1. yle.fi
  2. Uutiset

Vaasan vaalipiirin kansanedustajista ahkerimpia puhujia Paula Risikko ja Pasi Kivisaari – vähiten puheenvuoroja on käyttänyt Jukka Mäkynen

Pohjalaiskansanedustajien eduskunnan täysistunnoissa käyttämien puheenvuorojen määrä vaihtelee paljon. Enimmillään puheenvuoroja on käytetty yli 180, pienin määrä on 16.

Vaasan vaalipiiri
Kansanedustajat valmistautuvat äänestämään eduskunnan täysistunnossa Helsingissä 2. lokakuuta 2020.
Vuodenvaihteessa tehdään tilinpäätöstä myös kansanedustajien edesottamuksista.Markku Ulander / Lehtikuva

Vaasan vaalipiirin kansanedustajista puheenvuorokuningatar eduskunnan täysistunnoissa tänä vuonna on ollut kokoomuksen Paula Risikko. Risikko on käyttänyt puheenvuoron eduskunnassa kaiken kaikkiaan 181 kertaa, seuraavaksi eniten puheenvuoroja on käyttänyt keskustan Pasi Kivisaari,167 puheenvuoroa.

Puheenvuorojen määrä ei noudattele kaavamaisesti oppositio–hallituspuolue-jakoa, sillä ykkös- ja kakkosijaa pitävät Risikko ja Kivisaari edustavat oppositiopuolue kokoomusta ja hallituspuolue keskustaa.

"Yksi tärkeä keino vaikuttaa"

Kivisaari toteaa, että kansanedustajan työ muodostuu kokonaisuudesta. Työtä tehdään valiokunnissa ja omassa eduskuntaryhmässä, mutta puheenvuorot ovat Kivisaaren mukaan kuitenkin yksi tärkeä keino vaikuttaa.

– Täysistunnoissa on mahdollisuus vaikuttaa osallistumalla keskusteluun paitsi tuomalla esiin oma näkökulma niin myös muiden näkemyksiä. Erityisesti lähetekeskustelujen tarkoituksena on antaa myös evästyksiä erikoisvaliokunnille. Omalta osaltani olen ajatellut, että miksi en sitä tekisi, kun siihen on mahdollisuus, sanoo Kivisaari.

Keskustalaiset ovat muutenkin olleet aktiivisia puhumaan istunnoissa. Kolmannelta sijalta puheenvuoromäärissä löytyy keskustan Mika Lintilä, 111 käytettyä puheenvuoroa. Myös eduskuntaryhmän puheenjohtajalle Antti Kurviselle on puheenvuoroja kirjattu kiitettävä määrä, 82 kappaletta. Keskustan neljäs kansanedustaja eli Mikko Savola on käyttänyt täysistunnossa 37 puheenvuoroa, määrä on Vaasan vaalipiirin neljänneksi pienin.

Jos eniten puheenvuoroja käyttänyt oli kokoomuksen Paula Risikko niin puoluetoveri Janne Sankelo on ollut täysistunnossa hiljaisempi, 54 käytettyä puheenvuoroa.

"Olen enemmän tekijämies kuin puhujamies"

Perussuomalaisten kolmesta vaalipiirin kansanedustajasta Mauri Peltokankaalla on olllut eniten puheenvuoroja. Tämän vuoden aikana Peltokangas on käyttänyt täysistunnossa kaikkiaan 73 puheenvuoroa.

Toisesta päästä löytyy puolestaan toinen perussuomalaisten kansanedustaja Jukka Mäkynen. Mäkynen on käyttänyt eduskunnan täysistunnossa 16 puheenvuoroa. Määrä on Vaasan vaalipiirin alhaisin.

– Minulla on laadukkaita puheenvuoroja, panostan enemmän laatuun kuin määrään. Puheenvuoroni ovat koskeneet yleisesti ottaen ihmisten hätää. Minä olen enemmän sellainen tekijämies kuin puhujamies, teen taustalla asioita, joista on enemmän hyötyä. Ei noista puheista nyt välttämättä niin paljon hyötyä ole, toteaa Mäkynen.

RKP:n edustajat ovat myös olleet aktiivisia

Ruotsalaisen kansanpuolueen kansanedustajat ovat kaikki olleet täysistunnossa myös aktiivisemmasta päästä. Anna-Maja Henrikssonilla on käytettyjä puheenvuoroja puolueesta eniten, 80. Mikko Ollikaisella ja Joakim Strandilla myös runsaasti, Strandilla 74 ja Ollikaisella 71. Hiljaisin on ollut neljäs rkp:lainen, Anders Norrback.

Aikaisemmin maltillisesti puheenvuoroja käyttänyt Strand on ottanut kovan kirin. Viime vuonna (huhti-joulukuu 2019) hänellä oli vain 13 puheenvuoroa, nyt siis 74.

– Siihen on itse asiassa täysin luonnollisia syitä. Koronapandemia on lopettanut kaikki matkat ja tapahtumat. Olen istunut eduskunnassa melkein joka ilta, Strand sanoo.

Sosialidemokraateista Kim Bergillä käytettyjen puheenvuorojen määrä on 43 ja puoluetoriveri Matias Mäkysellä 28.

Kristillisdemokraattien Peter Östman on käyttänyt tänä vuonna eduskunnassa 52 puheenvuoroa.

Risikko tehnyt ahkerasti myös kysymyksiä

Suullisia kysymyksiä Vaasan vaalipiirin kansanedustajista on tehnyt eniten kristillisdemokraattien Peter Östman, neljä kappaletta. Perussuomalaisten Mauri Peltokangas on tehnyt kolme suullista kysymystä, samoin RKP:n Anders Norrback. Pasi Kivisaari, Paula Risikko, Janne Sankelo ja Mikko Ollikainen ovat tehneet kukin 2 suullista kysymystä. Kim Berg, Matias Mäkynen, Joakim Strand, Juha Mäenpää ja Jukka Mäkynen ovat kukin tehneet yhden suullisen kysymyksen tänä vuonna.

Kirjallisia kysymyksiä ovat jättäneet eniten Paula Risikko ja Mauri Peltokangas. Risikko on tehnyt 25 kirjallista kysymystä ja Peltokankaan kynästä on lähtenyt 14 kysymystä.

Östman on jättänyt viisi kirjallista kysymystä, kolme kysymystä ovat tehneet Jukka Mäkynen ja Savola, kaksi kysymystä Berg, Norrback, Ollikainen, Strand ja Sankelo sekä yhden kirjallisen kysymyksen Kivisaari.

Tiedot on kerätty eduskunnan verkkosivuilta ja ne koskevat vuotta 2020.

Artikkelia korjattu ja täydennetty 31.12. klo 12:47. Juttuun lisätty puuttuneita tietoja kirjallisista kysymyksistä ja korjattu virheellinen tieto, että vain RKP:n kansanedustajat ovat tehneet kirjallisia kysymyksiä kuluneen vuoden aikana. 2.1.2021 klo 8:12 korjattu Matias Mäkysen etunimi.

Lue seuraavaksi