Hyppää sisältöön

Asiantuntija Ylen erikoislähetyksessä: Viruksen muuntumisnopeus yllätti – THL: Uusi virusmuoto ei leviä Suomessa ainakaan toistaiseksi

Asiantuntijat arvioivat, että rokotteet purevat myös viruksen uusiin muotoihin.

Ylen erikoislähetyksessä ruodittiin uutta koronavirusmuunnosta
Ylen erikoislähetyksessä ruodittiin uutta koronavirusmuunnosta

Uusien koronavirusmuunnoksien vaikutukset eivät ainakaan tällä hetkellä näy sairastuneiden määrässä Suomessa, sanoi ylilääkäri Taneli Puumalainen THL:sta.

– Toistaiseksi ei ole näyttöä siitä, että virusmuunnos leviäisi Suomessa eikä se lähde heti leviämään, joten meillä on varautumisaikaa, Puumalainen lisäsi.

Maanantaina uutisoitiin, että joulupyhinä Suomeen saapui kaksi muuntunutta koronaviruslinjaa. Kahdella matkailijalla oli todettu Britanniassa ensiksi löydetty viruskanta ja yhdellä matkailijalla Etelä-Afrikassa tavattu viruskanta.

Viranomaiset selvensivät tiedotustilaisuudessa, että virusnäytteet valmistuivat sunnuntai-iltana.

Ylen erikoislähetyksessä käytiin läpi sitä, mitä uusista koronavirusmuunnoksista tässä vaiheessa tiedetään.

Lähetyksen aikana nähtiin myös Sosiaali- ja terveysministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n viikoittainen tilannekatsaus epidemiasta. Koko tiedotustilaisuuden voi katsoa tallenteena Yle Areenasta.

Uutta virusmuunnosta kantavat suomalaismatkailijat ovat olleet karanteenissa, samoin heidän lähipiirinsä, eikä muunnoksen leviämiseen liity sitä kautta riskiä, Puumalainen korosti.

Asiantuntijat korostivat myös, ettei ole toistaiseksi mitään merkkejä siitä, että rokotus ei tepsisi uusiinkaan muunnoksiin.

Tuhansia tapauksia Britanniassa

Viruksen brittivarianttia on löytynyt maailmalta tähän mennessä useista maista. Eniten tapauksia on Ison-Britannian alueella, vajaat 3 400. Muunnos on kuitenkin levinnyt myös useisiin Euroopan maihin, eniten Tanskaan, sekä muualle maailmaan.

Britanniasta levinnyttä koronavirusmuunnosta on löydetty jo eri puolilta maailmaa. Kuva: THL / ECDC, grafiikka: Hilppa Hyrkäs / Yle

Suomessa noin 200 loppusyksystä otetusta potilasnäytteistä ei ole löytynyt muuntuneita viruskantoja, sanoo virologian professori Olli Vapalahti Helsingin yliopistosta. Lisää näytteitä on kuitenkin valmistumassa lähiaikoina asian tarkistamiseksi.

Sen sijaan lentokenttänäytteistä löytyi kahta eri virusmuunnosta. Niillä on mahdollisesti korkeampi tarttuvuus kuin aiemmilla koronaviruskannoilla.

Testaamista tehostettiin lentokentillä 23. joulukuuta. Lennot Britanniasta keskeytettiin muutamaa päivää aiemmin, ja rajatarkastuksen yhteydessä on selvitetty, onko matkustaja oleskellut Britanniassa tai Etelä-Afrikassa.

Muunnosten nopeus yllätti

Ylen erikoislähetyksessä asiantuntijavieraana ollut tautiekologian tutkijatohtori, ekologian ja evoluutiobiologian dosentti Tuomas Aivelo Helsingin yliopistolta sanoi, että brittimuodossa on nopeasti tapahtunut kymmenkunta muutosta, joiden historiaa ei ole vielä saatu tarkemmin selville.

Aivelon mukaan muunnosten nopeus oli yllätys. Viruksille on luonnollista muuntua ajan kuluessa, mutta tässä muunnokset ovat tapahtuneet pikaisesti.

