Hyppää sisältöön

Saudi-Arabia langetti naisaktivistille terrorismioikeudessa pitkän vankeustuomion

Naisten oikeuksia puolustanut Loujain al-Hathloul on tuomittu lähes kuuden vuoden vankeuteen Riadissa

Saudiarabialainen naisten oikeuksien puolustaja, aktivisti Loujain al-Hathloul. Kuva: AFP / Facebook

31-vuotias saudiarabialainen naisaktivisti Loujain al-Hathloul on tuomittu viiden vuoden ja kahdeksan kuukauden vankeuteen terrorismioikeudessa Saudi-Arabian pääkaupungissa Riadissa.

Oikeudessa hänelle oli vaadittu maksimirangaistusta, joka olisi ollut jopa 20 vuoden mittainen.

Syytteiden mukaan al-Hathloulin rikos oli muun muassa yhteydenpito ulkomaisiin toimijoihin. Hän oli esimerkiksi hakenut työpaikkaa YK:sta.

Tuomitulla on 30 vuorokautta aikaa vedota päätöksen muuttamiseksi. Sharia-lakiin perustuva oikeudenkäynti on ollut suljettu, joten muutoksen mahdollisuutta on ulkopuolelta lähes mahdotonta seurata.

Pidätettiin kaksi vuotta sitten naisten ajo-oikeuden ajamisesta

Saudiviranomaiset pidättivät hänet toukokuussa 2018, koska hän oli aktiivisesti vaatinut naisille oikeutta ajaa autoa. Pidätys tapahtui vain runsas kuukausi ennen kuin Saudi-Arabia virallisesti antoi naisille luvan ajokortin hankkimiseen.

Pidätyksen aikaan Loujain al-Hathloul asui Arabiemiraateissa. Paikalliset viranomaiset ottivat hänet siellä kiinni ja veivät pakolla Saudi-Arabiaan.

Samassa yhteydessä viranomaiset pidättivät kymmenkunta muuta naisaktivistia, joista muutama on vapautettu.

Koko kaksi- ja puolivuotisen pidätyksen ajan Loujain al-Hathloul on ollut eristettynä eri puolilla maata ja loppuajan myös vankilassa.

Hänen perheensä ja kansainväliset ihmisoikeusjärjestöt kertovat hänen joutuneen kidutuksen ja seksuaalisen väkivallan uhriksi.

Loujain al-Hathloul kertoi eräässä tapaamisessa vanhemmilleen, että häntä uhkaili vankeudessa raiskauksella ja ruumiin pilkkomisella (siirryt toiseen palveluun)Saud al-Qahtani, joka toimi kruununprinssi Mohammed bin Salmanin neuvonantajana.

Al-Qahtania pidettiin syyllisenä sauditoimittaja Jamal Khashoggin paloittelumurhan suunnitteluun Saudi-Arabian konsulaatissa Istanbulissa lokakuussa 2018.

Pitkä taistelu naisten puolesta

Loujain al-Hathloul tuli tunnetuksi arabimaissa ja kansainvälisesti jo vuonna 2014, kun hän yritti ajaa autolla Arabiemiraateista Saudi-Arabiaan. Tuolloin hänet pidätettiin 73 vuorokaudeksi. Sittemmin hänet on pidätetty useita kertoja.

Hän myös kuvasi kännykkävideon ajomatkastaan ja julkaisi sen. Video on nähtävissä Youtubessa. (siirryt toiseen palveluun)

Vuonna 2016 hän asettui ensimmäisenä naisena ehdokkaaksi paikallisvaaleissa.

Samalla hän vaati avoimesti holhousjärjestelmän kumoamista. Tuolloin kuningas Salmanille onnistuttiin jättämään 14 000 allekirjoittajan vetoomus käytännön lopettamiseksi. Saudi-Arabiassa naisten asemasta perheessä päättävät miehet, joko isä, veli tai aviopuoliso ja ääritapauksissa jopa naisen pikkuveli.

Tänä vuonna Loujain al-Hathloul on ollut kahdesti syömälakossa heikkojen vankilaolojensa takia.

Runsas vuosi sitten hän kieltäytyi allekirjoittamasta viranomaisten tarjoamaa dokumenttia, jonka perusteella hän olisi kiistänyt joutuneensa kidutetuksi. Viranomaiset lupailivat, että allekirjoituksen jälkeen hän olisi päässyt vapaaksi.

