Hyppää sisältöön

Kemin vastaanottokeskuksen ovet sulkeutuvat – lähes puolet asiakkaista jää silti asumaan Meri-Lappiin

Kemiin pyritään avaamaan jo alkuvuonna vastaanottokeskuksen palvelupiste, joka olisi avoinna vähintään kerran viikossa.

Kemin vastaanottokeskus on tyhjentynyt, mutta kaupunkiin pyritään avaamaan palvelupiste turvapaikanhakijoille. Kuva: Pirkko Kukko-Liedes / Yle

Kemissä 12 vuotta toiminut vastaanottokeskus sulkee Maahanmuuttoviraston määräyksestä ovensa vuoden viimeisenä päivänä. Keskuksen lähes sadasta asiakkaasta suurin osa on jo siirtynyt Rovaniemen vastaanottokeskuksen alaisuuteen, mutta läheskään kaikki eivät ole muuttaneet Rovaniemelle.

Meri-Lappiin on vastaanottokeskuksen asiakkaasta jäänyt asumaan noin 40 henkilöä. He haluavat pysyä Meri-Lapissa, koska ovat kotiutuneet hyvin ja heitä pitää täällä työ, opiskelu tai perhe. Moni on saanut työtä Kemistä tai Torniosta, osa opiskelee ammattitutkintoa tai hankkii peruskoulutusta.

Muutos on haikea

Suuri osa turvapaikanhakijoista on tullut Suomeen ja Kemin vastaanottokeskuksen asiakkaaksi syksyllä 2015. Lapin vastaanottokeskusten johtaja Ritva Metsälampi kertoo, että keskuksen lakkauttaminen on surettanut asiakkaita.

– Haikeutta on ollut ilmassa, suurin osa olisi halunnut jäädä Kemiin. Tutuksi ja turvalliseksi käynyt keskus ja tutut työntekijät olisi mielellään pidetty. Rovaniemelle muuttaneet ovat kertoneet kaipaavansa Kemiin, mutta ovat kuitenkin jo löytämässä uusia ystäviä ja sopeutumassa uuteen paikkaan.

Kovan paikan edessä on ollut myös vastaanottokeskuksen henkilöstö, joka on syksyn aikana ajanut alas keskuksen toiminnan ja samalla oman pitkäaikaisen työpaikkansa. Työnsä menettävät kaikki keskuksen 13 työntekijää.

Lapin vastaanottokeskusten johtajan Ritva Metsälammen mukaan Kemin VOK:n asiakkaat ja työntekijät surevat keskuksen sulkemista. Kuva: Pirkko Kukko-Liedes / Yle

Lähipalvelua pyritään järjestämään

Koska Kemiin ja Tornioon jää edelleen iso määrä turvapaikanhakijoita, heille pyritään järjestämään alueella myös vastaanottokeskuksen palveluita, jotta vältyttäisiin hankalilta ja kalliilta Rovaniemen reissuilta.

Lapin vastaanottokeskusten johtaja Ritva Metsälampikertoo, että vireillä on palvelupisteen avaaminen Kemiin jo alkuvuonna.

– Piste olisi auki vähintään kerran viikossa. Jos ei ihan joka päivä, niin kuitenkin joka viikko, ja siellä olisi yksi tai kaksi työntekijää.

Rovaniemelle Meri-Lapista muuttaneita turvapaikanhakijoita on runsaat 40 ja lisäksi muutama on hakeutunut muualle Suomeen.

Rovaniemen VOK on lähes täynnä

Samalla kun Maahanmuuttovirasto kesällä ilmoitti seitsemän vastaanottokeskuksen lakkauttamisesta, se ilmoitti myös vähentävänsä asiakaspaikkoja kolmessa keskuksessa.

Yksi niistä on Rovaniemen vastaanottokeskus. Paikkamäärä on pienentynyt lähes 70:llä eli 200:aan. Tähän lukuun ei lasketa yksityismajoituksessa asuvia.

Rovaniemen vastaanottokeskuksen kokonaisasiakasmäärä on nyt runsaat 250. Vajaat 190 heistä asuu vastaanottokeskuksen osoittamassa asunnossa. Yli 60 on yksityismajoituksessa asuvia, ja heistä kaksi kolmesta asuu siis Meri-Lapissa.

Rovaniemen vastaanottokeskuksen käyttöaste on Ritva Metsälammen mukaan nyt 80 prosenttia eli Maahanmuuttoviraston tavoitteen mukainen.

Maahanmuuttovirasto perustelee keskusten lakkauttamisia ja paikkamäärien leikkaamisia sillä, että keskukset ovat olleet vajaakäytöllä ja tulleet kalliiksi.

Lue myös:

Vastaanottokeskuksen sulkemisen kerrannaisvaikutukset ovat laajat – Monikulttuurityön ammattilainen: Valtava takaisku

Maahanmuuttovirasto sulkee 7 vastaanottokeskusta – turvapaikanhakija Omar Abdulle tutusta keskuksesta poismuuttaminen tuntuu vaikealta