1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. karanteeni

Yli 200 brittiä karkasi yöllä karanteenista Sveitsissä – hotelleissa pako huomattiin, kun aamupalat jäivät syömättä

Karanteenitoimien alkaessa suositussa lomakylässä oli ainakin 420 Britanniasta saapunutta matkailijaa. Tiistaina Verbierin matkailupäällikkö kiisti joukkopaon.

karanteeni
Verbierin laskettelukeskuksessa hissien luona kyltit turvaväleistä ka kasvomaskeista.
Verbierin laskettelukeskus on erityisesti brittituristien suosiossa. 22. joulukuuta kyltit muistuttivat turvaväleistä ja maskipakosta. Fabrice Coffrini / AFP

Ainakin yli 200 brittituristia karkasi lauantaiyönä pimeän turvin hotellikaranteenista Sveitsistä, kertoi Sonntags Zeitung (siirryt toiseen palveluun) sunnuntaina (maksumuurin takana).

Pako tapahtui brittien suosimasta Verbierin laskettelukeskuksesta. Hotelleissa turistien katoaminen huomattiin vasta, kun huoneiden ulkopuolelle kärrätyt aamupalatarjoilut jäivät syömättä.

Sveitsi määräsi kaikki Britanniasta maahan saapuvat henkilöt karanteeniin sen jälkeen, kun Britannia ilmoitti maassa leviävästä ärhäkästä koronamuunnoksesta. Kymmenen päivän karanteeni koski myös takautuvasti kaikkia Britanniasta 14. joulukuuta jälkeen saapuneita matkailijoita.

Brittien karanteenipaosta ovat kertoneet myös uutistoimistot ja Britannian yleisradioyhtiö BBC. (siirryt toiseen palveluun)

Karanteenitoimien alkaessa brittejä oli 420, nyt vain 10

Verbier on äänestetty Sveitsin parhaimmaksi laskettelukeskukseksi kahtena viime vuonna.

AFP:n mukaan noin viidesosa laskettelukeskuksen asiakaskunnasta on tavallisesti brittejä. Heitä tulee alueelle eniten juuri joulun jälkeen.

Verbierin laskettelukeskus.
Sveitsin karanteenimääräykset vaikuttivat 420 brittituristiin Verbierin laskettelukeskuksessa. Fabrice Coffrini / AFP

Kylässä oli arviolta 420 brittituristia ennen kuin karanteenimääräykset astuivat voimaan viikko sitten.

Uutistoimisto AFP:n mukaan jotkut karanteenin piiriin joutuneet brittituristit lähtivät hiihtokeskuksesta heti, kun tieto karanteeneista tuli. Joidenkin karanteeni oli puolestaan ehtinyt jo päättyä ennen lauantaiyönä tapahtunutta joukkopakoa.

– Moni heistä [yöllä paenneista] pysyi karanteenissa päivän ennen kuin lähti huomaamatta pimeän turvin, Verbieriä ympäröivän Bagnesin kunnan tiedottaja Jean-Marc Sandoz sanoi Sonntags Zeitungille.

Tällä hetkellä laskettelukeskuksessa on karanteenissa enää vain kymmenkunta brittiä. Sandoz kuvaili viikkoa "huonoimmaksi, jonka yhteisö on koskaan kokenut".

Jopa neljä henkilöä jumissa pienessä huoneessa

Toisaalta Sandoz sanoo ymmärtävänsä hotellista karanneita brittejä. Moni jäi jumiin 20 neliömetrin hotellihuoneeseen pienten lasten kanssa.

– Emme voi syyttää heitä. Monissa tapauksissa karanteeni oli kestämätön. Kuvittele neljä ihmistä 20 neliömetrin hotellihuoneeseen, Sandoz sanoi AFP:n mukaan.

Lennot Britannian ja Sveitsin välillä keskeytettiin viikko sitten. Ensimmäiset lennot Zürichistä Britanniaan palasivat jouluaattona.

Osa vaati hotelleilta rahojaan takaisin

Sveitsin terveysministeri Alain Berset kertoi toimittajille olevansa tietoinen brittituristien katoamisesta.

– Olemme tietoisia siitä. Se on tietenkin ongelma. Oli olemassa karanteenimääräys, jota ei kunnioitettu.

Berset lisäsi, ettei hän tiedä tarkalleen, minne karanteenista karanneet brittituristit ovat menneet. Hän kuitenkin arvioi, että moni otti suunnakseen oman kodin.

BBC:n mukaan jotkut brittituristit soittivat Verbierin hotellinomistajille päästyään Ranskaan ja vaativat rahojaan takaisin pieleen menneistä lomistaan.

Matkailupäällikkö kiistää joukkopaon

Tiistaina uutistoimisto Reutersin mukaan Verbierin matkailupäällikkö Simon Wiget kiisti brittien joukkopaon karanteenista ainakin siinä laajuudessa kuin Sveitsin media siitä aiemmin raportoi.

– Tiedot eivät ole täsmällisiä eikä todennettavissa, Widet sanoi Reuters TV:n välittämässä haastattelussa.

Wgetin mukaan Sveitsin median kuvauksissa yhdistettiin täysin sääntöjen mukaan diskreetisti poistuneet ihmniset ja jotkut, jotka jättivät karanteenin salaa.

– Suurin osa kotiinlähteneistä toimi Sveitsin viranomaisten määräysten mukaisesti. Lisäksi tääll on yhä paljon ihmisiä, jotka ovat joko karanteenissa tai vapautuneet siitä, Widet sanoo.

Ulkoilmakohteet ovat vetäneet puoleensa koronasta huolimatta

Sveitsissä oli sunnuntaihin mennessä todettu ainakin kaksi uuteen koronan "brittimuunnokseen" liittyvää tartuntatapausta. Maa hätkähdytti aiemmin päätöksellään pitää laskettelukeskukset avoinna lomien aikaan koronatilanteesta huolimatta.

Naapurimaa Itävallassa laskettelukeskukset olivat viikonloppuna täynnä kotimaan matkailjoita. Hotellit ja ravintolat ovat kuitenkin olleet kiinni, ja hisseissä on saanut matkustaa laskettelijoita vain puolet normaalista määrästä.

Myös keskisessä Saksassa, Erbeskopfin vuorella lähellä Luxemburgin rajaa oli viikonlopun aikana paljon ulkoilmasta nauttivaa väkeä. Sadat joululomailijat halusivat rekiajelulle tai kävelylle lumisen vuoren rinteille.

Ulkoilijat vakuuttivat, että turvavälit pitävät, vaikka kasvosuojaimia ei juurikaan näkynyt. Ulkoilemaan oli lähdetty lasten vuoksi.

Lisäys 29.12.2020 kello 10.55: Artikkeliin on lisätty tiedot siitä, että Verbierin matkailupääällikkö kiistää joukkopaon tapahtuneen ainakin Sveitsin median kuvailemissa määrin.

Lue tästä uusimmat tiedot koronaviruksesta.

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi