1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Espanja

Espanja perustaa rekisterin koronarokotteesta kieltäytyneistä

Rekisterin tarkoituksena on varmistaa, että mahdollisimman moni saadaan rokotettua.

Espanja
Mies ja silmälasit.
Espanjan terveysministeri Salvador Illa kertoo koronarokotusten alkamisesta tiedotustilaisuudessa 18. joulukuuta 2020.EPA-EFE/Rodrigo Jimenez

Espanjassa maan terveysviranomaiset kertovat perustavansa rekisterin kansalaisista, jotka kieltäytyvät ottamasta tarjottua koronarokotetta.

Rekisteri ei ole julkinen, mutta Espanja aikoo jakaa tiedot muiden EU-maiden viranomaisille.

Terveysministeri Salvador Illan mukaan Espanjan tavoitteena on rokottaa kaikki kansalaisensa, jotta koronapandemia saadaan loppumaan.

Espanja aloitti koronarokotukset Pfizerin ja BioNTechin koronarokotteella sunnuntaina. Rokotus on maksuton, mutta se ei ole pakollinen.

– Rekisteriin tulee tieto mikäli henkilö kieltäytyy hänelle tarjotusta koronarokotteesta oli syy sitten mikä tahansa. Tarkoituksena on varmistaa, ettei järjestelmässä ole virheitä, ja ettei ihmisille tarjota mahdollisuutta ottaa rokotetta, Illa sanoi La Sexta -televisiokanavan haastattelussa. (siirryt toiseen palveluun)

Maskilla suojautunut iäkäs nainen saa rokotteen hoitajalta
96-vuotias Araceli Hidalgo sai koronarokotteen hoivakodissa Guadalajarassa Espanjassa sunnuntaina.Pepe Zamora / EPA

BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun)koronarokotuksesta aikoo kieltäytyä 28 prosenttia espanjalaisista. Aiemmin lähes puolet sanoi, ettei aio ottaa rokotetta.

Illa korosti haastattelussa, että vaikka kansalaisilla on oikeus kieltäytyä koronarokotteesta, on kuitenkin hänen mielestään väärin olla ottamatta rokotusta.

Espanjassa on kuollut koronaviruksen seurauksena yli 50 000 ihmistä. 1,8 miljoonalla espanjalaisella on todettu koronavirustartunta.

Lue lisää:

Espanjassa äänestetään tänään poikkeustilan jatkosta – Barcelonalaiset kertovat Ylelle, miltä elämä tiukkojen rajoitusten keskellä tuntuu

Madridissa protestoidaan alueellisia koronarajoituksia vastaan – vähävaraisille alueille kohdistettuja kieltoja pidetään syrjivinä

Espanjan pahimpia korona-alueita yhdistää köyhyys – Pian liikkumista rajoitetaan madridilaisessa lähiössä, jossa yli puolella testatuista on virus

Espanjassa uusia tartuntoja eniten EU:ssa, nuoriso joutui syntipukiksi – ”Läheisten tartuttaminen pelottaa, mutta rajoituksia on joskus vaikea noudattaa”

Lue seuraavaksi