1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. turvakodit

Joulun pyhät sujuivat Hämeessä rauhallisesti, mutta se ei välttämättä ole koko totuus – kynnys hakea apua perheväkivaltaan voi olla korkea

Joulunpyhinä sinnitellään kotona vaikeissakin oloissa. Apua on tarjolla 24/7.

turvakodit
Joulukuusi Lahden turvakodin oleskeluhuoneessa
Korona-aikaan yhteydenotot turvakotiin ovat lisääntyneet. Juha-Petri Koponen / Yle

Joulunvietto on sujunut rauhallisesti, vaikka viranomaiset ennakoivat levottomampaa joulua. Korona-aika on ottanut monissa perheissä koville, ja pelkona oli, että paineet purkautuvat pyhien aikaan.

Hämeen poliisilla oli tehtäviä tavanomainen määrä. Eniten työllistivät rattijuopot. Jouluaatosta sunnuntaihin Hämeessä poliisin haaviin jäi 15 rattijuoppoa. Osa ajeli alkoholin, osa huumeiden ja osa molempien vaikutuksen alaisena.

Ravintoloiden aukiolorajoitukset rauhoittivat menoa kaupungeissa.

– Puolen yön aikaan kaupunkien keskustoissa on enää hyvin vähän ihmisiä liikenteessä. Kukaan ei ole nakkikioskitappeluissa, sanoo ylikonstaapeli Pasi Havusela Hämeen poliisista.

Ylikonstaapeli Pasi Havusela kertoo joulunvietosta.

Turvakodeissa tilaa

Hämeen poliisille tuli vain muutama kotihälytys. Myös ensi- ja turvakodissa oli rauhallista. Se ei kuitenkaan kerro siitä, etteikö ongelmia olisi ollut.

Korona-aikana ensi– ja turvakotien chattiin on otettu yhteyttä moninkertainen määrä aiempaa verrattuna. Silti kynnys lähteä hakemaan apua on jouluna suuri. Kotona yritetään sinnitellä ja kaikki eivät tiedä, että apua on olemassa.

– Perheväkivallan kohteeksi joutuville on aiempaa enemmän apua saatavilla. Suomessa on lisätty turvakotipaikkoja ja me olemme auki 24/7, sanoo toiminnanjohtaja Jukka Ihalainen Lahden ensi– ja turvakoti ry:stä.

Turvakoti on maksuton palvelu. Sinne meneminen ei maksa asiakkaalle mitään, eikä laskua lähetetä jälkikäteen. Ihmisille tarjotaan turvallisen paikan lisäksi muutakin apua. Turvallisessa paikassa on hyvä pysähtyä miettimään omaa tilannettaan työntekijän kanssa.

– Monet saavat täällä uuden suunnan elämälleen.

Lahden ensi- ja turvakodin toimisto
Turvakodissa on jatkuva päivystys. Yhteyttä voi ottaa puhelimitse tai chatilla. Juha-Petri Koponen / Yle

Ihalainen kehottaa ottamaan yhteyttä matalalla kynnyksellä. Usein aikuinen havahtuu tilanteeseen vasta lapsen kautta.

– Kannattaa ottaa yhteyttä, kun pelko hiipii mieleen. Tai kun tuntuu siltä, että minulle tai läheiselle tehdään väärin, eikä voi itse vaikuttaa siihen, mitä tapahtuu.

Ihalainen toivoo myös läheisten ihmisten olevan valppaana, sillä avuntarvitsija saattaa olla itse voimaton hakemaan apua.

– Perheiden tilannetta kannattaa tarkastella nyt tarkalla korvalla ja silmällä sekä lämpöisellä sydämellä.

Jos väkivaltatilanteessa tarvitaan akuuttia apua ja turvaa, Ihalainen kehottaa soittamaan 112:een. Poliisi osaa auttaa eteenpäin ja ohjata oikean avun piiriin.

Lue seuraavaksi