Hyppää sisältöön

Patrian yhteistyöhanke Suomen ja Latvian kanssa on edennyt tuotekehitysvaiheeseen – 6x6-ajoneuvojen osavalmistuksesta sopimus latvialaisyrityksen kanssa

Hankkeessa rakennetaan yhtenäinen toimitusketju, jonka muodostavat Patria Land-liiketoiminnan nykyiset toimijat Suomessa sekä uudet toimijat Latviassa.

Patria lanseerasi 6x6-ajoneuvonsa Eurosatoryssa vuonna 2018. Kuva: Kristian Isotalo

Puolustusvälinekonserni Patrian yhteishanke Suomen ja Latvian puolustusvoimien kanssa etenee suunnitelmien mukaan.

Sopimuksen mukaan Suomi ja Latvia kehittävät yhdessä Patria Landin kanssa pyörillä kulkevaa panssaroitua ajoneuvoa. Tarkoituksena on kehittää molempien maiden vaatimusten mukaisesti yhteinen järjestelmä, joka perustuu Patrian 6x6-ajoneuvoalustalle. Patria lanseerasi 6x6-ajoneuvonsa Eurosatoryssa vuonna 2018.

Yhteishanke on nyt tuotekehitysvaiheessa. Patria Land-liiketoiminnasta vastaava johtaja Jussi Järvinen muistuttaa, että sopimus on tärkeä myös Hämeenlinnalle ja Tampereelle.

– On hyvä, että hanketta saadaan eteenpäin ja luotua yhteistä valmistusketjua Suomeen ja Latviaan. Pääsemme toimittamaan tarvittavia ajoneuvoja asiakkaalle, kertoo Jussi Järvinen.

– Vielä emme ole toimitussopimusvaiheessa, mutta yhteinen tavoite on, että ensi vuonna pääsemme sarjavaiheeseen.

Patrian Land-liiketoimintayksikkö työllistää Hämeenlinnassa ja Tampereella yhteensä noin 250 työntekijää.

Patria aloittaa ajoneuvojen osavalmistuksen Latviassa

Keväällä 2020 Patria allekirjoitti Suomen ja Latvian kanssa yhteisen teknisen järjestelyasiakirjan. Sen jatkoksi allekirjoitettiin lokakuun puolivälissä tutkimus- ja kehityssopimus yhteisen panssariajoneuvojärjestelmän kehittämisestä.

Marraskuun alussa Patria ja SIA EMJ Metāls allekirjoittivat sopimuksen ajoneuvojen osavalmistuksesta Latviassa. Patria Land-liiketoiminnasta vastaavan johtajan Jussi Järvisen mukaan yhteistyö paikallisten toimijoiden kanssa on osa Patrian toimintatapaa, joka hyödyttää molempia osapuolia.

Järvisen mukaan yhteishankkeessa rakennetaan yhtenäinen toimitusketju, jonka muodostavat Land-liiketoiminnan nykyiset toimijat Suomessa sekä uudet toimijat Latviassa.

.
.