1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilotulitukset

Ilotulitusinto laskee, kertovat kuluttajat – rakettikauppias uskoo huippumyyntiin, mutta vähensi myyntipisteitä

Ilotulitteiden myyntipisteiden määrä väheni tänä vuonna.

ilotulitukset
Nyårsraketer i Pojo i Raseborg
Monet kaupungit ovat peruneet yleiset ilotulitusnäytöksensä. Suomen Rakettitukun toimitusjohtaja Antti Aitto-oja ennustaa, että se houkuttelee aiempaa useamman kuluttajan ampumaan raketteja itse.Yle/Patrik Rosström

Ilotulitteiden suosio on selvässä laskussa, tiedottaa Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes. Tukesin kyselyn mukaan 13 prosenttia suomalaisista aikoo käyttää ilotulitteita vuodenvaihteessa. Vuonna 2017 luku oli 25 prosenttia.

Suomen Rakettitukun myyntipisteissä tilanne näyttää kuitenkin päinvastaiselta. Ensimmäisen myyntipäivän eli sunnuntain myyntitulos on hyvä ja toimitusjohtaja Antti Aitto-oja uskoo, että tänä vuonna päästään ennätysvuoden 2017 lukemiin.

– Uskon, että kuluttajamyynti kasvaa tänä vuonna, Aitto-oja toteaa.

Monet kaupungit ovat peruneet yleiset ilotulitusnäytöksensä. Aitto-oja ennustaa, että se houkuttelee aiempaa useamman kuluttajan ampumaan raketteja itse.

– Ensimmäisen myyntipäivän hyvää lähtöä voi selittää myös se, että olemme kannustaneet ihmisiä lähtemään liikkeelle hyvissä ajoin. Ensimmäiset myyntipäivät ovat yleensä hiljaisimpia, ja silloin on hyvä tilaisuus vierailla myyntipisteessä koronan suhteen turvallisesti.

Lopullinen tulos selviää uudenvuodenaattona, joka on perinteisesti rakettikaupan vilkkain myyntipäivä.

Myyntipisteet vähenivät

Ilotulitteiden myyntipisteitä on tänä vuonna aiempaa vähemmän, Tukes kertoo. Myös myyntipisteiden vastuuhenkilöille pakollisia ilotulitetenttejä on suoritettu tänä vuonna lähes 50 prosenttia aiempaa vähemmän.

Viime vuonna tenttejä suoritettiin 1 700, tänä vuonna 900 kappaletta. Tentin suorittaneiden määrä on aiempina vuosina pysynyt suurin piirtein samoissa lukemissa.

Tukesilla ei ole tarkkaa tietoa myyntipisteiden määristä. Ryhmäpäällikkö Kurt Kokko arvelee, että maanlaajuisesti niitä on noin tuhat tai enemmänkin.

Suomen Rakettitukun myyntipisteet vähenivät tänä vuonna noin kymmenellä prosentilla myynnin kasvuodotuksista huolimatta. Rakettitukulla on tänä vuonna 381 myyntipistettä eri puolilla maata.

Myyntipisteitä karsittiin Aitto-ojan mukaan siksi, että myynti laski rajusti vuonna 2018, kun myrsky esti ilotulitteiden ampumisen monin paikoin. Se laski myös viime vuoden rakettikauppaa. Vuoteen 2017 asti Rakettitukun ilotulitemyynti kasvoi.

– Olemme sopeuttaneet myyntipisteiden määrää myyntiin, jotta saamme toiminnan kannattavaksi. Lisäksi jotkut kauppaketjut ovat yhdistyneet ja sitä kautta jonkin verran myyntipisteitä on jäänyt pois, Aitto-oja sanoo.

Parhaiten rakettikauppa käy maaseutupaikkakunnilla. Pääkaupunkiseudulla taas myynti on asukaslukuun suhteutettuna pientä.

– Kaupunkien keskustoissa on alueita, joissa ei saa käyttää ilotulitteita, ja monilla ei ole hyvää paikkaa ampua niitä. Pienemmillä paikkakunnilla on enemmän omaa pihaa ja yleisiä alueita, joissa voi turvallisesti käyttää ilotulitteita, Aitto-oja sanoo.

Osa aikoo ostaa raketteja lapsille

Tukesin kyselyn mukaan koronaepidemia ei juuri vaikuta ilotulitteiden ampumiseen. Seitsemän prosenttia sanoi, että sillä on vaikutusta.

Tukes teetti kyselyn suomalaisten ilotulitteiden käytöstä Taloustutkimuksella joulukuussa. Kyselyyn vastasi noin tuhat suomalaista.

Kyselyn mukaan osa vanhemmista aikoi hankkia ilotulitteita lasten käyttöön, mikä on lainvastaista. Tukes muistuttaa, että alle 18-vuotiaat eivät saa käyttää ilotulitteita.

Lisäksi vain noin kolmannes vastaajista tiesi, mihin kellonaikaan ilotulittaminen on sallittua. Ilotulitteita saa käyttää uudenvuodenyönä kello 18–02.

– Näkemyksemme mukaan ilotulitteita ovat tänä vuonna päättäneet hankkia sellaisetkin henkilöt, jotka eivät ole ostaneet niitä aiemmin. Haluan muistuttaa perehtymään käyttöohjeisiin ja käyttämään suojalaseja. Lisäksi kannattaa valita paikka, jossa ei ole rakennuksia liian lähellä ja jossa katsojille on turvallinen paikka, Rakettitukun Aitto-oja sanoo.

Lue seuraavaksi