Uusi mutaatio on arvioiden mukaan jopa 70 prosenttia tartuttavampi kuin aiemmat. Sen sijaan muunnos ei näyttäisi aiheuttavan taudin vakavampaa muotoa enempää.

Vapalahti sanoi, että tartuttavuutta tutkitaan parhaillaan. Uusi muunnos näyttäisi tartuttavan soluja helpommin. Sen lisäksi sitä löytyy tavallista enemmän koronavirusnäytteistä.

– Tieto on toistaiseksi kuitenkin valitettavan puutteellista, Vapalahti myönsi.

Puumalainen lisäsi, että Britanniassa tehdyn tutkimuksen mukaan uuteen kantaan sairastuneista joutuu sairaalaan tai kuolee aivan hienoisesti vähemmän ihmisiä kuin vanhaan kantaan sairastuneista. Erot ovat kuitenkin erittäin pieniä.

Uusi mutaatio näyttäisi tarttuvan ennen kaikkea nuoriin ihmisiin.

Aivelo huomautti, että aiemmin Suomessa ei ole juuri kiinnitetty huomiota viruksen muunnoksiin.

Uusi muunnos on hyvin luultavasti syntynyt Britanniassa, Aivelo arvioi. Alueella on runsaasti virustapauksia, ja isossa määrässä muunnoksiakin syntyy enemmän.

Aivelon mukaan matkailijoiden olisi syytä ottaa huomioon viruksen mutaatioiden mahdollisuus. Mikäli muunnokset alkavat levitä, matkustamista olisi syytä rajoittaa tiukemmin, hän sanoi.

Uusia koronatapauksia 283

Uusia koronavirustapauksia Suomessa on rekisteröity vuorokauden aikana 283, sanoi THL tilannekatsauksessa.

THL:stä kuitenkin muistutetaan, että joulunpyhien pienemmät testimäärät ja raportointiviive vaikeuttavat todellisten tartuntamäärien arviointia.

– Ihmiset eivät ole hakeutuneet koronavirustesteihin loma-aikana ihan samalla tavalla, sanoi THL:n Puumalainen.

Alueellisesti nopeastikin vaihtelevat tilanteet jatkuvat. Tällä hetkellä tartunnat ovat kasvussa Länsi-Pohjassa ja Ahvenanmaalla. Sen sijaan laskussa tartunnat ovat Varsinais-Suomessa, Etelä-Savossa, Vaasassa ja HUS-alueella Uudellamaalla.

Matkustus näkyy viiveellä

THL on kuitenkin huolissaan siitä, matkustukseen liittyvät tartunnat näkyvät vasta lähipäivinä.

Perusterveydenhuollon vuodeosastojen potilasmäärät ovat pienentyneet, erikoissairaanhoidon ja teho-osastojen kuormitus on tasaista.

Rokotuksista Puumalainen kertoi, että Suomessa on tällä hetkellä noin 10 000 rokotetta ja lähipäivinä saadaan noin 30 000–40 000 annosta lisää. Sen jälkeen sama tahti jatkuu viikoittain.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Katsauksessa olivat mukana lisäksi strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki STM:stä ja tutkimusprofessori Hannu Kiviranta THL:sta.

STM on lähettänyt tänään kuntiin ja alueille ohjauskirjeen päivitetystä hybridistrategian toimintasuunnitelmasta. Siinä muistutetaan, että kiihtymisvaiheen toimenpiteet voivat olla perusteltuja jo perustasolla, mikäli valtakunnallinen ja lähialueiden epidemiologinen tilanne on vaikeutuva.

Lisäksi korostetaan, että leviämisvaiheen uhatessa on perusteltua ottaa viipymättä käyttöön kaikki tarpeelliset toimenpiteet. Alueen tilannetta arvioitaessa on merkitystä annettava myös ympäröivien alueiden tartuntatilanteelle sekä valtakunnalliselle epidemiatilanteelle.

Lue lisää:

.
.