1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Joe Biden

Joe Biden: Useiden turvallisuusvirastojen toiminta kärsinyt Trumpin kaudella – tärkeää tietoa pimitetty Bidenin tulevalta hallinnolta

Biden puhui ulkopolitiikan ja kansallisen turvallisuuden tapaamisessa tulevan hallintonsa henkilöstön kanssa.

Joe Biden
Joe Biden puhuu ulkopolitiikan ja turvallisuuden kokouksessaan.
Joe Biden puhui ulkopolitiikan ja turvallisuuden virtuaalisessa kokouksessa maanantaina Wilmingtonissa, Delawaressa.Brendan Smialowski / AFP

Yhdysvaltain seuraava presidentti Joe Biden sanoo, että useiden Yhdysvaltain kansallisesta turvallisuudesta vastaavien virastojen toiminta on kärsinyt presidentti Donald Trumpin kaudella. Bidenin mukaan hänen vallanvaihtoon valmistautuvalta hallinnolta on myös pimitetty tietoja.

Biden puhui kotikaupungissaan Wilmingtonissa, Delawaren osavaltiossa maanantaina järjestetyssä virtuaalisessa ulkopolitiikan ja kansallisen turvallisuuden tapaamisessa tulevan hallintonsa henkilöstön kanssa.

Biden kertoo, että hänen vallanvaihtoa valmisteleva ryhmänsä ei ole saanut kaikkea tarvitsemaansa tietoa Trumpin hallinnolta. Bidenin mukaan osa pyydetystä tiedosta on ollut merkittävää kansalliseen turvallisuuteen liittyvää tietoa.

– Tämä tiedon panttaaminen on mielestäni edesvastuutonta toimintaa, Biden toteaa.

Yhtenä esimerkkinä Biden mainitsee Yhdysvaltain puolustusministeriön.

– Kohtasimme estämistä puolustusministeriön poliittisen johdon taholta. Ja totuus on, että monet virastot, jotka ovat elintärkeitä turvallisuudellemme, ovat kärsineet vahinkoa, Biden sanoo.

Biden tarkentaa, että vahinko koskee niin virastojen henkilökuntaa, toimintakykyä ja moraalia.

– Tämä vaikeuttaa hallituksen tehtävää amerikkalaisten suojelemisessa, Biden toteaa.

Biden huomautti, että vallanvaihtoa varten hänen kansliansa tarvitsee täyden näkyvyyden puolustusbudjettiin liittyviin tietoihin, jotta Yhdysvaltojen vastustajat eivät voi käyttää hyväksi mahdollisia epäselvyyksiä seuraavan hallinnon tiedoissa.

Trumpin nimittämä, virkaatekevä puolustusministeri Christopher Miller kiistää Bidenin syytökset ja väittää, että puolustusministeriö on tehnyt kaikkensa vallanvaihdon helpottamiseksi.

Lue myös:

Yhdysvaltain seuraava presidentti Joe Biden: Tuon uuden ison pelastuspaketin koronan torjumiseksi heti kauteni alussa

Venäläiset hakkerit murtautuivat Yhdysvaltojen valtiollisiin järjestelmiin mittavassa operaatiossa – CIA:n entinen johtaja: “Ehkä vahingollisin isku koko Yhdysvaltain kyberhistoriassa”

Time-lehden vuoden henkilöiksi Joe Biden ja Kamala Harris

Yhdysvaltain media: Biden valitsi kenraalin puolustusministeriksi

Lähteet: Reuters, AP, STT

Lue seuraavaksi