1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronarokote

Kuopiossa annettiin ensimmäiset koronarokotteet – Pelko hellittää, mutta stressi jatkuu, sanoo eturintamassa rokotteen saanut sairaanhoitaja

Kuopion yliopistollisessa sairaalassa rokotetaan ensimmäisessä vaiheessa 500 ihmistä.

koronarokote
Kuopion yliopistollisen sairaalan sairaanhoitaja Maarit Lönn saa koronarokotteen.
Sairaanhoitaja Maarit Lönn sai koronarokotteen ensimmäisten joukossa Kuopiossa.Kuopion yliopistollinen sairaala

– Ei se tuntunut miltään. Oletin, että se tuntuisi kylmältä, mutta ei tuntunut edes siltä.

Tehohoidossa työskentelevä sairaanhoitaja Maarit Lönn sai koronarokotteen ensimmäisten joukossa Kuopion yliopistollisessa sairaalassa. Ensimmäiset rokotteet annettiin tänään puolenpäivän jälkeen.

– Yllättävän äkkiähän tämä tuli, kuvittelin, että tämän rokotteen kehittämisessä menisi kauemmin, Lönn sanoo.

Kuopioon saatiin ensimmäisessä erässä 1 000 rokotetta, joilla rokotetaan 500 KYSin työntekijää.

– Tänään ei ehditä rokottaa kaikkia, prosessi on sen verran monimutkainen ja vie aikaa. Tänään puhutaan kymmenistä ja viikon aikana voidaan puhua useammasta sadasta, kertoo Kuopion yliopistollisen sairaalan palvelukeskusjohtaja Olavi Airaksinen.

Valtakunnallisen rokotusjärjestyksen mukaisesti rokotteen saavat ensimmäisenä työntekijät, jotka hoitavat koronapotilaita: tehohoidon, päivystyksen ja vuodeosaston työntekijät.

Vielä ei tiedetä, milloin Kuopioon saadaan lisää koronarokotteita.

– Loppiaisen aikaan pitäisi tulla toinen rokote, ja kehityksessähän on kolmaskin rokoteaihio. Tässä alkuvuoden aikana odotellaan, että se saisi myyntiluvan.

Varotoimet jatkunevat lähelle kesää

KYSin palvelukeskusjohtaja Airaksisen mukaan vielä ei voida huokaista helpotuksesta, vaan varotoimia jatketaan vielä pitkään.

– Vie viikkoja ja kuukausia, ennen kuin riittävän iso osa kansalaisista on rokotettu. Arvelen, että ollaan aika lähellä kesää, ennen kuin varotoimista voidaan luopua.

Hän arvelee, että KYSin koko henkilökunnan rokottamiseen menee maalis-huhtikuuhun saakka, sillä jonon häntäpäässä ovat muun muassa nuoret ja terveet työntekijät, jotka eivät ole tekemisissä koronapotilaiden kanssa.

Stressi ei helpota vielä pitkään aikaan, sanoo myös sairaanhoitaja Maarit Lönn. Psyyke ja fysiikka ovat tiukilla, koska tilanne jatkuu vielä kuukausia.

Lönnin mukaan KYSin työntekijät ovat olleet syksyllä selkeästi kevättä väsyneempiä, myös hän itse.

– Ei tarvitse miettiä, mitä vapaa-ajalla tekisi, kun ei oikeastaan jaksa tehdä mitään. Pitää vain yrittää ulkoilla ja huolehtia syömisestä ja nukkumisesta, hän toteaa.

Rokote kuitenkin helpottaa maaliskuusta asti kalvanutta pelkoa: ei tarvitse enää miettiä, saako koronan itsekin.

– Toivottavasti tällä saadaan kuriin tämä mokoma virus.

Lue lisää:

Näin koronarokotuksia annetaan ympäri Suomea – rokotteen saanut teho-osaston sairaanhoitaja: "On tämä aika rankka vuosi ollut monelle"

Koronatilanne Pohjois-Savossa: Koronalle on voinut altistua Pehkubaarissa Tahkolla, Kuopiossa neljä tartuntaa

Lue seuraavaksi