Hyppää sisältöön

Karkaako tavallinen arki yhä kauemmas? Pormestari Vapaavuori: Todennäköisesti rajoituksia jatketaan – STM vaatii käyttöön maksimaalisia toimia

Pormestari Jan Vapaavuoren mukaan pääkaupunkiseudulla on jo nyt maksimaaliset rajoituskeinot käytössä.

Käyttäytyminen joulun ja uudenvuoden pyhien tienoilla voi olla ratkaisevaa epidemian hallinnassa. Kuvituskuva. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Koronarajoitusten jatkoa ja mahdollista tiukentamista pohditaan parhaillaan pääkaupunkiseudulla.

Alueen koronakoordinaatioryhmä kokoontui tänään pian sen jälkeen, kun sosiaali- ja terveysministeriö antoi tarkennetut toimintaohjeet koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

Nykyiset pääkaupunkiseudun leviämisvaiheen koronarajoitukset ovat voimassa 10. tammikuuta asti.

– Erittäin todennäköistä, että rajoituksia jatketaan 10. tammikuuta jälkeen, totesi Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) kokouksen jälkeen.

Pormestari ei kuitenkaan tässä vaiheessa halua arvioida, kuinka pitkään tiukat rajoitukset jatkuvat.

– Normaali arki on joka päivä yhden päivän lähempänä.

Vapaavuori kertoo koronatilanteen tasaantuneen pääkaupunkiseudulla – joskin liian korkealle ilmaantuvuuden tasolle.

Kokonaistilannearvion liittyy nyt kuitenkin tavallista enemmän epävarmuustekijöitä, koska testimäärät ovat pyhien aikana olleet tavanomaista alempana.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella on todettu tänään 144 uutta koronatartuntaa.

Vapaavuori: "Kaupungeilla ei ole lisäkeinoja käytettävissä"

Sosiaali- ja terveysministeriön strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki vetosi tänään tiukan linjan koronatoimien jatkamisen puolesta STM:n ja THL:n yhteisessä infossa.

– On ilmiselvää, että epidemia on yhä voimissaan ja jos jarrutustoimissa yhtään lipsutaan, niin tartuntamäärät kääntyvät vuorenvarmasti nousuun.

Voipio-Pulkin mukaan rajoitustoimenpiteet ovat nyt perusteltuja vieläkin etukenoisemmin. Suosituksia ja rajoituksia tulee lieventää vain harkiten.

STM:n uuden toimintasuunnitelman mukaan (siirryt toiseen palveluun) epidemian leviämisvaiheessa tulee ottaa välittömästi käyttöön maksimaaliset alueelliset suositukset ja rajoitukset. Aikaisemmin suositeltiin vain laajempia rajoituksia.

Suunnitelma on myös tiukentunut niin, että leviämisvaiheeseen kuuluu laaja etätyösuositus.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuoren mukaan STM:n uusi toimintasuunnitelma ei johda pääkaupunkiseudun osalta toimenpiteisiin, koska maksimaaliset rajoitukset ovat jo käytössä.

– Jos tilanne akuutisti pahenisi, kaupungeilla ei ole lisäkeinoja käytettävissä ja katse kääntyisikin valtiovallan suuntaan, pormestari Vapaavuori kuittaa.

Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon 30. joulukuuta kello 23:een saakka.

Lue myös: