1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kartanot

Moision kartanon suojelupäätös viivästyy – kauppaaminen päästään aloittamaan ensi vuoden puolella

Koronavirustilanteen vuoksi Ely-keskus on siirtänyt rakennuskatselmustaan kartanossa.

kartanot
Moision kartano Elimäellä Kouvolassa
Moision kartano täytti tänä vuonna 200 vuotta.Antro Valo / Yle

Elimäellä sijaitsevan Moision kartanon suojelupäätös on viivästynyt.

Koronavirustilanteen vuoksi Ely-keskus on siirtänyt paikan päällä tehtävää rakennuskatselmustaan kartanossa. Katselmuksessa Ely-keskus todentaa kartanon historiallisen arvon. Alunperin rakennuksen suojelupäätös piti saada vuoden loppuun mennessä.

200-vuotiaan Moision kartanon omistaa Kouvolan kaupunki. Kaupungin kiinteistöhallinnosta arvioidaan, että kartanon suojelupäätös saataisiin tammi–helmikuun taitteessa. Suojelupäätöksen myötä kaupunki voi alkaa myymään kartanoa.

Tähän mennessä Kouvolan kaupungille on ilmoittautunut yksi kartanosta kiinnostunut ostajaehdokas.

Kouvolan kaupunki ilmoitti kartanon myynnistä viime vuonna. Tällä hetkellä kaupunki vuokraa kartanoa taide- ja ravintolayrittäjä Anne Hasulle. Vuokrasopimus päättyy vuodenvaihteessa. Hasu on ilmoittanut aiemmin, että ei ole aikeissa ostaa kartanoa.

Myllykoskelaislähtöinen liikemies Juha Jokimies on ostanut yhtiönsä nimissä useita Kouvolan alueen vanhoja rakennuksia. Jokimies omistaa muun muassa Anjalankosken entisen kaupungintalon, ja Myllykoskelta Mypa-talon ja seuratalon.

Jokimies kertoo, että ei ole ilmoittautunut Moisio kartanon ostajaehdokkaaksi.

– Seuraan kartanon suojelupäätöksen ratkeamista mielenkiinnolla, Jokimies sanoo.

Lue lisää: 24 vuotta sitten Anne Hasu täytti vanhan vaivaistalon taiteella – nyt kaupunki päätti myydä rakennuksen: "Tuntuu pahalta, että elämäntyö valuu hukkaan"

Lue seuraavaksi