Kuningashuone ei hyväksy aktivismia

Saudi-Arabia on äärimmäisen konservatiivinen valtio, jossa kuningashuoneella on ehdoton valta. Sen julkinen kritisointi on mahdotonta ja hengenvaarallista.

Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn (siirryt toiseen palveluun) ja Human Rights Watchin (siirryt toiseen palveluun) mukaan al-Hathloulin ja muiden naisten pidätykset perustuvat pelkästään heidän aktivismiinsa.

Samaan aikaan kuningashuone ja sen nykyinen todellinen johtaja kruununprinssi Mohammed bin Salman haluavat esiintyä naisten aseman kohentajina, mutta haluavat tehdä sen omilla ehdoillaan. Itsevaltaiselle monarkialle on sietämätön ajatus, että se tekisi ratkaisuja ja uudistuksia ulkoisen paineen alla.

Naisten pidätysten ja tuomioiden tarkoitus on toimia varoituksena sille, että aktivismia ei hyväksytä missään muodossa.

Tuomio oli ennakoitua lyhyempi, vapaus voi koittaa pian

Loujain al-Hathloulin Brysselissä asuva sisar Lina al-Hathloul tulkitsee toiveikkaasti tuomiota niin, että Loujain voitaisiin vapauttaa jo lähikuukausina.

Twiitissä Lina al-Hathloul sanoo, että viiden vuoden ja kahdeksan kuukauden tuomiosta vähennetään jo kärsitty runsaan kahden ja puolen vuoden aika. Lisäksi tuomioon tulee kahden vuoden ja kymmenen kuukauden lykkäys. Tämän mukaan vapaus voisi koittaa jo parin-kolmen kuukauden kuluttua.

Samaa mieltä on myös ihmisoikeusryhmä Prisoners of Conscience.

Tuomittu aikoo valittaa tuomiosta

Alkuillasta Lina al-Hathloul ilmoitti, että hänen sisarensa aikoo valittaa tuomiosta.

Valitus tule kohdistumaan kidutusta koskevaan osaan. Loujain al-Hathloul aikoo vaatia uutta tutkintaa häneen kohdistuneesta kidutuksesta, jonka saudiviranomaiset ovat tähän saakka kiistäneet.

Tuomioon kuuluu nykyisellään myös viiden vuoden maastapoistumiskielto.

Yhdysvaltain presidentinvaihdos ahdistaa Saudi-Arabiaa

Loujain al-Hathloulin tuomitseminen oli ilmeisen tarkkaan ajoitettu ratkaisu.

Tuomio annettiin joulun ja uuden vuoden välissä, jotta sen saama kansainvälinen huomio olisi mahdollisimman pieni. Kansainvälisten arvioiden mukaan tammikuussa tapahtuva Yhdysvaltain presidentinvaihdos on ollut myös ratkaiseva syy sille, että tuomio on odotettua lyhyempi.

Tuleva presidentti Joe Biden on sanonut, että hänen kaudellaan Yhdysvallat tulee ottamaan edeltäjäänsä Donald Trumpia tiukemman kannan Saudi-Arabian ihmisoikeuksiin.

Nobelin rauhanpalkintoehdokas

Loujain al-Hathloul oli tänä vuonna jo toistamiseen Nobelin rauhanpalkintoehdokas.

Ulkomailla asuvat sisarukset ovat aktiivisesti toimineet hänen vapautuksensa puolesta. Lukuisat kansainväliset ihmisoikeusjärjestöt ovat vuosia kampanjoineet sekä Loujain al-Hathloulin että muiden pidätettyjen naisaktivistien vapauttamiseksi.

Hänen Saudi-Arabiassa asuvat vanhempansa ovat saaneet tavata tytärtään satunnaisesti. Loujain al-Hathloul opiskeli Kanadassa Brittiläisessä Kolumbiassa. Hänen veljensä asuu Torontossa ja kaksi sisartaan Brysselissä.

Ulkolinja tapasi Saudi-Arabiasta paenneita naisia Kanadassa, katso dokumentti:

Kasvava joukko saudi-arabialaisia naisia yrittää paeta eri puolille maailmaa perheidensä väkivaltaa ja suljetun yhteiskunnan sääntöjä. Ulkolinja tapasi paossaan onnistuneita saudinaisia Kanadassa. Ohjaus Pirkko Pöntinen, ensiesitys 12.8.2019.

Lisää aiheesta: