kolmea heistä syytettiin tapon yrityksestä nuorena henkilönä.

Syyttäjän arvion mukaan syytettyjen on täytynyt pitää uhrin kuolemaa varsin todennäköisenä väkivallan raakuuden vuoksi. Syyttäjän mukaan uhri on jäänyt henkiin vain sattumanvaraisista syistä.

16-vuotiasta poikaa syytettiin toisestakin tapon yrityksestä

16-vuotias syytetty oli ennen Tolsan tapausta yrittänyt syyttäjän mukaan tappaa hänelle ennalta tuntemattoman uhrin Kirkkonummen keskustassa Asematiellä. 16-vuotias poika oli lyönyt uhria useita kertoja teräaseella selkään, vatsaan ja pakaraan.

Syyttäjän mukaan tilanne oli tullut uhrille yllättäen, ja uhrin jääminen henkiin oli vain sattumaa.

16-vuotias poika kiisti kirjallisessa vastauksessa syytteen tapon yrityksestä Kirkkonummen keskustassa. Hän väitti, että ei ole ollut tekopaikalla.

Lisäksi hän kiisti syytteen törkeästä ryöstöstä ja tapon yrityksestä Tolsassa. Väkivalta oli syytetyn mukaan hätävarjelua. Hän on myöntänyt, että uhri oli Tolsassa houkuteltu paikalle, mutta pitää tekoa korkeintaan petoksena tai varkautena. Kirjallisesta vastauksesta ilmenee, että uhri on houkuteltu paikalle sepitteellisellä kaupankäynnillä.

Syytetyn pojan isoveli kiisti kirjallisessa vastauksessaan kaikki syytteet, samoin muut syytetyt. Syytetty tyttö väitti, ettei hän ollut tietoinen ryöstösuunnitelmista.

Kahdesta tapon yrityksestä epäilty 16-vuotias poika on ollut vangittuna lokakuun alusta saakka, ja hän odotti tuomiotaan vangittuna. Muut syytetyt määrättiin tuomiolla vangittaviksi.

Kello 11:25 korjattu oikeuden määräämiä tuomioita muiden nuorten osalta, sillä heidän osaltaan syyte tapon yrityksestä hylättiin.

Lisää aiheesta:

Nuorisojoukkoa syytetään törkeästä ryöstöstä ja tapon yrityksestä Kirkkonummella – Syyttäjä: Uhrin henkiin jääminen vain sattumaa

Poliisi epäilee 16-vuotiasta poikaa kahdesta tapon yrityksestä Kirkkonummella – uhreissa lukuisia veitsen aiheuttamia vammoja

Lue seuraavaksi