1. yle.fi
  2. Uutiset

Kännykkädata kertoo: Suomalaiset eivät matkustaneet massoina sukuloimaan joulun aikaan

Liikenne oli selvästi tavallista joulua vähäisempää, arvioi Tieliikennekeskus.

talous
Nainen tonttulakki päässään odottaa metroa.
Jouluna ei lähdetty joukolla ympäri Suomea matkustelemaan.Henrietta Hassinen / Yle

Joulua on syytä viettää kotona pienessä piirissä. Näin kehotti joulun alla esimerkiksi pääministeri Sanna Marin (sd.).

Matkapuhelintilastojen perusteella moni suomalainen vietti koronajoulun.

Yle pyysi Telialta tiedot maakunnista toiseen suuntautuneista matkoista joulun ajalta.

Matkat joulun alla lisääntyivät, mutta maltillisesti.

Kun joulua edeltävällä viikolla (11.-17.12.) tehtiin matkapuhelinverkondatasta luodun tilaston perusteella noin 1 995 000 matkaa, joulun alla (18.-24.12.) tehtiin noin 2 062 000 matkaa.

Tilastot on koottu anonymisoidusta ja kokonaisuuksiksi ryhmitellystä Telian matkapuhelindatasta, eikä yksittäisten ihmisten tai ryhmien tunnistaminen niistä ole mahdollista.

Matkat on laajennettu kattamaan koko väestö, tämä tehdään hyödyntämällä markkinaosuus- ja väestötilastotietoa.

Kyse on tehdyistä matkoista, ei matkanneista ihmisistä. Tilastoissa voi olla esimerkiksi kahden maakunnan väliä edestakaisin kulkevia työmatkalaisia, jotka näkyvät tilastoissa monena matkana.

Tieliikennekeskus: Joulukuussa noin 15 prosenttia tavallista vähemmän matkoja

Suomalaiset jäivät siis jouluna pandemian vuoksi kotiin.

Näin arvioi myös liikennekeskuspäällikkö Kari Tarkki Helsingin Tieliikennekeskuksesta.

– Joulun liikenne näytti tänä vuonna todella maltilliselta. Pahoja ruuhkautumisia ei ollut oikeastaan missään. Perinteiset joulun liikennemäärätä eivät toteutuneet tänä vuonna, Tarkki sanoo.

Tieliikennekeskuksen päälikkö Kari Tarkki Hämeenlinnan väylän varrella
Jouluna matkustettiin tavallista vähemmän, saanoo Tieliikennekeskuksen päällikkö Kari Tarkki.Pekka Tynell / Yle

Joulukuussa oli noin 15 prosenttia pienemmät liikennemäärät koko Suomessa verrattuna viime vuoteen.

Esimerkiksi Helsingin sisällä on Tarkin mukaan ollut tavallista joulua enemmän liikennettä. Tämäkin kertonee siitä, että reissuun ei lähdetty tavalliseen tapaan.

– Jonkinlaista joululiikennettä on ollut perinteisillä ulosmenoväylillä. Joulu näytti liikenteen kannalta rauhalliselta ja maltilliselta, myös onnettomuuksien kannalta.

Vilkkain matkustuspäivä oli aatonaatto

Koko maassa Telian matkapuhelindatan perusteella vilkkain liikennepäivä oli jouluaatonaatonaatto, siis 22.12. Tuolloin tehtiin yli 350 000 matkaa maakunnista toiseen. Aatonaatto osui tänä vuonna tiistaille. Tosin aattonakin tehtiin vielä melkein 345 000 matkaa.

Vertailun vuoksi: Tavallisena perjantaina (11.12.) tehtiin maakunnista toiseen noin 335 000 matkaa. Vähiten liikuttiin maakunnasta toiseen jouluaattona. 24.12. siirtymiä tuli 172 225.

Uudeltamaalta vilkkain lähtöpäivä oli aatonaatto eli 23.12.. Tuolloin maakuntarajan ylitti yli 60 000 ihmistä.

Eniten muihin maakuntiin lähdettiin juuri Uudeltamaalta, mikä on ymmärrettävää, koska kyseessä on Suomen väestöltään suurin maakunta. Seuraavaksi eniten reissuja tehtiin Kanta-Hämeestä ja Pirkanmaalta.

  • Matkat maakuntien välillä on tuotu Telian Telian matkapuhelinverkon datasta kokoamasta tilastosta. Matka = liikkuminen kahden paikan välillä. Matka katkeaa, kun pysähdytään yli 50 minuutiksi.
  • Kuvioiden luvuissa ovat mukana kaikki matkat, jotka ovat jatkuneet alle 50 minuutin pysähdyksillä. Tällöin lähimaakuntiin saattaa olla enemmän matkoja kuin esimerkiksi toiselle puolelle Suomea. Matkamäärien väliset suhteet ovat kuitenkin pysyneet samoina koko tarkastelujakson ajalla.
  • Uudeltamaalta alkaneiden matkojen tilastossa on mukana maakuntaparit, joiden välillä on tapahtunut vähintään 100 matkaa valittuina päivinä.
  • Lisäksi on hyvä muistaa, että aineisto kuvaa matkamääriä, eikä siitä voida vetää suoraan yhteenvetoa esimerkiksi siitä, kuinka moni uusimaalainen on matkannut eri maakuntiin. Luvut kuvaavat tehtyjen matkojen määriä: sama ihminen on voinut sahata esimerkiksi työn vuoksi edestakaisin kahden maakunnan välillä.Tilastot on koottu anonymisoidusta ja kokonaisuuksiksi ryhmitellystä Telian matkapuhelindatasta, eikä yksittäisten ihmisten tai ryhmien tunnistaminen niistä ole mahdollista.
  • Matkat on laajennettu kattamaan koko väestö, tämä tehdään hyödyntämällä markkinaosuus- ja väestötilastotietoa.
Lue seuraavaksi