Hyönteisten suosio hiipui ruokapöydässä – kasvattaja uskoo suunnan vielä kääntyvän

Hyönteisten kysyntä on vähentynyt Suomessa, mutta vienti vetää edelleen. Esimerkiksi jauhomadot viedään käsistä.

Torakat maistuvat erityisesti eläinten ravintona. Kuva: Jere Sanaksenaho / Yle

Pari vuotta sitten alkanut hyönteisravinnon suosion kasvu on tyrehtynyt Suomen markkinoilla. Honkajoella hyönteisiä kasvattavasta Sirkkaveljet Oy:stä kerrotaan, että ihmisille tarkoitettujen sirkkojen myynti on vähentynyt selvästi.

Toimitusjohtaja Niko Kurosen mukaan kehitykseen ovat vaikuttaneet koronavuoden poikkeusolot.

– Pandemiavuosi aika lailla lopetti uuden eksoottisen ruokalajin leviämisen Suomessa. Tällä hetkellä on tosi hiljaista, mutta uskon, että kunhan pandemiasta selvitään, lähtevät ihmiset taas mielellään kokeilemaan hyönteisiä.

Sirkkaveljet kasvattaa tällä hetkellä kotisirkkoja, jauhopukin toukkia, jauhomatoja ja argentiinan torakoita. Kuva: Jere Sanaksenaho / Yle

Ulkomailla kasvu on jatkunut tänäkin vuonna. Sirkkaveljet on toimittanut suuria sirkkatilauksia Keski-Eurooppaan ja esimerkiksi Japaniin menee jauhomatoja niin paljon kuin kasvattaja ehtii toimittaa.

Eläimille ruokaa

Suomessa hyönteisille riittää tällä hetkellä kysyntää eläimille tarkoitetun ravinnon valmistuksessa, kertoo Sirkkaveljien myynnistä ja markkinoinnista vastaava Toni Tolonen. Hyönteisiä käytetään muun muassa hämähäkkien, siilien ja erilaisten liskojen ruokinnassa.

– Ne tarvitsevat paljon proteiinia ja hyönteiset ovat niille luonnollinen ravinnon lähde. Moni kasvattaa hyönteisiä omille lemmikeilleen, mutta niiden kasvattaminen kotona on hankalaa. Kasvattaminen vaatii lämmitettävät tilat, joissa kosteus on kunnossa. Myös hyönteisten ravinnon on oltava laadukasta.

Soijalle korviketta

Sirkkaveljet on laajentamassa toimintaansa ja uuteen kasvattamoon tulee toistakymmentä erilaista hyönteislajia. Tulevaisuudessa yrityksen katse kohdistuu erityisesti yhteen monipuolisesti hyödynnettävään lajiin.

– Suurin tavoitteemme on päästä kasvattamaan mustasotilaskärpäsen toukkia, koska niitä voidaan käyttää suuressa mittakaavassa esimerkiksi tuontisoijan tilalla. Niitä voidaan hyödyntää myös biojätteen hävittämisessä ja niistä saadaan esimerkiksi biopolttoainetta ja kasvulannoitetta, Toni Tolonen listaa toukkien käyttömahdollisuuksia.